keskiviikko 12. syyskuuta 2012

12/9/2012 Puudelin fysioterapiasuunnitelman päivitystä

Vein tänään Bensonin fysioterapiaan Karhumäen Elinalle, joka olikin oikein mukava tuttavuus.

Elina katsoi Bensonin vuoden takaiset röntgenkuvat, ja sanoi ettei hän (juuri yhtään vai ollenkaan?) näe nivelrikkoa reisiluun päissä, mutta että lonkkamaljat ovat niin huonon malliset että tarvitaan vahvat ympäröivän alueen lihakset tukemaan reisiluun päät lonkkamaljoihin. Näihin liittyen hoidossa:
- jatketaan lonkanseudun lihasten vahvistamista: hidasta siksak-kävelyä ylämäkeen, painonsiirtoja, takaosan tönimisiä, peruutuksia + räjähtäviä lähtöjä ylämäkeen

Lonkan liikkuvuutta täytyy ylläpitää, ja siihen meillä on helppo ja kiva harjoitus: annan puudelin hypätä etujalat mua vasten, samalla se venyttää takajalat aivat suoriksi. Rapsutan sitä sää'än kohdalta, jolloin se yleensä on venyttänyt kaulansa oikein suoraksi tehden samalla hyvän vastavenytyksen.

Elina tunnusteli Bensonin rintarankaa, jonka hän havaitsi olevan tosi jäykkä, niskassakin tuntui lihasjumeja. Näihin liittyen hän kehotti:
- venyttelemään puudelin päivittäin (20s sivu- ja alaspäintaivutukset eri kohtiin makupalan avulla), jotta rintaranka saataisiin liikkuvammaksi.

Toisaalta spondyloosikoiralla täytyy stabiloida lannerangan aluetta, mikä tapahtuu hyvien syvien lihasten avulla. Näihinkin saatiin jumppaohjeita, esim. etutassut korokkeen /jumppapallon päällä pyöriminen, diagonaalitassujen nostot jne.

Elina antoi Bensonille laserhoitoa, mikä ei aiheuta kipua, mutta Benson äänteli ja oli tosi levoton. Herra puudelilla oli siinä aikamoista ylimääräistäkin draamaa mukana; ääntely jatkui vaikka Elina vain piti käsiään sen päällä.

Lonkan seudut olivat kipeät ja aristavat. Kunhan ilmat tästä viilenevät ja on kostean kylmää, niin joutuu varmaan antamaan puudelille kipulääkekuurin. Muuten Elinalla oli hyvääkin sanottavaa Bensonista: se pystyi seisomaan ihan vakaasti diagonaalitassujen nostoissa, pyörimään etutassut korokkeella vauhdikkaasti molempiin suuntiin, asettelemaan takatassunsa korokkeelle jne ja kaikessa tekemisessä oli kova puudelimainen into ja ilo. Elinan mukaan ei kyllä ihan heti tästä koirasta päällepäin arvaisi, että sillä mitään vaivoja onkaan. Nyt muistellaan vielä, että kuinka korokkeen päälle asetellaan kaikki neljä tassua, ja sitten koroketta pienennetään. Diagonaalitassujen nostoihin saadaan lisähaastetta niin, että takatassut ovat jumppatyynyllä ja etutassut korokkeella. Taollekin voisi tehdä hyvää nämä harjoitteet Elinan mukaan!

--------------------------------------------------------------------
Bensonin voinnin välipäivitys:
- Laserhoidon jälkeen tehtiin illemmalla 2,5km/35min metsälenkki, jossa Benson oli mulla hihnassa ja kulki rauhallisessa ravissa. Kotiin tultuamme se alkoi potkia molemmilla takajaloilla satunnaisesti vuorotellen taaksepäin voimakkaita potkuja, ja oli silminnähden levoton. Se myös yritti purra takatassujensa anturoita. Tassuissa ei näkynyt mitään erikoista. Takajalkojen lihakset olivat aivan pingoittuneet ja kireät, tärisevät. Venytin takajalkoja ja laitoin Bensonille BOT-loimen. Valitettavasti meillä oli Henkan kanssa lähdettävä kotoa sitten. Kotiintultuamme koira makoili kopassaan hieman vaisuna mutta muuten normaalin oloisena.
- Laserhoitoa seuraavana päivänä tehtiin taas rauhallinen metsälenkki, Benson hihnassa jälleen. Huomasimme, että ensimmäistä kertaa aikoihin sen selkä ei ollut ravissa staattinen ja suora (olimme huomanneet tämän Kuusamossa, jossa Benson meni kaikki kävelyt hihnassa Henkan edessä ravaten) vaan se jousti liikkeen tahtiin sivusuunnassa, sillä tavoin normaalimman näköisesti. Takajalat olivat vielä vähän jännät, Bensonin ilme muuttui vakavaksi kun niitä käsitteli.
- Näitä seuraavina päivinä voinnissa ei erikoista, muuta kuin että mun mielestä Benson on nyt elämänsä kunnossa. Se venyttelee takajalkojaankin vähän väliä, lyhyesti mutta kuitenkin!
- Iltaisin ollaan tehty venytykset, mutta ei vielä takajalkojen voimatreenejä jumppatyynyllä, etteivät takajalat taas ala krampata (luulen että ne kramppasivat ekana iltana). Ollaan venytelty Taoakin, se on tosi jäykkä ja sillekin tekee varmasti hyvää venyttelyt, etenkin kun ne tehdään koiran ehdoilla namiavusteisesti. Molempien koirien kanssa ollaan tehty kehonhallintaharjoituksia: Benson harjoittelee takatassujen laittamista laudalle, ja Tao tassujen laittamista vatiin.
--------------------------------------------------------------------
Barffattu ollaan muutama viikko, eikä kyllä vaihdeta enää kuivanappuloihin. (Tao tosin syö nappuloita ainakin siihen asti kunnes saadaan isompi pakastin = isompi asunto johon se isompi pakastin mahtuisi.) Mun käsituntuman mukaan Bensonin selkä- ja reisilihakset ovat huomattavasti pehmeämmät ja aristamattomammat. Eron huomasi jo viikon barffauksen jälkeen.

Benson saa tällä hetkellä aamupalalla 100g broilerin/kalkkunan/kalan jauhettua lihaa, pari ruokalusikallista vihreitä kasviksia, Artroflex-mikstuuraa, öljylisää ja B-vitamiinia. Illalla se saa 125g kanankauloja tai vastaavaa luista lihaa. Nivelrikkoisen koiran barffauksesta on täällä hyvä artikkeli.

Bensonin ruoka on monipuolista, näyttää hyvältä ja maistuu Bensonille hurjan hyvin (ja maistuisi Taollekin, se on pahoilla mielin huomannut ystävänsä saavan parempaa ruokaa!)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti