keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Agilityn ratatreenejä

Oltiin lauantaina tuuraamassa aluevalkun treeneissä. Kouluttajana Tero S.

Alkuun 35-esteinen rata tuntui vaikealta muistaa. Onneksi käytiin sitä oikein ajan kanssa läpi porukalla, Teron selittäessä että miten koiran linjan tulisi missäkin kohdassa mennä. Tero piirsi hiekkaan havainnollistavia viivoja. Jo heti rataantutustuessa kävi selväksi, että tänään saisi juosta. Sen Terolle sanoinkin, että mulla on huono tapa himmailla ja hipsutella ja haluaisin oppia juoksemaan ja ohjaamaan juostessa. Lisäksi annettiin kielto tehdä vastakäännöksiä (mun lemppariohjausliike :D)

Rata näytti tältä:Alkuun yritettiin yhteislähtöä Taon kanssa, mutta se on lähdöissä niin kuuma että rynnii ja tiputtaa herkästi riman. Tähän toimi paremmin meille tuttu tapa, jossa mä sijoitun jonnekin (tässä tapauksessa esteiden 1 ja 2 välimaastoon) ja olen Taolle lähtöluvan antaessani liikkumatta.

Puomin jälkeen Taolle ei riittänyt pelkkä linjaus putken vasempaan suuhun (se puski tässä vaiheessa vielä aika lailla omia reittejään), vaan kohta vaati puolivalssin.

5-esteellä oli tärkeää, että valssi oli valmiina kun koira lähestyi ponnistuskohtaa, koska tässä koira piti saada tiukasti linjattua 6-esteelle (6-esteen jälkeistä jatkoa ajatellen). Tao rynni tässäkin niin että se kaarrotti pitkän lenkin 5-esteen jälkeen. Tällä esteellä tehtiin erilaisia harjoitteita niin, että saatiin Tao paremmin kuulolle ennen ponnistusta ja esteen jälkeen kääntymään tiukasti. Tässä kohtaa tuli mieleen ajatus, että onneksi päästiin pois ykkösistä, ja ei kiitos meille enää sellaisia suoraviivaisia paahtamisratoja jotka ruokkivat peuranpoikaseni pitkiä laakahyppyjä. Nyt koiraa kuulolle ja jarrut kuntoon!

6-esteeltä oli tärkeää päästä hyvissä ajoin 7-esteelle niistoon. Tero neuvoi jättämään takaakiertoon lähettämisen pois ja menemään vaan riman yli kurkottamaan niistoasentoon. Tässä kohdassa ei kyllä takaakiertoon lähettämiseen olisi ollut aikaakaan ja olisi ollut iso riski, että koira olisi irronnut esteen takana olevaan putkeen.

Koiran pujotellessa piti kipittää koiran ohi ja ottaa riittävästi sivuetäisyyttä 9- ja 10-esteen väliin, muistaen kuitenkin pitää rintamasuunta 9-esteelle auki koska jos ysiä ei ohjannut kunnolla, koira herkästi tuli siitä ohi.

10-esteelle piti ohjata päättäväisesti ja vaatia koiralta ohjaukseen tuleminen ja tiukka käännös. Ja sitten nopeasti liikkeelle, rintamasuunta auki putkeen ja valmiiksi niistoasentoon (taas ei takaakiertoon lähettämistä vaan suoraan niistoasentoon), yllättävän hyvin ehti vaikka oli suora putki!

Koiran lähetys esteelle 13 takaakiertoon ja taas ei saanut jääd varmistelemaan vaan liikkeelle valssaten kohti estettä 14. (Tällä radalla koiralta vaadittiin, että se suoritti sille annetun tehtävän ilman ohjaajan varmistelua).

Nyt en ole varma, mutta muistelisin, että tein vastakäännöksen 14:lle saadakseni Taon tiukasti putkeen (15). Sitten jäätiin odottamaan koiraa putkesta, josta se otettiin mukaan, lähetettiin esteelle 16, tyrkkäys esteelle 17, valssi esteelle 18, rytmitys ennen estettä 19, viskileikkaus esteelle 20, tyrkkäys putkeen 21, poispäinkäännös esteelle 22 (vai valssi?) (yllättäen Tao ei edes suunnitellut karkaavansa a:lle!), takaakiertoon lähetys esteelle 23, a (24), liike ja linjaus oikealle putken suulle (25), pakkovalssi esteelle 26. Puomin jälkeisessä elämässä oli kaksi vaihtoehtoa, jäädä esteen 29 taakse (jos koiralla nopea itsenäinen puomin loppuosa), tai kuten mun mielestä oli meille nopeinta, juoksin koiran kanssa puomin loppuun, tästä oma linja kohtisuoraa keppejä ja koira poimi matkan varrelta esteen 29 ja 30. Koiran pujotellessa (31) juoksin putken vasenta puolta puoliväliin, ja koiran pujoteltua ohjasin sen tiukkaan u-käännökseen ja putkeen. 33-35 eivät vaatineet mitään ihmeempiä.

Eli, niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin, me saatiin Taon kanssa tahkottua koko rata osissa läpi eli ei jääty jumiin mihinkään kohtaan pidemmäksi aikaa. Mä juoksin niin että silmissä tähdet vain vilkkui ja jalat olivat niin hapoilla että ne alkoivat olla jo hyytelönä. Aika mahtava tunne! :)


Toinen hauska rata tehtiin eilen meidän tiistain keharitreeneissä. Se oli osin norjalaisen Jan Egil Eiden, osin Hannan käsialaa. Koutsina toimi Anu.

Rata näytti tältä:


En lähtenyt kotona ratapiirrokseen tutustuessani edes miettimään ohjauskuvioita :D kaikki ajattelu meni radan muistamiseen.

Tässä radassa piti kanssa ohjata ja liikkua ja yrittää olla koiraa askel edellä. Meidän ensimmäinen kokeilu oli aika järkky, mä olin koko myöhässä ja Tao pelasteli minkä ehti.

Menin esteen 2 yläpuolelle varpaat menosuuntaan, aika lailla siihen kohtaan mihin halusin Taon tulevan. Rintamasuunta esteelle 1. Tästä liikkeelle. Keinun jälkeen oli tärkeää tehdä sen verran pitkä kaarros, että sai linjattua Taon sopivaan kulmaan kohti pujottelua. Pujotteluun mennessä vasemmalla houkutteli putki, oikealla hyppy. Paras lopputulos saatiin kun käskytin Taoa kepeille jo hyvissä ajoin ja annoin sen itsenäisesti hakea pujottelun. Pujottelun jälkeen tein persjätön hyvissä ajoin ennen muuria, siitä putkeen ja a:lle. Tein persjätön ennen a:ta mutta siinä olin myöhässä ja Tao meinasi tulla jaloille, ja puolen vaihto oli jatkoa ajatellen muutenkin vähän turha. Lähetys 9:lle, siitä koiran oli luontevaa jatkaa pituudelle jonka jälkeen se ajautui helposti takaakiertoon esteelle 11. Ennen estettä 12 pieni rytmitys, sitten 13 ja putkeen. Taon irrotessa kaukaa putkeen ehdin kipittää aika lähelle estettä 16 ja olla rintamasuunta kuvasta katsoen ylöspäin niin että sain Taon käännettyä putken jälkeen tiukasti esteella 15. Heti koiran lukittua esteen 15 tein valssin esteen 16 ja putken väliin. Ennen putkea 19 kunnon rytmitys ja taas rintamasuunta ylöspäin Taon tullessa putkesta. Takaakiertoon lähetys esteelle 21, tähän jaakotus ja esteen 22 takaakierto oikean kautta, tähän saksalainen, putkeen jonka jälkeen kierrätin esteen 24 oikean kautta, jotta Tao sai paremman kulman pujotteluun tulemiseen.

Saatiin tämäkin rata käytyä läpi useammassa pätkässä. Anulla oli lelu ja hän heitti sen Taolle aina kun näytti, että homma rupeaa lähtemään hanskasta :D Alun kaahotuksen ja kaartelun jälkeen löydettiin yhteinen sävel ja rata rullasi kivasti eikä tässä lopulta tullut edes hirveän kiire. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti