perjantai 5. heinäkuuta 2013

Toipilaat

Heti alkuun, ei mun heinäkuun tokotauko pidä eikä tuu pitämään. Heti ekana aamuna tehtiin vähän askelsiirtymiä ennen aamuruoan antamista, ja se oli siinä.Illalla mentiin TamSK:n tavoitteellisten tokoon, ajattelin että viedään treenikamuille vaan tarjoiluja ja leikitään vähän ja lähdetään aikaisemmin pois. Ei siitäkään mitään tullut, kun en raaskinut lähteä pois! Alkuun oli kiva jutella sm-kisoista, ja sitten kun alettiin tehdä niin Tao oli niin innokkaana tekemässä että pakkohan se oli tehdä. Tajusin samalla, että vaikka Tao ei lauantaina koomaillut yhtään, niin sen jännittämisen huomasi siitä, ettei se ollut niin vauhdikas ja raju kuin mitä se on treeneissä. Aloitin meidän molemmat setit leikkimällä Taon kanssa. Ruutua tehtiin niin, että ruudussa oli lelu, josta kulki ohut naru Minnalle. Vapautin Taon ruutuun, ja Minna veti lelun liikkeelle. Vauhtia oli kyllä varsin tarpeeksi, vähemmänkin riittää sitten kun pitäisi saada koira pysähtymäänkin. Tehtiin myös noutokapulaan iskuja Lentsun ohjeiden mukaan, koska ongelmana on että Tao juoksee suoraan kapulalle, pysähtyy, ottaa kapulan suuhun ja kääntyy hitaahkosti. Tavoitteena on, että tekisi nopean u-käännöksen poimiessaan kapulan ja lähtisi vauhdilla palauttamaan kapulan mulle. Lähetin Taon koiranpuoleisella kädellä, hieman kaarevaa linjaa kohti kapulaa, sanoin jes kun tarttui kapulaan ja lähdin peruuttamaan lelu kädessä - Tao tuli nopeasti kapula suussa ja tiputti sen iskien leluun kiinni. Tehtiin vain näitä kapulaan iskemisiä muutaman kerran, ja Taolle vahvistui nopeasti u-käännöksen teko. Täytyy pitää tätä nyt ohjelmistossa ja pitää vauhtinoudotkin tauolla hetken aikaa. Vauhtinoutoja tehtiin tätä ennen, hyvää oli se ettei ollut väliä oliko kapula puinen vai metallinen, huonoa juuri tuo hidas tekniikka kapulan nostossa. Tehtiin myös vauhtiluoksetuloja niin, että lähtöasento oli kokeenomainen, ja vaihtelevissa kohdin sanoin jes ja otin lelun esiin. Taon vauhti kasvoi aina selkeästi kun lelu tuli näkyville. Aion käyttää vaihtelevaa tiheyttä, että kuinka nopeasti otan lelun esiin. Olipa kivat maanantaitokot! Saatiin tehdä koko ajan nurtsilla, mikä on Taolle mieleisin pohja.

Bensonin kanssa naksuttelin kaikkien tassujen laittamisesta laatikon sisälle. Aloitettiin helposta vadista, ja pienensin astiaa. Lopuksi kippo oli kooltaan 15x30cm ja hankalaksi teki että laidat olivat 15cm korkeat. Benson keskittyi yritykseen niin että melkein silmät pullistuivat päästä, mutta se ei vain hallinnut tassujaan niin että olisi onnistunut. Lopulta se istahti ja vinkui vähän surkeana. Jätettiin asia hautumaan siltä kertaa.Tiistaina menin molempien poikien kanssa Tallille. Olen päättänyt ryhdistäytyä treenaamaan Bensoninkin kanssa enemmän. Tehtiin alkuun ruutua. Laitoin narupallon ruudun peräosaan ja päästin Bensonin irti. Se juoksi oppimaansa tapaan ruudun eteen ja käännähti katsomaan mua, mutta huomasi sitten silmäkulmastaan pallon ja kiihdytti ruutuun. Tämän jälkeen kaksi suoritusta niin että juoksi suoraan ruutuun pallolle. Sen jälkeen Tao pääsi tekemään. Se sai nähdä kun vein narupallon ruutuun. Mietin kuinka innokkaasti se juoksee näin kuolleelle lelulle, mutta turhaan. Olemme harjoitelleet sitä yy-kaa-koo-okke! -lähetystä ja Taosta näkee että se patoaa. Niinpä, kun okke-sanan tilalla sanoin ruutu, se ampaisi vauhdilla ruutuun. Näitä pari vielä. Sitten laitoin Bensonille vetolelun ruutuun. Benson juoksi vauhdilla ruutuun, mutta ei mennyt lelun kohdalle vaan ruudun vasempaan takanurkkaan, käännähti ympäri ja jäi seisomaan paikoilleen. Näitä yht. kolme toistoa, ei ollut vahinko vaan teki kaikki samalla lailla. Mahtavaa! Vielä kun siinä sivussa tehtiin Taon kanssa keppejä, jotka se treenien lopuksi pujotteli ensimmäistä kertaa ilman verkkoja, ja suoritti renkaan varmasti, vaikka lähetin sen jääden itse 5m päähän, oli mahtava fiilis treenien jälkeen.

Illalla fiilis sitten vähän lässähti, kun Tao alkoi ontua tassuaan, ja selvisi että sillä oli kuusi viiltohaavaa tassuissaan. Neljä pientä ja sievää, kaksi vähän syvempää ja haavanreunat hieman auki. Tulleet viikonloppuna, koska Varkaudessa ja Pieksämäellä oli niin paljon lasia ja usein huomasin sirpaleet vasta, kun olimme jo niiden kohdalla. Silloin vilkaisin sen tassuja nopsaan mutta katsoin vain ettei mistään vuotanut verta. Kiinnitin viikonloppuna huomiota, että Tao liikkui hieman epäpuhtaasti, mutta ajattelin että se oli vaan niin väsynyt jännittävien ja kuumien päivien johdosta.

Tao joutui keskiviikkona viettämään lepopäivän. Se sai olla meidän kanssa pihalla, kun tätini ja sisko lapsineen tulivat kylään. Naapurin mummo yritti houkutella Taoa omalle pihalleen. Juuri se sama, joka oli mulle oma-aloitteisesti luvannut, että ei hän mun koirille pullaa ihan hirveästi anna. :D Tao heilutti mummulle häntäänsä, ja näki että sen olisi tehnyt mieli mennä mummun tykö. Omalta pihalta ei kuitenkaan saa poistua, tuumi pyhäkoululainen, ja tyytyi vain heiluttamaan häntäänsä. Tätini kysyi, että onko Tao kaikille yhtä herttainen. On se, riippumatta toisen iästä, koosta, sukupuolesta, lajista... Tao rakastaa kaikkia ja olettaa että kaikki rakastavat myös häntä. Sillä on muutenkin niin yltiöpositiivinen elämänasenne, että tuntuu että se opettaa meitä ihmisiäkin. Tao näkee aina lasin puolitäytenä. :)

Tässäkin Tao näkee mahdollisuuden - vaikka Usma ärisee sille äkäisenä, voi se hyvällä liehittelyllä lämmetä :D

Torstaina eli eilen ajeltiin Piiralle Halikkoon. Benson ampaisi toukokuussa päin jotain metsässä. En nähnyt silloin, mikä se olisi voinut olla, koska metsänpohjassa ei ollut mitään ihmeellistä. Ehkä oksa. Vauhtia ei edes voinut olla kauheasti koska se oli juuri lähtenyt liikkeelle, mutta kovan tällin se kuitenkin sai koska kohdasta meni iho rikki ja Benson huusi kuin hyeena. Tosin siinäkään ei ole mitään ihan ihmeellistä, pieni villakoira saattaa joskus huutaa jo siitä jos joku astuu sen tassun viereen, jos se säikähtää että astutaan sen päälle. Benson liikkui episodin jälkeen normaalisti, mutta sille alkoi ilmetä liikkeellelähtöontumista parin askelen verran, sitten liikkuminen oli taas normaalia. Sai siihen pari päivää tulehduskipulääkettä, ja oireilun alettua uudelleen kesäkuun lopussa, soitin eläinlääkärille ja saatiin 10vrk Rimadyl-kuuri, jolla ontuminen on loppunut.

Kuten arvata saattaa, koko pieni villamies oli aivan solmussa kun Piira teki diagnoosinsa. Se oli siirtänyt painon oikealta etujalalta lähes kokonaan vasemmalle etujalalle, seisoi selkäranka banaanina vasemmalle, ja piti lanneselkäänsä köyryssä ja aristi lonkanseutuun koskemista. Etupää oli jumissa, oikean lapaluun edessä (en tiedä mikä on oikea anatominen kuvaus :)) oli selkeä lihaskyhmy ja lanneselkä oli jäykkä. Aina kun me mennään Piiralle, niin puudeli on juuri juossut jotain päin tai tippunut jostain. Se on sen aikainen säätäjä, tunnen oloni auttamattoman hitaaksi kun usein ehdin reagoida vasta kun vahinko on jo tapahtunut. Leena sai Bensonia oiottua, mutta ei se ihan niin vapautuneesti venytellyt kuin toisinaan hoidon jälkeen. Benson meni käsittelyn jälkeen Leenan tykö ja nuoli hänen kasvonsa niin innokkaasti, että ihan kuin se olisi kiittänyt hyvästä hoidosta! Muutenkin Benson oli käsittelyn aikana yllättävän rentona, ei äännellyt kuin hieman marisemalla kipeimpiä kohtia käsiteltäessä ja paikoin makasi silmät kiinni nukahtamaisillaan.

Sen jälkeen Leena vilkaisi pyynnöstäni Taon. Taolla on selkäranka ja lantio suorat, lihaksisto ikään nähden hyvä mutta rintarangassa pientä jäykkyyttä. Eli nyt venyttelyt rutiiniksi aina treenien jälkeen! Ostin 85cm dobo-pallon, sillä ruvetaan myös jumppailemaan.

Illalla ajeltiin Teiskoon, jossa piilotin pihaan omaa tunnaria. Tao etsi ensimmäisellä kerralla sitä useamman loputtomalta kestävän minuutin, kunnes löysi sen. Tuntui hyvältä, ettei se antanut periksi vaikka onkin vielä tosi kokematon! Treenattiin myös sellaista, että hajustin yhden kävyn ja asetin sen kohtaan, jonka ympärillä oli hajustamattomia käpyjä. Päästin molemmat koirat etsimään. Benson oli selkeästi kartalla ja nuuskien löysi juuri sen hajustetun kävyn. Tao ei oikein tajunnut tätä harjoitusta vaan alkuun nosteli minkä tahansa kävyn. Viimeisellä toistolla se meni ja nosti oikean kävyn. En tiedä tajusiko harjoitusta, mutta tähän lopetettiin tältä erää. Koirat tykkäävät tästä aivojumpasta kuin hullu puurosta, treenien jälkeen seurasivat mun perässä silmät loistaen.Myöhemmin illalla löysin Taosta vielä yhden, kolmannen punkin. Kaksi edellistä olin löytänyt ja poistanut alkuviikosta, mutta jotenkin tämä nyt herneenkokoiseksi paisunut elikko oli jäänyt huomaamatta ja oli ehtinyt olla 4-5 päivää. Puremakohdan ympärys oli tulipunainen ja siinä oli muutaman sentin läpimittainen kova turvonnut patti. Säikähdin ihan hirveästi. Jonkun verran sain lohtua, kun poltin punkin pihalla. Voin kertoa, että punkki palaessaan paisuu vielä lisää ja sille tulee kova kuori. :-D Eipähän muni meidän pihaan. Etsin netistä tietoa punkista ja opin, että punkki verta imiessään tiiviistää sitä, sylkien veren sisältämää nestettä (kera erilaisten mahdollisten bakteerien ja virusten) takaisin isäntään, samalla mahdollisesti levittäen erilaisia sairauksia. Opin myös eräältä koirien punkkeja käsittelevältä sivustolta, että "Seuraeläimiä ei pitäisi päästää kulkemaan vapaana, vaan niitä pitäisi taluttaa vain alueilla, joista ruoho on leikattu lyhyeksi.". Olen hoitanut Taon ihan väärin mm. antaessani sen kulkea vapaana metsissä - voiko kasvattajaa syyttää siitä ettei hän ollut maininnut mulle tällaisesta tärkeästä asiasta?? :D

Tao on nyt siis toipilas, haavoja tassuissa ja patti kaulassa. Bensonilla on mahanalus syöty, punoittavia kutisevia ja märkiviä kohtia. Sillä on myös outoja kovia pikkuruisia patteja muutama, eivät punoita eivätkä kutia. Kesä on tullut meillekin. Soitin tänään eläinlääkäriin ja sain ohjeeksi paikallishoitaa näitä ja seurata vointia muutaman päivän. Vien eläinlääkäriin, jos tulee yleisoireita, kuten väsymystä tai ruokahaluttomuutta. Tuota ruokahaluttomuutta on vähän hankala arvioida, koska Taon ruokahalut ovat muutenkin aika huonot. Olen siirtänyt sen yhdelle aterialle, koska se ei ole aamuisin nälkäinen. Illalla se tankkaa ison annoksen. Canis-lehdessä oli joskus juttu, että koiraeläimelle olisi luontevampaa syödä kerralla enemmän, että sen ruoansulatusjärjestelmä olisi tarkoitettu tällaiseen. Nyt Tao syö 3dl ProBoosterin viljatonta nappulaa (klik) ja parisataa grammaa naudan lihaista rasvaa. Täytyy seurata pysyykö paino tuolla, vai lisäänkö lihan määrää. Olen myös harkinnut, että ostaisin ihan puhdasta silavaa ja antaisin sitä lisäksi ruoan joukkoon.

Tao kuitenkin on pirteä eikä sillä luut paista, joten olen aika tyytyväinen sen ravitsemukseen. B-vitamiini vielä lisättiin ruokavalioon, sen pitäisi kuulemma auttaa vesihännän ehkäisyssä. Taolla oli sunnuntaina vähän viitteitä siitä, että sille voisi tulla vesihäntä. Piiran mukaan tärkeää olisi kuivata uimisen jälkeen etenkin Taon takapää, etteivät hermot saa kylmää. Hyvä olisi myös pitää uimisen jälkeen hetki kylpytakkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti