keskiviikko 29. helmikuuta 2012

29/2/2012 Piiran luona Halikossa

Sain todella nopealla varoitusajalla peruutusajan Leena Piiralle, ja suuntasimme tänään kauniina kevätaurinkoisena päivänä Halikkoon Bensonin ja Tuulikin kanssa. Bensonin selkä on ollut hieman parempi viime aikoina, mutta sen pohkeet tulevat tosi kipeiksi ja halusin kuulla paljon kehutun Leenan mielipiteen siitä, että mikä tämän voisi aiheuttaa ja mitä sen hyväksi voisi tehdä.

Mua jännitti aika lailla Leenan tapaaminen, mutta hän paljastuikin tosi lämminhenkiseksi ja ihanaksi ihmiseksi. Koskahan mä pääsen yli tästä Bensonin terveysongelmien aiheuttamasta mielipahasta ja huolesta...? Kun Leena pyysi mua kertomaan Bensonin voinnista aina alusta asti, niin eikös jo pian kyyneleet virranneet vuolaina.

Leena kyseli tarkkoja kysymyksiä, pohtikaapas oman koiranne kohdalla esim. näitä:
- nukkuuko koiran yönsä hyvin, vaihtaako usein asentoa?
- millaiset ruokahalut? Onko suolisto-ongelmia? Ruokailun jälkeen vetääkö vatsaa sisään?
- istuuko suorassa molemmilla kankuilla? Kuinka kauan jaksaa istua?
- nostaako pissatessa aina vain toista jalkaa vain vuorotteleeko?
- hakeutuuko lämpimään vai viileään?
- kun ravistelee turkkinsa, ravistaako takapäätäänkin?
- piehtaroiko selkäänsä maahan hieroen?
- pystyykö rauhoittumaan vai onko ylivilkas, levoton?
- pureeko tassujaan?
- miten venyttelee (etupäätä / takapäätä), kuinka usein?

Alkuhaastattelun jälkeen Leena tarkasteli Bensonin liikkeitä. Sen ravi on yllättävän hyvää (mm. takajalat astuu pitkälle alle), mutta takajalkojen liike on hieman kankeaa ja keventää nyt vasenta takajalkaa. Seuraavaksi Leena kopeloi Bensonin läpikotaisin. Niskasta löytyi nikamalukko. Selkäranka oli kauttaaltaan jäykkä ja etuosan lihaksissa kireyttä. Spondyloosikohdassa oli aristavin kohta. Lantio oli vinossa ja selkäranka teki ässän mallisen mutkan. Etuosan kulmaukset huonot ja rintakehä kohtalaisen kapea. Lantio kapeneva, lonkkamaljat matalat ja jotenkin taaksepäin suuntautuneet. Kaula todella pitkä. Aika "mukavaa" kuultavaa... Pieni koira makasi täristen ja vinkuen kyljellään kiltisti, ja nuoli aina kättäni kun se sattui lähelle kuonoa. Säälittävä näky siinä tutkittavana. Leenan työskentely sen sijaan oli aivan mahdottovan kiehtovan näköistä taidetta: keskittyneesti hän tunnusteli koiran läpi pikkutarkalla sormityöskentelyllä, tehden ällistyttävän tarkkoja havaintoja Bensonin lihaksistosta ja luustosta.

(kotiasu kaipaisi uutta ehjää versiota..)
Leenan tehtyä taikojaan hän antoi Bensonille luvan nousta ylös, ja nyt: lonkka oli nyt suorassa, koiran ryhti oiennut ja selkärankakaan ei tehnyt niin pahaa mutkaa. Vielä oli niskan vuoro. Nikamajumin ansiosta Bensonin kaula ei taipunut vasemmalle, mutta hetken käsittelyn jälkeen sekin oli enää muisto. Benson oli tämän, tunnin mittaisen käsittelyn jälkeen aivan puhki. Se vain laahusti meidän väliä kasvoja nuollen ja häntää laiskasti heiluttaen.

Leena piti etuosan kuormittumista ja selkärangan jäykkyyttä suurimpana ongelmana. Nyt hoidon päätavoitteina onkin hoitaa etuosan lihaksistoa, aktivoida takaosan käyttöä ja lisätä selkärangan liikkuvuutta (ettei siihen synny huonon verenkierron seurauksena lisää spondyloosimuutoksia).

Saimme tällaiset kotihoito-ohjeet:
- venyttelyt päivittäin makupalan avulla: kuono kyynärpäähän / kylkikaareen / reiteen / ylös / alas tassujen väliin, 5-10 toistoa per puoli
- dynaamisia lihaskuntoliikkeitä (esim. painonsiirrot ilmatyynyllä), ei staattisia selkärangan jäykkyyden vuoksi (esim. takaosan tönimiset)
- takaosan aktivointia: peruutukset pää matalalla, takajalkojen aktivointi esim. takajalan nostot peruuttaen korokkeelle / pyyherullan yli, piruetit
- takaosan aktivointi vol 2: lenkeillä pitää kävellä / ravata (laukan välttäminen), ylämäkikävelyt
- lenkillä kannustetaan Bensonia kulkemaan myös oikealla sivulla, koska se helposti tarjoaa seuraamista vasemmalla puolella ja menee entistä enemmän jumiin
- vältetään sitä, että Benson killittää ylöspäin niska jäykkänä, samoin makupalat annetaan matalalta
- hihna valjaisiin, pannan käytön välttäminen (mm. koska kaula on niin pitkä)
Tässä näkyy Bensonin tapa köyristää selkää
- ei lelujen heittoa, lumihangessa hyppimistä, liukastelua, leikkiä isompien päintörmäävien koirien kanssa (mm. ettei lantio mene uudelleen vinoon), takajaloilla kävelyä (koiratanssissa)
- hieronnassa pääpaino etuosan käsittelyllä (koska se kuormittuu normaalia enemmän)
- ruvetaan antamaan Arnicaa
- ruokakippo ylös lattialtaTehtiin tänään illalla rauhallinen kävelylenkki. Benson oli valjaissa juoksuvyössä. Haasteena tässä on se, että kun Bensonilla olisi menohaluja ja se vetää valjaissa, niin se siirtää lähes koko painonsa etujalkojen varaan. Toisaalta jos mennään liian hitaasti, niin se alkaa helposti peitsata. Kyljen venyttelyt oli hauskat: jo parin toiston jälkeen Benson omatoimisesti käänsi päänsä toisella puolelle toisen kyljen venytykseen.

Toivotaan että rakas koira eläisi vielä monta hyvää vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti