sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Aksaa Taon kanssa ja tokoa Kulon kanssa

Perjantain ProCaniksen treeneissä oli veikeä rata suoritettavana. :)


Ja näin mä sen ohjasin:

- menin 2- ja 3-esteen väliin. Koiran kutsuminen, oma rintamasuunta 3-esteen ponnistuspaikalle, tähän ponnistuskohdan merkkaus ja myötäpäivään kääntyminen ja lähetys putkeen (4). Vastakäännös tässä käänsi Taoa niin voimakkaasti, että se ohjautui A:lle (niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, ottaen huomioon Taon vauhdin ja koon!)
- Lähetys putkeen 4 niin, että rintamasuunta oli putkelle päin. Lähetys mahdollisimman kaukaa ja mahdollisimman pian itse liikkeelle kohti 5-estettä, jonne siirryttiin 4-putken oikealla puolella pysyen.
- Ennen 5-estettä persjättö niin, että koiran tullessa putkesta olin jo hypyn edessä riman kohdalla, niin että Tao näki kierrettävän siivekkeen. Lähetys takaakiertoon ja vastakäännös ja kepeille (6) lähetys
- Koiran pujotellessa ehti juosta sen edelle. 7 ja 8 pitäen koiran puoleinen, oikea ohjauskäsi lähellä vartaloa, ettei koira kaartanut turhan kaukana esteiden takana
- 9-siivekkeen kohdalle matalana, käsi lähellä vartaloa ja maata, jotta koira saatiin tiukasti ohjaukseen. Takaakiertoon, tähän niisto-persjättö ja nopean niistomerkkauksen jälkeen äkkiä liikkeelle että ehti 10-esteelle ja sen ohikin.
- 11-esteellä vauhdikas twisti; koira takaakiertoon, laskeutusmiskohdan merkkaus, äkkiä alta pois ja koira pysyi oikealla puolen
- ennen 12-estettä rytmitys
- ennen 13-estettä rytmitys, ja tarkkana että rintamasuunta pysyi tässä kohti ponnistuskohtaa. Äkkiä taas liikkeelle koiran lukittua esteen.
- Valssi joka alkoi jo ennen kuin koira ponnisti 14-esteelle
- Takaaleikkaus 15-esteelle, jossa muistettava, että kun takaaleikkaa niin oman linjan ylitettävä koiran linja ENNEN kuin se ponnistaa!
- 16-esteelle päällejuoksu, jossa pysyttävä lähellä siivekkeitä eikä saanut kääntää koiraa liikaa kentän keskiosaa päin, muuten se lähestyi helposti puomia (17) kovassa vauhdissa vinosti. Yksi koira tämän koki ja räpellyksen jälkeen tippui selälleen puomin ylösnousukontaktilta :(
- Puomin jälkeen Tao odotti kiltisti alastulokontaktilla. Käänsin kädellä näyttäen sen kuonon kohti putken (18) suuta, ja lähetys putkeen. Takaaleikkaus putken (18) ja A:n (19) välissä
- A:n jälkeen ohjaus 20-esteelle ja etenkin 21-esteelle mahd kaukaa, ja tähän vastakäännös ja taas matka jatkui vauhdikkaasti, että oli jo hyvän matkaa ehtinyt juosta putken oikeaa puolta kun koira sujahti putkeen
- Meidän aika loppui näille kohdin, ehdittiinköhän kerran kokeilla kepeille kääntöä. Siinä oli suunnitelmana, että vetäisi koiran "nenästä" ekaan väliin. Olin suunnitellut valssin keppien ja putken (24) väliin ja aikonut ehtiä vastaanottamaan koiran putkesta 25- ja 26-esteiden väliin, pitäen rintamasuunnan 25-esteen ponnistuspaikkaa kohden ja loppu ei tässä olisikaan enää ollut hankala. Tätä ei päästy kokeilemaan.

Agility Taon kanssa on alkanut tuntua ihan tosi kivalta, ja koko ajan enemmän ja enemmän hallittavissa olevalta asialta. Minä olen mielestäni kehittynyt siinä, että nyt mun ajatus ei enää tökkää joka ohjauskuvion välissä (ennen suoritin radan niin monessa osassa, kuin oli esteitäkin...), vaan ajatus luistaa ja ohjatessa on koko ajan takaraivossa mielessä radan jatko. Ihan mahtava tunne! Olen ruvennut pääsemään liikkeellekin niin reippaasti (ainakin itsestä tuntuu siltä ;)), että jalat ovat nykyisin ihan hapoilla aksatunnin jälkeen. ;)

Tao puolestaan on agilityssa niin muru. Se on ihan mahdottoman kiltti (voiko pyhäkoululaiselta muuta odottaakaan??) ja tekee just niinkuin sitä ohjaan. Kuitenkaan se ei herkästi ota häiriötä mun tekemisistä vaan kykenee näkemään "metsän puilta" eli sen mun ohjauksen punaisen langan. Se on yllättävän ketterä kaveri. :D

Kulo puolestaan on aivan mahtava tokokaveri!

Kuluneella viikolla olen opettanut sen pyörähtämään ympäri (vastapäivään käskystä, myötäpäivään tarvii vielä käsiavun) ja menemään laatikolle 2on2offiin. Olen ruvennut pienentämään laatikkoa ja eilen harjoiteltiin littanalla tyynyllä. Siinä olikin taas miettimistä. Kulo ei vielä ole ihan täysin löytänyt takajalkojaan, tai oivaltanut että niitä voi ihan itse siirrellä yksi takatassu kerrallaan, ja tähdäten vielä kohtuupienelle alueelle. Mutta kyllä se siitä, mä oon ihan vakuuttunut että Kulon hermojärjestelmässä muodostuu uusia yhteyksiä takatassujen ja aivojen välille kovaa kyytiä! ;) Tuo pyörähtäminen on ainakin sen mielestä niin kivaa, että se tekee sitä innostuksissaan jo ihan muuten vain. Ajatella, että vielä viikko sitten se ei osannut sitä. Sille on avautunut ihan uusi pyörähtämisen maailma :)

Ollaan treenailtu myös kaukoja (s-m) ja olen tehnyt erilaisia kokeiluja. Namit molemmissa paikoillaan olevissa käsissä on toimineet, sillä on saatu hyviä vaihtoja joissa tassut pysyvät paikoillaan. Eilen kokeilin vaihtoja takatassut tyynyn päällä, ja tassut pysyivät hyvin paikoillaan vaikka seisoin enkä houkutellut namikädellä juurikaan.

Lenkillä olen leikkinyt Kulon kanssa paljon, ja tuntuu että nyt, 2,5kk meillä oltuaan, Kulo on alkanut ihan oikeasti kotiutua ja siitä on alkanut paljastua vieläkin kivempi harrastuskoira, kuin mitä luulin! Silmät sädehtien se tuijottaa mua tehtäviä kysyen, ja tuntuu että se ei näe ketään muuta kuin minut.

Tänään meillä oli nuorten koirien tokoringin treenit Tallilla. Kulo oli niin innoissaan ja säpäkkänä, että alkuun meni vähän plörinäksi kun se innokkuuttaan ehti tehdä vähän muutakin kuin mitä oli tarkoitus :D

Ajattelin että kokoan tähän mitä meidän pitää nyt treenata avoimen luokan liikkeitä varten. Toki nämä ovat hyvää pohjaa ylempiä luokkiakin varten ja ylempien luokkienkin liikkeitä treenataan koko ajan, mutta avoin luokka on nyt konkreettinen lähitavoite.

Paikkamakuu
- Ideaalisuoritus: Putoaa nopeasti maahan, laittaa pään VASTA lepo-käskyllä alas, odottaa tarkkaavaisena mutta levollisena paikallaoloajan, pitää pään maassa kun palaan viereen, nousee sivulle pomppaisten innokkaasti tasatassuin.
- Tilanne, hyvät asiat: Menee nopeasti alas. Pysyy varmasti paikallamakuussa. Ei haittaa vaikka menen piiloon.
- Tavoitteet: Varmuutta lisää pään maahan laskemiseen ja siellä pysymiseen. Kuono tassujen väliin, nyt herkästi laittaa sen oikean tassun oikealle puolelle. Nopeampi sivulle istumaannousu. Iloisempi ilme.
- Suunnitelma: Paljon toistoja pään maahan laskemiseen, naksu ja palkka eteen jotta saa ajatusta paikkamakuuasennossa enemmän eteenpäin jottei kellahtaisi lonkkalepoon. Oma oikea jalka vasemman eteen jottei Kulo saa päätään oikean tassun oikealle puolelle. Rauhallisempi harjoituksen vaikeutustahti ja tiheämpi palkkaus, jotta ilme pysyy iloisena. Sivullenousupomppaisuun pitäisi miettiä sopiva palkkaustapa. Maiju ehdotti nimen käyttämistä tässä. Voisikohan käyttää myös kainalopalkkaa? Tai opettaa tähän käsitargetille pomppaisun?

Seuruu
- Tilanne: katsekontaktin pito vahvistunut ihan huimasti (tänään seurautin namien ja lelujen yli ja Kulo ei huomaa mitään, vaan kyttää intopiukeena). Käyttää takapäätään mielestäni käännöksissä hyvin. Toisinaan edistää, myös perusasentoihin pysähdyttäessä. Mä en aina osaa kävellä oikein, eikä aina meinaa löytyä sopivaa rytmitystä liikkeestä pysähtymiseen (haluaisin ottaa tässä oikealla jalalla askelen ja astua vasemmalla viereen). Mun talvikengät on ihan liian suuret klohmot :-D Ilmeisesti, kun olen ruvennut kävelemään hieman ripeämmin, jalan ympäri c:n muotoon käpertyminen on vähentynyt? (Treenikamuuut...?) Liian kovassa vireessä yliyrittää, eli tarvitsee hyvän virittelyn oikeaan mielentilaan pohjalle.
- Tavoitteet: ajatusta vielä taaksepäin. Eri askelsiirtymien ja paikallaankäännösten oppiminen.
- Keinot: patukka kainalossa mahdollisimman takana. Askelsiirtymät ja käännökset namiavusteisesti, ettei tule pomppua ja että pysyy oikeassa kohdassa (helposti edistää tässä)

Maahanmeno
- Mun mielestä kiva; putoaa nopeasti alas. Pitäisi nähdä videolta että näkisi onko mitään probleemaa.

Luoksetulo
- Tilanne: flänkkää oikealle. Ei reagoi pysäytyskäskyyn. Tulee hirveällä kyydillä.
- Tavoite: juoksee suoraan. Reagoi välittömästi pysäytyskäskyyn vetäen liinat kiinni. Tulee sivulle juosten suoraan kohden ja pyörähtäen vasta kohdalla ilman pomppua perusasentoon.
- Keinot: flänkkäämisen vähentäminen tuntui onnistuvan hyvin niin, että laitoin pari lautaa maahan sille puolelle, jolta Kulo flänkkäsi, ja pidin lelun näkyvillä kiinni vasemmassa reidessä. Teki tämän jälkeen suoria luoksetuloja loppuun asti ja sai juosta lelulle palkaksi. Pysäytyskäskyjä treenailtiin kierrättämällä kahdeksikkoa ja pysäyttelin tässä. Ongelmana se, että vauhti ei ollut niin luja ja sitä myöten pysähdyksetkin olivat vähän löysiä. Nyt pitäisi pitää tiukasti kriteeristä kiinni ja vartaloavuin aikaansaada tiukka pysähdys, että Kulo oppisi oikean tekniikan. Tähän tarvitsen treenikavereita ideoimaan kanssani. :-)

Seisominen
- Pysähtyminen voisi olla vieläkin napakampi. Perusasentoon istahtaa niin innoissaan, että päätyy hieman eteen ja vinoon.
- Keinot: Palkka lentää taakse samalla kun tulee stoppikäsky. Pidettävä huoli siitä, ettei kehitä vinoa seisomaanpysähtymistyyliä. Namikädellä avustaen perusasentoon istuminen että pitää oikean paikan, sitten namikäden häivytys pois.

Kauko-ohjaus
- tekee istumaannousut vaiheittain, ts. ei tee sellaista etutassujen tasajalkahyppyä mitä toivon. Takajalat pysyvät paikoillaan. Etäisyyttä ei juuri ole tehty (< 2m). Maahan putoaa hienosti. Istumaannousu säpäkämmäksi.
- Keinot: Ennen kaukotreeniä hetsaten vire hyväksi -> tällöin tekee istumaannousut säpäkästi pompsahtaen. Kun tyyli alkaa vakiintua, niin voi ruveta laskemaan viretilaa ja palkita ne istumaannousut, jotka tekee oikealla tekniikalla.

Hyppy
- ei olla vielä juuri tehty kuin alokasluokan hyppyä, mutta eipä liene ongelma

Nouto
- Toisinaan edelleen pureskelee palauttaessaan kapulaa, ja jää herkästi vajaaseen perusasentoon. Tarvitsee toisen sivulletulokäskyn että palauttaa kapulan loppuun asti.
- Lelulle patoamisen kautta saatu pureskelua vähennettyä. Kapula suussa erilaisten asioiden tekemistä, pureskelusta pieni huomautus ja palkan ajoittaminen aina sellaisiin kohtiin, jossa puruote vakaa. Vedot patukan kanssa ja naksautus kun puree kapulaan vakaasti. Seuraamista ja paikalla pyörimistä kapula suussa.

Muuta:
- Mun pitäisi ruveta systemaattisesti käyttämään virittelysanoja.
- liikkeiden alkujen treenausta niin, että liikkuri hokee käskysanaa yms. ja mä palkkaan namilla Kulon siitä, että se pysyy rauhallisesti vieressä. Nyt välillä nykii / tipahtaa maahan.

Eli paljon on vielä hommaa, mutta haluaisin (osata) tehdä Kulon kanssa hyvät pohjat näihin liikkeisiin, jottei tarvitsisi myöhemmin korjailla. Mutta mukavaa on treenata noin mahtavan innokkaan työhullun, säpäkän ja suoraviivaisen koiran kanssa <3

Puudeli sai perjantaina uuden lookin, toisinsanoen sen turkissa on vuoron perään tupsuja ja vuoron perään lovia. Sen kanssa on jumpattu tasapainotyynyllä ja se teki kaukoja takatassut tyynyllä, pitäen ne hienosti paikoillaan. Benson on saanut uuden hiirilelun ja sitä on piiloteltu milloin minnekin. Benson on aina kaikessa mukana, mutta on myös oppinut ja hyväksynyt, että kun lähden mustavalkoisten koirien kanssa treenaamaan, se jää isännän seuraksi. Mun mielestäni Benson on saanut takajalkoihin lisää potkua ja tuntuisi olevan kohtuuhyvässä kunnossa. Se jaksaa hyvin 1-1,5h metsälenkit, tosin se pääasiassa tassuttelee mun kanssa rauhalliseen tahtiin, em mustavalkoisten koirien juostessa vauhdikkaammin. Benson tuntuu hyväksyneen oman paikkansa meidän kodissa ja tuntuu nykyisin olevan paljon tasapainoisempi ja onnellisempi kuin ikinä ennen. Se rakastaa Taoa ja myös Kuloa, ja Kulo rrrrrakastaa sitä, kuin myös Tao. Bordersgolliet ovat hyvin kohteliasta väkeä, ja väistävät pientä buudelia jos tämä murisee niille, mitä ei kylläkään usein tapahdu, mutta tuntuu luovan Bensonille tärkeää tunnetta siitä, että isommat eivät jyrää sitä vaan kunnioittavat sen pientä karvaista olemassaoloa. Meidän kolmen koiran laumassa vallitseekin hyvä harmoninen yhteishenki. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti