torstai 29. toukokuuta 2014

Treeniä ja suunnitelmia

Eilen oli tokoringin treenit, meitä oli Miia T ja Krista K ja heräsi paljon suunnitelmia, joista osaa toteutin eilen ja osaa tänään:

Ruutu
- Kulo tarvitsee nyt paljon harjoituksia niin, että lähetän sen ruutuun eri suunnista. Ekalla kerralla /suunta lelu valmiina, sen jälkeen lähetys tyhjään ruutuun
- lisäksi paljon treeniä niin, että ruudun takana, sivuilla ja sitten kun nämä alkavat sujua, matkalla on jotain häiriötä. Eilen ujostutti juosta ruutuun kun siinä seisoi aikuisia ja lapsia lähettyvillä. Vauhti ei alkuun ollut ihan niin vapautunut mutta sitä alkoi toistojen myötä tulla lisää.

Seuruu / paikka
- nyt kun tuo vatsanseutuni on pyöristynyt, niin koirat ovat alkaneet voimakkaasti edistää seuraamisessa. Tao saa pitää kesän taukoa seuraamisesta (onhan niitä tokossa niin paljon muitakin treenattavia osa-alueita), mutta Kulon kanssa on tiedossa kisoja, joten ei auta kuin alkaa työstää seuruun paikkaa
- pidän namit oikeassa kädessä, vasen heiluu normaalisti. Merkkaan hyvän seuruun jes-sanalla, siirrän namin takakautta oikeasta kädestä vasempaan ja palkkaan housun sivusauman taakse. Palkkaan tiheästi niin, että Kulolle muodostuu vahva halu seurata vähän taaempana
- kokeilin tänään, ja hyvin nopeasti paikka alkoi siirtyä taaemmas :)

Seuruu / sivuaskelet
- opetetaan takaosankäyttöä pyörimällä paikoillaan. Olemme tehneet tätä vadilla, mutta nyt harjoitellaan samaa ilman vatia. Koira seisoo koko harjoituksen ajan ja saa palkan kun se seisoo suorassa sivullani -> näin vahvistetaan hakeutumista suoraan asentoon
- Kulo hoksasi tämän harjoituksen idean nopeasti, kun siirsin namit vasemmasta kädestä oikeaan (taas palkkaus samoin kuin yllä, eli tässäkin vahvistetaan paikkaa taaempana) ja kun palkkasin suoraan asentoon enkä silloin, kun koira oli vielä hieman auki. Kulo jätti nopeasti istumisen pois, kun palkkauksen jälkeen jatkoin heti harjoitusta eli koira hoksasi ettei kannattanut istua kun kohta joutuisi taas nousemaan ylös. Kun takaosan käyttö alkoi sujua paikoillaan pyörien, otinkin puolen kierroksen jälkeen askelen suoraan sivulle, oikealle. Koira seurasi paikkansa pitäen ja takaosaansa käyttäen ja asentokin pysyi suorana.

Tunnari
- viime viikolla sössin tunnarin mielentilan ja olen sitä paikannut tällä viikolla tekemällä joka ilta yhden harjoituksen, jossa Kulo on tienannut iltapalansa. Olemme tehneet ilmaisun niin että kapulat ovat verkon alla.
- rupesin miettimään, että tällä verkolla on nyt ajettu Kulolle vahva ajatus siitä, että käsky "Oma" viittaa haistelutyöskentelyyn ja että ollaan kiinnostuneita tietystä kapulasta, joten päätin että nyt siirrytään eteenpäin ja ulos
- eilen tehtiin eka harjoitus: heitin oman tunnarikapulan kukkapenkkiin (en ole mikään erityinen hortonomi, joten koirantreenaus menee kukkienkasvatuksen ohi, etenkin kun miekkonen oli ajanut nurmikon niin lyhyeksi ettei sitä voinut hyödyntää). Pyysin Kuloa etsimään oman, minkä se kävikin nopeasti haistelemassa. Aluksi Kulo jäi nenä omassa kapulassa seisomaan odottavana, mutta pienellä vihjeellä se toi kapulan mulle.
- eilisen toinen harjoitus: oma taas pöpelikköön, ja kasa hajustamattomia siihen lähelle ja Kulo etsintätöihin. Se kävi haistelemassa kasan, mutta totesi nopeasti ettei sieltä löytynyt hajua. Kasa kuitenkin varmaan vähän häiritsi sen keskittymistä ja aiheutti väistämiskäyttäytymistä, koska Kulo laajensi hakualuetta ja kävi nuuhkimassa paikat, joissa olin edeltävästi kävellyt etsiessäni sopivaa pöpelikköä oman piilottamiseen. Välillä se tuli eteeni kysyvänä. Lopulta uskaltautui haistelemaan lähelle omaa kasaa ja löysi oman ja palautti mulle.
- tänään harjoitus: oma ruohikkoon ja kasa siihen lähelle. Kulo meni kasalle, aluksi totesi että siellä ei löydy hajua, mutta epävarmana päätyi että parempi tuoda sieltä yksi. Otin sen pois, kävin hakemassa oman nurmikosta ja tehtiin yksi pelkän oman etsiminen kauempana kasasta. Tämän jälkeen koiralla oli taas ajatus mukana. Laitoin oman lähelle kasaa ja Kulo kävi haistelemassa sen.
- tänään toinen harjoitus: heitin hajustamattomat kapulat vähän laajemmalle kasalle ja oman lähelle niitä. Riskillä mentiin, mutta ajattelin että koiralle on kevään mittaan vahvistettun niin paljon oman ilmaisua että pakko kokeilla toimiiko tämä. En ottanut koiraa sivulle, vaan lähetin sen sieltä jossa se oli odottanut, oma-käskyllä. Kulo meni hyvällä asenteella kapuloille, nuuhki muutaman hajustamattoman (ei maistellut eikä siirtänyt hajustamattomia!) ja osui sitten omalle kapulalle, jonka otti heti suuhun ja toi mulle.
- Tuntuu että tunnari taitaa alkaa edistyä! :) Tarkoituksena on nyt laajentaa hajustamattomien kasaa ja siirtää oma kapula vähitellen hajustamattomien joukkoon, ja sitten pikkuhiljaa vähentää hajustamattomien määrää.

Luoksetulo / suoruus
- Kulo alkaa ennakoida sivulletuloa ja aloittaa kaaren tekemisen 2-4m ennen mua. Tänään treenasin niin, että menin lähelle puuta seisomaan niin että Kulon oli juostava suoraan sivulle ja tehtävä napakka pyörähdys sivulle - toimi! Tästä vauhdikas palkkaus ja muutama toisto, vauhti ja asenne olivat hyvät! Sitten tehtiin niin, että menin lähelle maassaolevaa puutarhaletkua, tämäkin auttoi Kuloa tekemään suoran luoksetulon loppuun asti. Kokeilen tehdä tälläista treeniä useamman toiston vaihdellen väistettävää kohdetta (tosin Kulohan ei tässä varsinaisesti väistä, vaan juoksee suoraan) ja katsotaan toimiiko sitten ilman kohdetta vai oliko vain kohderiippuvaista käytöstä.

Luoksetulo / stoppi
- puun kierrätyksiä. Kulon irtoaa jo hyvällä vauhdilla puun kiertoon, jos annan pelkän kierrä-käskyn enkä käsiapua, viimeisin tuntuu häiritsevän sitä ja se pysähtyy odottamaan lisää ohjeita.
- osa puun kierroista läpi ja heitin ruoan menosuuntaan. Osalla stoppikäsky kera vartaloavun. Teki kivoja stoppeja, vielä voisi olla enemmän vauhtia ja intensiteettiä. :)

2 kommenttia:

  1. Moikka, tuohon takapään käyttöön. Hurjan hyvä harjoitus on opettaa koira peruuttamaan ympyrää. Eli koira kiertää esim. ruokatynnyrin peruuttaen.

    VastaaPoista
  2. Onpa hyvä harjoitus, täytyykin opettaa se näille! :)

    VastaaPoista