torstai 15. joulukuuta 2011

15/12/2011 Paimennusta ja fysioterapiaa

Olin viime lauantaina seuraamassa Rajahiilen kennelissä paimennusharjoituksia. Paimennustreenit alkoivat sillä, että talutimme kolme lammasta lampolasta pellolla olevaan metalliaitaukseen. Minun pässini oli pieni mutta pippurinen, eikä piitannut siitä sitä kiskotaan villoista ulos lumisateeseen. Se polki sorkkaansa maahan ja ravisteli sarventynkiään, mutta tuli kuitenkin helposti mukana. Tulevan bc-omistajan ensimmäinen haaste voitettu, pärjäsin lampaalle! ;)

"Perhana!"

Päivi selosti mahtavalla kokemuksella ja tietotaidolla mitä harjoitusten aikana tapahtui. Koiranohjaaja käveli lammasaitausta ympäri. Tavoitteena oli, että koira kiertää aitausta samaan suuntaan ei liian lähellä lampaita, ja alkaa hakeutua kello kahteentoista ohjaajaan nähden. Sinne saavuttuaan se pysähtyy ja käy vaistonsa ohjaamana maahan. Se alkaa hakea oikeaa paikkaa suhteessa paimenen liikkeisiin pysytellen koko ajan vastakkaisella puolella laumaa. Kun koira tämän oppii, sen elekieli muuttuu: häntä ja etuosa laskeutuvat ja katsoo lampaita intensiivisesti mutta on hiljaa. Tällöin sitä ei ohjaa saalis- vaan paimenvietti. Vasta kun koira toimii hallitusti tässä vaiheessa, on aika päästää lampaat vapaaksi.

Koirat olivat hyvin eritasoisia, joten sain monipuolisen kuvan siitä kuinka paimennusvietin herääminen tapahtuu. Erästä koiraa ei lampaat olisi vähempää voinut kiinnostaa (naureskeltiin luontaiselle paimenelle), toista ne pelottivat kovin, kolmas oli syttynyt lampaille eikä nähnyt mitään muuta kuin ne, mutta epävarmuuttaan ärhenteli niille ja oli siinä vielä aika paljon saalisviettiäkin mukana. Tämä koira harjoitusten edetessä alkoi toimia koko ajan paremmin, eli kiertää lampaita paikallaan olevan ärhentelyn sijaan. Yksi koirista oli pisimmällä paimennustaidoissa, ja se kiersi lampaita matalana ja itsevarmana käyden maahan lauman toiselle puolelle.

"Hurjia koiransyöjälampaita..."
Lampaat seurasivat koiria silmä kovana. Ne tuntuivat aistivan koirien kokemattomuuden, ja isottelivat koirille päätään pudistellen ja sorkkaa maahan lyöden. Paimennus oli valtavan mielenkiintoista, ja tuntui kuin olisi päässyt bordercollien luontaisen olemisen juurille. Kiitos vielä mahdollisuudesta päästä seuraamaan treenejä!


Tunteet käy kuumana ja lampaat on niiiiin kiinnostavia!

Mieli alkaa vähän tasoittua

Joukon taitavin näyttää mallia


Tänään kävimme Bensonin kanssa fysioterapeutti Kirsi P:lla. Kirsin mukaan Benson on hyvässä lihaskunnossa ja sen liikkeet näyttivät hyvältä. Juoksin jalkakäytävää edestakaisin Nekalassa. Benson sai kiivetä jyrkät rappuset hitaasti ylös ja alas sekä kävellä 15cm maasta olevien tikapuiden puolapuiden yli. Näiden harjoitusten jälkeen Kirsi sanoi, että sillä on hyvä kehonhallinta. Benson nosteli takajalat taitavasti puolapuiden yli astuen väleihin. Vaakalla katsottiin kuinka paino jakautuu tassuille. Benson alkusyksystä ennen kuntoutusta kevensi oikeaa takajalkaa, nyt se on alkanut laittaa sille painoa enemmän kuin vasemmalle. Mistäköhän tässäkin on kyse..? Molemmat takajalat olivat nyt yhtä paksut, kun 6vkoa sitten vasen oli sentin paksumpi. Selässä on vielä lannerangan alueella lihasjumia, ja oikealla puolella samoin. 

Jatkossa jumppaamme Bensonin kerran päivässä, ja teemme sen kanssa kyljen venytyksiä ja jalkojen taaksepäinvenytyksiä. Muut venytykset pyritään tekemään siten, että Benson itse tekee ne. Se venyttelee etuosaansa tosi runsaasti, ja takajalkojaankin koko ajan enemmän ja enemmän. Takajaloissa tavoitteena on ylläpitää jalkojen liikeradat mahdollisimman laajoina. Muuten jatketaan tunnin ei-liian rankoilla lenkeillä päivittäin.

Mikä parasta, Kirsi sanoi että meillä on tosi hieno koira joka on hyvässä kunnossa ja onnellinen! :) Kirsi oli niin ihanan kannustava ja näki koirassa muutakin kuin huonot lonkat ja synkän tulevaisuuden. C:n lonkkien ei välttämättä tarvitse ollakaan maailmanloppu, jos pidämme koiran lihaskunnon aina hyvänä. Ja mikä parasta, Kirsi ei tuominnut meidän agilityuraa ihan täysin loppumaan. :)

Tällä kertaa jaan Bensonista kuvan, joka osoittaa kuinka hassun näköinen on koiran jalka:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti