perjantai 2. joulukuuta 2011

2/12/2011 Kuntoutusta ja kuntoutumista

Ajattelin päivitellä vähän Bensonin kuntoutumispuolta, jos jotkut samojen ongelmien kanssa painivat lukevat tätä blogia.

Me käytiin tasan kuukausi sitten ensimmäisen kerran fysioterapeutin luona. Kuukauden Cartophen-pistoshoitokuuri oli juuri päättynyt. Vastaanotolla oli silloin köyryssä seisova, käsittelyä pelkäävä koira, jonka etuosa oli ihan jumissa ja takaosan syvät lihakset olemattomat.

Sen jälkeen kaksi viikkoa jumpattiin fyssarin ohjeiden mukaan kolmesti päivässä, tehtiin tunnin lenkki ja lenkin jälkeen hierottiin kevyesti etuosan lihakset ja venyteltiin etu- ja takajalat sekä selkä. Käytettiin Back On Trackin manttelia lenkeillä. Benson sai Arthroflex-mikstuuraa ja Viacutan-öljylisää. Tuulikki hieroi Bensonin kahdesti.

Toisella fysioterapiakäynnillä olikin aivan uudistunut koira. Benson oli päivittäisten hoitojen aikana tottunut käsittelyyn, joten se seisoi lähes täysin rentona ja luottavaisena hoitopöydällä. Sen etuosan lihaksiston kireys oli helpottanut ja lihakset olivat pehmoiset, enää ei esimerkiksi tuntunut kovaa pattia hauiksen kohdalla. Takaosaan oli jo alkanut tulla voimaa (syvien lihasten kehittyminen on hidas prosessi, joten kahdessa viikossa ei vielä ehdi ihmeitä tapahtua). Olin tehnyt Bensonin kanssa muutamaa päivää ennen fysioterapiaa liian pitkän ja rankan lenkin, jonka johdosta sen oikea lonkka oli aristava. Syvät lihakset eivät vielä tässä vaiheessa ole riittävän vahvat tukemaan reisiluuta lonkkamaljaan koko liian rankan lenkin aikana, joten saatiin muistutus olla tekemättä tässä vaiheessa liian pitkiä lenkkejä.

Saimme vähän vaikeutusta jumppaohjeisiin jumppatyynyn muodossa, ja nyt jumpataan kahdesti päivässä. Mulla jäi viikon verran taukoa venyttelyihin toisen ft-käynnin jälkeen, ja tunsin että etuosan lihaksisto oli taas kireä. Venyttelin koiran, ja seuraavana päivänä etuosa oli taas pehmeä. En aio venytellä koiraa päivittäin, 2-4 kertaa viikossa riittänee.

Tällä hetkellä tilanne on se, että jatketaan syvien lihasten vahvistamista ja lihaskunnon parantamista ja venyttelyillä huolehditaan ettei lihaksisto kireydy. Pitkät selkälihakset ovat edelleen jumissa, tähän asiaan kaipaisin apua esim. akupunktion muodossa. Koska selkälihakset ovat jumissa, Benson väsyessään peitsaa lenkeillä. Tähän on auttanut se, että se juoksee mahdollisimman paljon vapaana, silloin se ei peitsaa niin herkästi. Kiellän/ estän peitsaamisen, koska sen vaikutuksesta selkälihakset menevät vaan enemmän jumiin. Takajalkojaan Benson venyttelee jo aika mukavasti, tosin ei vielä täysin vapautuneesti. Etuosaansa se rakastaa venytellä jääden venytysasentoon muutamaksi sekunniksi. Benson ravistelee turkkinsa normaalisti, se ei varo takaosansa ravistelua vaan ravistelun kruunaa hännän kiukkuinen ravisteluliike. Bensonin takajalkojen askel on pidentynyt ja ravi muuttunut vetävämmäksi. Pupulaukkaa en ole nähnyt sen nyt menevän. Se ottaa korkealle pomppien vastaan kotiintulijat, ei onnu, ei ole jäykkä (päinvastoin!).

Nyt pitäisi kieltää kaikki puudelin riekkuminen, vähintäänkin kunnes oikea lonkka on rauhoittunut. Benson ei kyllä ole kovin kipeä tällä hetkellä, koska se on koira joka hyvin herkästi osoittaa jos joku tuntuu epämukavalta tai sattuu, ja tällä hetkellä se on hyvin iloinen ja energinen yksilö olematta kuitenkaan päätön riehuja (muuten kuin silloin kun se saa hepulin). Benson tekee hienosti oman osansa jumpissa, mutta lonkan tilannetta ei edesauta se että hepulikohtauksen iskiessä juostaan päättömästi asuntoa päästä päähän matkalla liukastellen ja toisinaan huonekaluihinkin törmäillen. Olemmekin hyvillä mielin Bensonin kuntoutumisen johdosta, on kiva nähdä että koira voi hyvin.

Kuntoutumisen ohessa ollaan käyty koiratanssitreeneissä. Olen valinnut harjoiteltavaksi sellaisia liikkeitä, jotka tukisivat Bensonin kuntoutumista, mm. takaosan hallintaa. Eli ollaan harjoiteltu jalkojen välistä pujottelua niin etu- kuin takaperin (takaperin menee vasta yksi väli), peruuttamista, mun kiertämistä peruuttaen tai etuperin, takajalkojen varassa istumista, pyörähdyksiä molempiin suuntiin, 180 asteen kääntymistä mun edessä, etuosan venyttelyasentoon viemistä eli kumartamista... Kaikki nämä temput eivät auta takaosaan, mutta onpahan niitä ollut mukava treenailla. Samalla olen oppinut Bensonin oppimisesta ja sen kouluttamisesta. Äijäparka on nyt viime viikkoina tosin oppinut niin paljon temppuja, että se on välillä ihan pyörällä päästään eikä muista mikä käsky tarkoitti mitäkin. Nyt täytyykin vähän hillitä tahtia ja opetella vanhat temput "selkäytimeen" ennen uusien temppujen ottamista harjoittelurepertuaariin.

Tokoa ei olla nyt viime aikoina juuri treenattu, kuin sen mitä olen kokeillut että kuinka se takaosa alkaa löytyä seuraamisen kulmissa, ja alkaahan se löytyä hienosti. Meillä alkaa tokon valmennustunnit ProCaniksella viikon päästä, ja sitten kun mä oikeasti tiedän mitä ja miten treenaan, voin täysillä paneutua tokon treenaamiseen. En millään malttaisi odottaa että pääsen sisälle tähän kiehtovaan lajiin! :)

2 kommenttia:

  1. Harmillista miten paljon joutuu Bensonia kuntouttamaan, mutta mitäpä sitä ei nuiden rakkaiden eteen tekisi! Mukava kuitenkin kuulla, että kuntoutumista myös tapahtuu!!:) Iloisia, aktiivisia hetkiä teille päin.

    VastaaPoista