perjantai 1. heinäkuuta 2016

Tanjan treeneissä

Voi että kun oli mielenkiintoiset aksatreenit Taon kanssa tänään! Kurikan Tanja meitä koutsasi, ja rataantutustuessa tuli niin paljon dataa ohjaussäännöistä yms että pitää kirjoitella niitä heti ylös. Toivottavasti muistan edes osimoilleen oikein.. ;)

- koiraa ohjataan edestä sijoittumalla ja takaa liikkeellä
- koiran ollessa hypyn päällä liitovaiheessa, sille annetaan suoritusrauha. Eli ei ohjausliikkeitä tällöin
- koiran etutassujen osuessa maahan koira hakee katsekontaktia ohjaajaan kysyäkseen jatko-ohjeita. Katso koiraan sen laskeutuessa esteeltä!
- jos koira ei osaa luontaisesti pyöristää esim. takaakierrossa linjaansa siivekkeen ympäri, ohjauksella aikaansaadaan se. Jos koira tekee takaakierron tiiviisti, se hyppää ristiin (ja usein alastullessa tekee suunnanmuutoksen jolloin ranteet kovilla). Eli esim. takaakierrossa tärkeää aikaansaada koiran hyvä linja niin, että se on alastullessa hyvällä linjalla kohti seuraavaa estettä. (Tällöin koira tekee käännöksen enemmän takapäällä -- säästää koiran kehoa)
- jokainen ylimääräinen laukka-askel lisää koiran suoritusaikaa. Etenkin kisaamista ajatellen kannattaa suunnitella koiran linja niin ettei se ota ylimääräisiä laukka-askelia
- ohjaa koiran linjaa, älä estettä
- opeta pituudelle, renkalle, muurille jne kaikki käytettävät ohjauskuviot. Tao ei osaa vastakäännöstä pituudelle vaan tulee sivusta ulos.
- jos lähetät hypylle, koiran puoleinen jalka edessä. Jos sinun täytyy viestiä koiralle, että hypyn jälkeen tiukka käännös, koiran vastainen jalka edessä. Tämä on voimakas jarru. Samoin kuin rintamasuunta kohti koiraa.

Meidän keskeiset kotiläksyt olivat katsekontaktin ottaminen koiran laskeutuessa ja ohjaustekniikoiden opettaminen esim. pituudelle

Mainittakoon vielä lyhyesti, että Taon kanssa käytiin paimentamassa sunnuntaina Sabinalla ja maanantaina Päivillä. Nyt tehtiin rennompaa treeniä jossa Tao sai tehdä itsenäisiä ratkaisuja, ja poispäinajoa treenattiin kuljettaen lampaita aidanviertä poispäin. Näin toimien poispäinajo toimi oikein mukavasti, mutta ai kamala jos poispäinajossa niitä edessä talsivia lampaita pitäisi yrittää ohjata jonnekin, kyllä on hankalaa! Ja lampaat on kovin erilaisia. Päivillä tottunut pienehköihin kiltteihin lampaisiin, Sabinalla oli valtavan kokoisia lammaksia jotka jyräsivät aloittelevan paimenparan :-D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti