tiistai 7. huhtikuuta 2015

Rytmitysseminaari

Oltiin perjantaina Outi H:n pitämässä rytmitysseminaarissa. Olin odottanut tätä koulutusta kuin lapsi joulua, koska toivoin sen antavan minulle työkaluja itselleni niin vieraaseen rytmittämiseen. Välillä oli jo sellainen olo, että tajusin tuota rytmittämistä, mutta viime aikoina on ollut sellainen tunne että miksi kukaan, joka on jatkuvasti myöhässä ja jäljessä, vielä vapaaehtoisesti hidastelisi radalla? :-D Tao on ollut aika lennokkaalla tuulella eikä ihan hirveän nopeasti reagoi noihin mun rytmityksiin, tai tosiasia taitaa olla että jos teen ne oikeaan kohtaan niin kyllä ne toimii.. Mutta koulutuksen antiin!

Aluksi Outi puhui rytmityksen teoriaa. Rytmitys on omalla temponmuutoksella koiralle annettua tietoa. Outi liittää rytmitykseen ajoituksen ja temponmuutoksen lisäksi suunnan rytmityksen jälkeen.

Ajoitus:
- opettele tietämään, montako laukka-askelta koirasi ottaa mihinkäkin esteväliin. Rytmitys ajoitetaan hyppyä valmistelevalle laukka-askeleelle, eli rytmitys silloin kun koira on ponnistamassa vain häiritsee koiraa esteellä

Temponmuutos:
- temponmuutos niin voimakkaasti, että sillä saadaan haluttu vaikutus. Ts joissain paikoissa riittää pienempi ja joissakin tarvitaan enemmän tehoa, esim. juostaan lujaa johonkin kohtaan ja pysähdytään reipashenkisesti siihen

Suunta:
- rytmityksen jälkeen pitäisi miettiä oman liikkeen suunta. Outi kehoitti arvioimaan rataan tutustuessa että mihin koira esteen jälkeen laskeutuu, ja millainen linja sen pitäisi ottaa tehdäkseen optimaalisen lähestymisen seuraavalle esteelle. Oman linjan rytmityksen jälkeen tulisi olla samassa kulmassa eli ylllätys yllätys, jos itse valut rytmityksen jälkeen, koirasikin valuu.

Mieti mihin kohtaan tarvitset rytmitystä, ts voisiko ko kohdassa olla joku tehokkaampi tapa, esim. vastakäännöksen käyttäminen.

Alkuun tehtiin kolme tekniikkaharjoitusta. Ne meni meillä tosi hyvin, mä onnistuin ajoituksessa yms. ja Tao teki todella tiukat kaarteet ja tuli hyvin ohjaukseen.

Sitten tehtiin rataa. Se ei enää ollutkaan kovin helppoa, koska mulla alkoi kunto loppua kesken ja ohjasin vähän sinne päin. Mun pitäisi vaatia Taolta sitä, että se esteen jälkeen tulisi tiukasti mukaan. Herra Peura käy mielellään flänkkäämässä vähän kauempanakin olevat esteet.

Tältä se meno näytti:

Video 1: ennen keppejä piti saada koira käännettyä n 90 astetta vasemmalle kepeille. Tässä vähän töksö ohjaus multa, mutta ongelmia oli etten meinannut saada kulmattua Taoa riittävän jyrkästi ja se ajautui toiseen keppiväliin. Tässä piti erityisesti miettiä sitä rytmityksen jälkeistä omaa liikkeen suuntaa. Sitten juostiin melkein koko kenttää vauhdilla ympäri, kunnes kulmassa koira pitikin esteen jälkeen saada tiukasti mukaan. Tao teki nurkassa olevan ansaesteen ja harjoitus loppui siihen.

Video

Video 2: Saatiin edellinen kohta tehtyä, rataa jatkettua mutta A:n jälkeen tein puutteellisen rytmityksen ja vielä kun oma liike Taon tullessa putkesta jatkui taaksepäin, Tao poimi ansaesteen. Piti mennä putkelta kepeille.

Video

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti