lauantai 25. huhtikuuta 2015

Toipilas.

Meillä oli vähän tummia pilviä taivaalla, kun Kulo alkoi vajaa pari viikkoa sitten ontua lenkillä vasenta takajalkaansa. Se kalautti ko jalan polven viime kesänä pahasti kasvimaalaatikon laudan reunaan, mutta näytti silloin aluksi toipuvan tapauksesta hyvin. Ei yhtään ulahtanut, käytti jalkaansa, mutta illalla meni kolmijalkaiseksi. En vienyt eläinlääkäriin vaan hoidin ihan konservatiivisesti. Monta viikkoa meni hyvin, sitten syksystä lähtien alkoi pikkuhiljaa liikkua epäpuhtaasti. Oli helppoa ummistaa asialta silmänsä ja keksiä vaikka mitä tekosyitä, käyttämällä koiraa hierottavana, osteopaattisessa hoidossa ja fyssarilla ostin itselleni hyvää omaatuntoa. Nyt ei enää voinut huijata itseään kun koira ei astunut jalalle.

Varasin ajan ortopedille. Aikaa odotellessa tulin lenkiltä itku kurkussa, niin kurjalta ja pelottavalta tuntui katsoa toisen koikkimista. Toppuuttelin menemään rauhallisesti. En treenannut. Odotin. Ja pelkäsin pahinta.

Ortopedin (Juha K) vastaanotolla todettiin että takajaloissa on pakaralihaksen kohdalla puolieroa. Polvessa ei löytynyt aristusta eikä rutinaa, turvotusta tms. Reiden etureiden lihaksesta löytyi kipupiste. Kuvattiin koko otus; kaularangasta hännäntyveen, polvi. Kaikki viimeisen päälle priimaa! :-) A:n lonkat, todella siisti polvi, selkärangassa oikea määrä oikeanmuotoisia nikamia, ei mitään valittamista.

Saatiin kipulääke- ja lihasrelaksanttikuuri ja aika fyssarille seuraavaksi päiväksi.

Olen Bensonin kanssa tutustunut ko ell-aseman fyssari-Marikaan ja oli selvää että varasin hänelle ajan nytkin.  Marika on juuri sellainen pilkuntarkka ihminen mistä mä tykkään, erityisesti mitä tulee koiran kuntoutusohjeisiin. Bensonin kohdalla saatiin Marikan ohjeilla ihan huikeaa edistymistä! Marika neuvoo niin tarkasti ja antaa kuvalliset ohjeet.

Kulon kanssa saatiin kuntoutusohjeet; seitsemän erilaista venytystä joita tuli tehdä kahdesti päivässä lämpimille lihaksille. Ravilenkit alkuun 20min kestoltaan, kiinnitettävä huomiota että koira ravaa suorana tai jos ravaa pidemmällä askeleella, pitää mennä molemmin puolin vinottain. Kulo oli oppinut menemään peppu vasemmalle vinossa, kantoi painon ravissa oikealla takajalalla. Sain sen suoraksi laittamalla hihnan valjaiden vasempaan laitaan.

Alkoi ravilenkit. Oli todella helppoa opettaa Kulo ravaamaan käskystä, vitsit että se on niin kiltti koira. Kuin ihmisen mieli. En lakkaa ihmettelemästä näiden kahden, Taon ja Kulon, nöyryyttä ja tottelevaisuutta.

Mutta Kulopa oli opetellut vahvan tavan, se peitsaa jos mennään vähänkään hitaampaa. Olin viikon pohjoisessa eikä mulla ollut pyörää käytössä, joten vasta tänään olen saanut tehtyä ekan lenkin riittävällä vauhdilla niin että Kulo ravasi koko lenkin. Nyt tehdään pyörälenkkiä niin että saadaan tuo tylsääkin tylsempi tapa peitsata pois ja sitten rupean pikkuhiljaa hidastamaan vauhtia niin että ravi onnistuu hitaammassakin vauhdissa. Venytykset ovat tuottaneet tulosta ja koira on jo paljon notkeampi kuin viikko sitten.

Tokon sm:iin valmistautuminen muodostui aivan erilaiseksi. Laukkaspurtit ovat tällä hetkellä jalalle pahinta mitä voi olla, ne voidaan ottaa ohjelmiin mukaan vasta toukokuun lopulla. Alkuun ravista laukalle, sitten käynnistä laukalle ja sitten pysähtymisestä laukkaan.

Olen vain niin kiitollinen ja onnellinen siitä, että mun koira on ehjä luustoltaan. Olin jo aiemminkin päättänyt että sm-kisoissa tuloksella ei ole merkitystä vaan sillä että kokemus on kiva. Nyt olen entistäkin enemmän sitä mieltä, kisoissa starttaa ohjaaja joka nauttii joka hetkestä ystävänsä kanssa kehässä kiitollisena jokaisesta terveestä hetkestä, joka saadaan yhdessä viettää!

Ps. Tarinan opetus: Tsekkauta ongelmat heti, älä lakaise niitä maton alle. Arvosta terveyttä!

Hyvää kevättä kaikille!! :)

Ps. Taolaisen kanssa agility kulkee ja kun saadaan ylösnousukontaktit paremmalle mallille niin lähdetään kisaamaan! Benson on voinut hyvin; sen selkälihakset tuntuvat pehmeiltä ja se venyttelee takajalkojaan paremmin kuin koskaan. Viikon päästä kuullaan osteopaatin mielipide, toivottavasti jakaa mun hyvän mielen puudelssonin kunnosta :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti