maanantai 18. helmikuuta 2013

18/2 Hippasilla

Perjantain ProCaniksen tunnilla treenattiin päällejuoksuja ja ylösnousukontakteja.

Päällejuoksua tehtiin ensin yhden esteen kanssa. Koira toiselle puolelle siivekkeen viereen istumaan, itse toiselle puolelle toisen siivekkeen taakse. Katse olkapään yli koiraan, koiranpuoleinen käsi alhaalla kyljessä kiinni, vastainen käsi kutsuu koiran kohti ohjaajaa. Tao lähti herkästi aluksi kiertämään koko estettä eikä lelua voinut pitää kädessä kun se tuijotti vain sitä. Kiertämiseen auttoi että ihmetteli mites se sieltä nyt tuli ja vei takaisin lähtöön, näki oikein että Taoa ketutti kun ei mennyt oikein ja yritti seuraavalla kerralla enemmän. Ajatukset kiertämiseen lähdöstä vähenivät nopeaan tahtiin. Leluun auttoi se että sen laittoi joko maahan tai kaivoi taskusta esille.

Sitten tehtiin sellaista harjoitusta jossa neljä estettä oli ruudun muodossa, joka toiselle tehtiin päällejuoksu ja joka toinen normisti. Päällejuoksussa koira piti saada takaakiertoon ennen ko estettä, mitä ei oltu ennen treenattu mutta kuten Marko sanoi, aina me yksi flänkkäävä koira takaakiertoon saadaan. ;) Alku oli vähän haparoivaa mutta pian oli mahtava tunne kun saatiin molemmat rytmistä kiinni. Tao reagoi ihan sikamakeasti mun ohjauksiin; vaikka se on tuollainen peura se kääntyy melkein paikallaan esteen takana ympäri ja hyppää takaisin esteen yli jos oon mennyt oman ohjaukseni kanssa sössimään ja annan sille vääriä signaaleja. Samoin jos käsi on liian ylhäällä, se ottaa hienosti etäisyyttä. Se ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan kovin häiriöherkkä esteen päällä vaan suorittaa esteen hyvällä tekniikalla vaikka mä annan jo viestiä seuraavasta esteestä. No, estekorkeus on n 20cm että ehkä emme vielä osaa tästä sanoa mitään varmuutta. ;-)

Tao ja Pentti


Pallo hetkellisesti murti pikku-taolaisen sisäisen harmonian

Kokeiltiin sellaistakin 3-radan kohtaa, missä koira lähetettiin putkeen ja sieltä sen piti itsenäisesti osata mennä vielä vähän kauempana olevaan putkeen, ohjaaja jäi kauas ekan putken alkuun. Alussa vähän enemmän tukea tähän, mutta parin toiston jälkeen riitti kun näytti kauempaa kädellä kohti toisen putken suuta ja antoi suullisen käskyn. Tässä höntsättiin myös niin että oli yksi hyppy ennen putkeen lähetystä. Tao teki supertiukat käännökset hypyille, kävi sääliksi vähän kentän pohjaa kun oikein kuuli kuinka kynnet raapi pohjaan kiinni.

Tao oli niin innoissaan tunnilla että sen kieli roikkui puoli metriä suusta ja silmät säihkyi. Silti, jos laitoin sen lepäämään kentän laidalle, se pysyi siinä rentona ja äänettä. Radallakin kierrokset pysyivät ja järki päässä. Jos tokon kanssa on ollut haastetta siinä että malttia ja harkitsevaisuutta on vähän liikaakin, niin agilityssa se toimii kuin unelma!

Martta <3

Tokossa ollaan jäävissä edistytty niin, että enää Tao ei ennakoi niitä vaan seuraa nätisti käskyn antopaikkaan, suorittaa toiminnon, jää siihen paikalleen. Toisinaan kun palaan sen sivulle (oon tehnyt jäävät avoimenluokan tyyliin eli käynyt kääntymässä parisen metriä Taon takana ennen sivulle palaamista) Tao ennakoi ja tekee sivulleistumisen. Istu-käskyyn se herkästi reagoi menemällä maahan. Varmuutta vielä tähän tietenkin lisää toistojen kautta. Paikkamakuu on edistynyt niin että lepo-käskyllä laittaa kuonon alas maahan ja kestää kohtuullisen suurtakin häiriötä nostamatta kuonoaan. Eilen oli oikein tulikoe kun päätin ettei saa tuijottaa ohiajavaa moottorikelkkaa (jota oli hetkeä aiemmin paimentanut - tuli mieleen että ehkä ei ihan kovin viisasta antaa tehdä tätä) - käskin paikkamakuuseen ja kuono maahan. Silmät vähän haki moottorikelkan suuntaan mutta kun huomautin tästä, keskittyi tehtävään eli kuonon maassa pitämiseen.
Luoksetulo on nyt työn alla. Oon teettänyt kilpaluoksetuloja Bensonin kanssa, mulla kädessä jotain superhyvää namia. Sisällä toimii jo kivasti mutta ulkona ei lähde kisaamaan vaan peesaa Bensonin sivulla. Jos on useampi koira, ottaa häiriötä niistä ja tuijottaa vaan niitä vieressä juoksevia koiria, Bensonin kanssa toimii paremmin eli katsoo vain mua. Benson on tässä viime päivinä saanut aika lailla nakkia ja leikkelettä syödäkseen koska Tao ei vaan oo vielä ottanut tosissaan tavoitteekseen ulkona voittaa sitä nopeudessa. Se ei siis mielestäni halua tätä ruokaa riittävän halukkaasti. Milläs sen muuten saisi haluamaan nakkipalkkaa riittävän palavasti että se olisi valmis oikeasti tavoittelemaan sitä, kuin että sillä olisi riittävän nälkä? Ajattelin että katson tämän keinon ja katsotaan kuinka nälkäinen täytyy olla ennenkuin alkaa löytyä oikeaa yrittämistä. Mun hypoteesini on (oon lukenut kohtalaisen monta akateemista tutkimusta tässä männä keväänä ;)), että kun Tao on riittävän nälkäinen, sillä on niin suuri motivaatio voittaa Benson saadakseen ruokaa että se pistää tassua toisen eteen. Toinen hypoteesini on, että kun se kerran voittaa Bensonin juoksukisassa luokseni ja saa tästä palkan ja iloiset kehut, se alkaa ymmärtää että kannatti juosta mahdollisimman nopeasti. Kolmas hypoteesini on että kun olen tehnyt näitä harjoituksia riittävän monta kertaa, Taolle iskostuu selkäytimeen että kun sanon Tänne -> kannattaa juosta luokseni niin nopeasti kuin jaloista lähtee. Lenkillä Tao ja Benson kisaavat ja menevät takaa-ajohippaa, se on niiden suurinta huvia. Näissä kisoissa olen nähnyt, kuinka paljon nopeampi Tao oikeasti on ja pystyy tekemään räjähtäviä lähtöjä. Eli edellytykset on olemassa, nyt katsotaan vaan osaanko mä kaivaa niitä ominaisuuksia sieltä esille. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti