maanantai 30. joulukuuta 2013

Mopo keulii & tavoitteita

Siitä on ollut viime aikoina enenevissä määrin viitteitä, mutta vaikuttaisi siltä että joku on käynyt vaihtamassa mun rauhallisen Suuren Ajattelijan Kieppiherkkään Viirapäähän. Suuri Ajattelija oli levollisena missä tahansa, se ei juuri osoittanut suuria tunteita ja tuntui ajattelevan, että parempi katsella ensin, sitten miettiä, ja ehkä sitten toimia. Tämä nykyinen Älypää ulvoo itsensä taloon sisälle, piinaa tuntitolkulla ihmisiä joihin on ihastunut, kuljettaa suussaan kenkiä ja hiuslenkkejä, huutaa keuhkonsa pihalle kun isäntäväki tulee kotiin, hullaantuu kun sille sanoaa "Juh!" yms yms.

Tänään vein Viirapään tokoilemaan. Ensiksi tehtiin ruutua. Hän oli sattunut bongaamaan sivulla olleen ruudun ja oli niin täynnä intoa, että sai vaivoin itsensä pidettyä perusasennossa. Lopulta löysi katseellaan oikean ruudun ja käskystä juoksi ruutuun lujaa, pysähtyi ja meni maahan käskystä, lähti tulemaan sivulle käskystä ja sivulle tullessaan hidasti vauhdin sopivaksi mutta törmäsi kyllä samalla jalkaan. Metallinouto meni hienosti, into piukeena kapulalle ja takaisin niin rennolla ja iloisella laukalla että hieraisin mielikuvituksissani silmiäni. Into ei tokikaan ollut laskenut seuruuosioon siirryttäessä, ja meno oli sen mukaista. Keulimista, pomppimista, painamista, auraamista, näykkimistä, eteen valumista. Sain huomauttaa ja otti kyllä palautteen ihan hyvin vastaan. Ehkä hieman asiallisemman näköistä oli meno kuin pari viikkoa sitten. Pomppimattomuutta ja takapään käyttöä, asentoa ja paikkaa ollaan kotona treenattu mutta hallilla vire nousee niin että tekniikka levähtää. Rohkeasti tehtiin vielä tunnari. Kotona se sujuu varmasti ja oma kapula löytyy aina. Mitä vielä tänään. Juoksi laukalla kapuloille, hätäisesti haisteli vähän sinne päin ja sitten olikin jo niin halu juosta jonkun kapulan kanssa takaisin luokse että nappasi sattumanvaraisesti jonkun, joka sattumalta ei sattunut olemaan oikea. Seuraavalla lähetyksellä ihan yhtä huoleton asenne ja tulos, kolmannella löysi oman mutta enpä ole varma että oliko siinäkään nenänkäyttöä takana vai sattuiko vaan osumaan. Tokikaan tunnaria ei ole tehty juuri muualla kuin kotona, eli niitä nyt treenailemaan muuallekin. Mulla on tunnarikapulat lopussa mutta puutavaraa oottamassa innokasta sahaajaa (= Henkkaa).

Ja arvasitteko kestä yllä kirjoitin? No Taosta Taosta! Siitä on tullut ihan hassu. Just sellainen kuin mitä olen siitä toivonut ja odottanutkin! Elämä on hauskaa tuollaisen höppänän kanssa! <3

Kulo tuntuu olevan aina optimivireessä. Se tekee innokkaasti ja nopeasti, mutta sillä ei keuli yli eikä se tahmaile. Tehtiin seuruuta, jossa aluksi kontaktinpitoa häirittynä. Vilkas koira ei nyt oikein pystynyt tähän, vaan oli niin suuri kiusaus edes nopeasti vilkaista häiriön suuntaan. Helpotettiin harjoitusta roppa kaupalla ja sitten alkoi tulla onnistumisia. Kulo seuraa niin innokkaasti, että sen asento on hieman banaani takapään kiertyessä oikealle. Tähän kokeilin Jennin ehdotuksesta nopeampaa kävelyä ja se tuntui äkkiseltään toimivan. Ruutua ollaan treenattu niin, että alkuun vien ruutuun lelun ja treenisetin lopussa tehdään näyttöruutua. Vauhtia löytyy ja näyttöruudussa juoksee yhtä lujalla vauhdilla ruutuun ja jää sinne odottamaan. Luoksari sujui tänään kivasti, ei välittänyt matkan varrella seisovista ihmisistä, tuli sivulle nätisti (ei pompannut) ja jäi vain aavistuksen vinoon. Kaukojen maahan-istu -vaihdoissa nousee jännästi, pompsahtaa tasatassuin mutta ylhäällä teputtaa pienesti etutassuilla. Jää hieman lysyyn. Takapää pysyy paikoillaan ja vaihto on säpäkkä. Höntsäiltiin myös jääviä, peruuttamista yms. Paikkaistuminen 2min piilossa sujui hyvin. Paikkamakuussa leuan alas laskemista on vahvistettava. Hyvin piti kuonon alhaalla 2 vai 3 min, silmät vaan pyörivät päässä kun yritti nähdä mitä ympärillä tapahtui. Nosti leuan ylös hieman liian aikaisin, mutta istumaan noustessa jäi vajaaksi. Tykkään niin touhuta Kulon kanssa! Ollaan kotona treenailtu kaukoja, noudonpalautuksia, seuruun askelsiirtymiä ja olen naksutellut laatikkoon menemisestä. Sinne tosin osuu vielä lähinnä vaan etutassut. Noutoesineiden kanssa Kulo on nyt ymmärtänyt, että jos vedän esinettä pois suusta niin pitää vaan purra esineeseen lujemmin ja päästää irti vasta luvalla.

Kulo on ihan uskomattoman kiltti ja miellyttämisenhaluinen, samoin kuin veljensä. Edellispäivänä leikkasin koirien kynsiä. Tao tuli heti ensimmäisenä, kävi maate ja laittoi silmät kiinni ja meni kuplaan. Sitten sain houkuteltua puudelin seuraavaksi "uhriksi". Kulon oli myös pakko tulla samaan huoneeseen odottamaan vuoroaan vaikka hirvitti. Se istui ahtaassa välissä, johon oli itsensä tunkenut, huonossa ryhdissä eikä saattanut katsoa kohden. Mutta siinä se lähellä kiltisti odotti vuoroaan ja oman vuoron koittaessa tuli heti luokse.

Puudelinkin kanssa piti tokoilla peräti kahtena iltana. Toinen on niin innokkaasti aina tulossa. Hän osaa hienosti laittaa takakäpälänsä laudalle ja mennä laatikkoon ja on oppinut korvakuulolta Taon kaukokäskyt. Suoritusvarmuus on mitä on, ja tassuset ottavat pieniä askelia sen minkä ehtivät, mutta Bensonille kaukoissa suuret linjat ovat aina olleet olennaisempia. :-D

Kait sitä pitää jotain tavoitteitakin heittää ensi vuodelle, vaikka ahdistaa pelkkä ajatuskin että niitä "sanoisi" ääneen:

Tao:
- Agilityssa kisauran korkkaaminen heti, kun mun ohjaaminen näyttää siltä että kehtaan mennä tuttujen eteen kisaamaan. Tai sitten varaan kisamatkan jonnekin kauas jossa ei oo ketään tuttuja.. Hmm.. ;) Taolle estevarmuutta, irtoamisen vahvistamista, itsensä kokoamista, yms yms. Minä puolestani toivon oppivani ohjaamaan eleettömämmin ja lähtemään liikkeelle nopeammin. Tällä hetkellä on vaan niin paljon mietittävää ja muistettavaa ettei tahdo pieni pää pystyä kaikkea prosessoimaan, ainakaan kovin nopeasti. Hyvä tavoite olisi treenailla joka viikko ProCaniksen treenien jälkeen siellä esiin tulleita haastekohtia. Tämä on ollut tavoitteena jo pitkään, mutta en ole ehtinyt joka viikko hallille treenaamaan omatoimisesti. Toki niitä voisi hyvinkin harjoitella muuallakin, esim. kierrättämällä puita jne.
- Tokossa en sano mitään aikataulutavoitteita. Voittajaluokan liikkeisiin kisanomaista varmuutta, niissä jo on hyvä pohja, seuruun tekniikka paremmaksi (ettei auraisi/painaisi/pomppisi jne). Luoksari kuntoon! Muut ahdistumiset onkin jo aika lailla voitettu, Taosta on tullut niin äijä ettei se enää ahdistu ihan pienistä. Olisikohan ihan hullu tavoite korkata voittaja loppuvuodesta? Sen aika näyttää...
- Paimennus: Kesällä mahdollisimman paljon paimentamaan! Paimennuksen perusrata, jos näyttäisi siltä että olisi realistiset mahdollisuudet suorittaa se.
- Metsäjälki, treeneissä keppivarmuutta, jana käytännössä täysin vaiheessa, erilaisia jälkiä ja ei ahdistumista... BH -koe jossain vaiheessa? Kun vaan löytäis tämänkin treenaamiseen aikaa..
- Näytelmissä käyminen, olisi kiva jos saataisiin kiva porukka kasaan ja käytäisiin kauhistuttamassa jotain viatonta ja pahaa-aavistamatonta tuomaria, jonka sukunimessä olisi mahdollisimman monta konsonanttia! :D

Kulo:
- Tokossa ei kiirettä, tehdään pohjia huolella ja luodaan yhteistyösuhdetta. Keväällä alokasluokan ja avoimen luokan korkkaaminen jos siltä tuntuu. Alokasluokasta Kulollahan jo on ykköstulos Marin kanssa, mutta aloittaisin meidän yhteistyön siitä. Ylempien luokkien liikkeiden treenaamista siinä rinnalla. Sain ystävällisesti luvan vaihtaa Kulon Nuorten koirien tokorinkiin, joten tavoitteet sen kanssa ovat korkealla. Siinä ainakin olisi potentiaalia vaikka kuinka pitkälle! Onneksi ensi vuodella on suunnitteilla jo monta mielenkiintoista koulutusta: Antikainen, Manner, Enqvist-Pukkila, Kiviaho... :)
- Agilityssa opetan pikkuhiljaa esteitä ja vahvistan estehakuisuutta ja irtoamista. Kulossa olisi potentiaalia hyväksi aksakoiraksi, mutta katsotaan kuinka paljon ehdin agilitya sen kanssa treenata. Toko on kumminkin meidän päälaji. :)
- BH-koe ensi vuonna?

Benson:
- rakkaan puudelin kanssa vuoden 2014 ykköstavoite on se, että se olisi mahdollisimman kivuton ja onnellinen eikä juoksisi päin mitään eikä putoaisi mistään. Ja siinä, rakkaat lukijat, on puudelin kohdalle tavoitetta kerrakseen!

Mulla on semmoinen kutina, että vuodesta 2014 on tulossa aikamoinen <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti