sunnuntai 21. elokuuta 2016

Monican koulutus

Lyhyesti Monican koulutuksesta muutama muistiinpano.

Norjalainen Monica Wikström oli muutaman päivän Suomessa kouluttamassa, ja saimme hänet päiväksi Tampereellekin. :)

Kulon kanssa emme ole treenanneet oikein mitään, joten tosi raakileina mentiin koirakkopaikalle koulutukseen. Paikalla oli myös kuusi Kulon pentua; kolme uusien omistajiensa kanssa ja kolme jotka ovat vielä mulla, yksi haettiin tänään ja kaksi muuta perjantaina/lauantaina. Kuloa ei paljon omat lapset kiinnostaneet, vaan hän halusi tehdä töitä-töitä-töitä. Kovin on kroppa vielä palautumaton pentuprojektista, joten suunnittelin kysyväni vinkkejä rauhallisesti toteutettaviin liikkeisiin.

Ensimmäisenä ajattelin kysyä eteenmenon korjauksia. Ennenkuin tajusinkaan, tehtiin villiä kosketusalustarallia, jossa lähetin Kulon kosketusalustalle, ja sinne mentyään jes ja vauhdilla takaisin mun luokse palkalle. Kulolla on ongelmana palkanodotus kosketusalustalle mennessä: metri-pari ennen alustaa se alkaa himmata tai jopa pysähtyy ennen kosketusalustaa, ajatukset ovat niin voimakkaasti mun luonani. Tähän ratkaisuna se, että malttaa itse odottaa että se on oikeasti kosketusalustalla asti, voisipa jopa pitää hetken alustalla ja sitten palkka. Alustan paikkaa tulisi vaihtaa tiheästi ja pitäisi liittää joku käskysana kosketusalustalle. Me lopetettiin tämä ralli melko nopsaan kun iski hirvitys että tällaista treeniä en ollut ajatellut tekeväni ainakaan kuukauteen-kahteen, joten keskusteltiin ja vähän myöhemmin Monica näytti omalla 2-vuotiaalla Chilillään miten hyödyntää kosketusalustaa eteenmenon ja kiertohyppynoudon opetuksessa. Monica opettaa kosketusalustan tosi varmaksi, tarkaksi ja vauhdikkaaksi ja hyödyntää sitä tosi monessa. Hän opettaa koiran myös juoksemaan vauhdilla kosketusalustan yli, tällöin hän sanoo vapaa hieman ennen alustaa.

Eteenmenossa Monica laittaa useamman kosketusalustan jonoon, etäisyys toisistaan 5-10m (arvioisin). Monica lähettää koiran kosketusalustalle, kehuu, sitten seuraavalle koiran takana olevalle, kehuu, sitten kolmannelle, neljännelle, kunnes lopulta harjoituksen edetessä vielä tyhjään. Palkka vikasta kosketusalustasta tai tyhjästä. Edut: flänkkäävä koira oppii etenemään suoraan. Koira oppii ajattelemaan eteenmenon suoraviivaisena etenemisenä ohjaajasta poispäin. Ekoilla kerroilla ohjaaja auttaa ja tukee koiraa tehtävässä ja apua vähennetään koiran harjaantuessa etenemään alustalta seuraavalle ohjaajasta poispäin. Kosketusalustoja myös vähennetään treenin edetessä. Monica aina pitää kuitenkin yhden alustan 10 metrissä, jos ymmärsin oikein. Mikäli koiran ei haluta pysähtyvän alustalle, annetaan sille uusi eteenmenokäsky ennen alustaa.

Tässä Maijun ja Ihmeen treenivideo ko metodilla.

Eteenmenon korjaukset lankulla: koira opetetaan laittamaan etutassut lankulle ja etenemään sivuttain lankulla niin, että se päätyy ohjaajaa vastapäätä (eli tuetaan koiran ajatusta, että täytyy hakeutua ohjaajaa vastapäätä olemaan). Vaikeutta lisätään virittelemällä koiraa katsomaan ruutuun, sitten pitää siirtyä lankkua pitkin kohti ruutua, ohjaajaa vastapäätä seisomaan, mutta ei saa sählätä/karata ruutuun. Vaikeaa oli demo-Chilille, jolla oli suuri mieliteko juosta ruutuun.

Näytin meidän seuruuta: muuten ihan siistiä (jos ei peruuttamisen aukeamista oteta lukuun), mutta Kulo nenällätökkijäkoirana tökkii nenällään mua jalkaan kun sanon seuraa/käännöksissä/sivuaskelissa/sivulletulossa. Nyt pitäisi opettaa Kulolle uusi käsky, joka tarkoittaa sivullaoloa pää suoraan eteen/ylöspäin ollen, ilman että saa ottaa kontaktia kuonolla. Vasemmassa kädessä on nami, ja Kulon pitäisi sihdata päänsä suoraan eteenpäin, eli ei saa väistää namia/koskea jalkaan mutta ei saa myöskään kääntää päätä namikättä kohden. Monica käyttää paljon koiran asennon ohjaamista käsin, eli tässä tarvittaessa suoristaisi koiran pään. Hän tekee tälle hyvät pohjat jo pentuaikana totuttamalla pennun käsittelyyn ja asennon korjaamiseen yms. Lisäksi Monica puhuu koiralle paljon, ei ole virheistä vihainen vaan huomauttaa niistä iloisen harmittelevasti, käyttää paljon sosiaalista palkkaa. Sitten vain tiukasti kriteeristä kiinni pitäen kuonolla tökkiminen pois ja korrekti seuruu tilalle. Ja luulenpa, että palkkaus tulee nyt olemaan namipalkkaus jatkossa...

Tunnarin haistelu on välillä aika hektinen: Kulo saattaa avata suuta kapuloilla, siirrellä haistellessa kapuloita jne. Tähän rauhoittumisharjoitus niin, että olen kapuloiden lähellä nami avokämmenellä, lähetän Kulon haisteluhommiin, liitän käskysanan 'rauhassa' ja jatkossa voin tällä käskysanalla muistuttaa tunnarille lähettäessäni ennen Kulon saapuessa kapuloille, että pitää rauhoittua haistelemaan.

Tässä väsyneillä aivoilla päällimmäiset ajatukset, nyt nukkumaan univelkoja pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti