sunnuntai 23. syyskuuta 2012

23/9/2012 Vauhdikas viikko takana

Männä viikko meni tiiviisti töiden merkeissä, ja kaikki vapaa-aika puuhattiin koirien kanssa erinäköisiä juttuja.

Sunnuntaina viikko sitten tein ennen iltavuoroa Taolle metsäjäljen, joka päättyi metsänkarikkeen alle piiloitetulle herkkua sisältävälle purkille, jonka päällä oli keppi. Tao jäljesti innolla ja tarkasti, löysi kepin ja purkin ja sai palkaksi kehuja, leikkiä ja herkkuja.

Maanantaina mentiin aamuvuoron jälkeen Jumesniemeen paimentamaan Anne T:n luokse. Ei ollut epäilystäkään, onko Tao syttynyt lampaille. Se ei mitään muuta nähnytkään kuin lampaat, ne olivat kuin valtava magneetti tai huumetta sille! Korvat olivat taas niin pystyssä että kärjet olivat melkein ristissä. Tanjalta olin saanut neuvon vähän rauhoitella menoa, että saataisiin touhuun jotain ajatusta ja malttia. Oon suoraan sanoen ihan pihalla vielä että mikä tässä vaiheessa pennun paimennustreenejä on olennaista. En osaa lukea koiraa enkä tilanteita. Yritin jarrutella Taoa, kun se veti liikaa, ja tuntuikin että sain koko ajan roikkua liinassa. Taolla oli aikasmoinen veto päällä, kunhan se oli päässyt alun pienen jännittämisen yli. Onneksi meillä on vielä lokakuun lopussa Päivin luona Somerolla kasvattajatapaaminen Tanjan järkkäämänä, ja saadaan neuvoja ja hyvää treeniä siellä. Tässä on pieni pätkä meidän menoa. Mun oli tarkoituksena videolla saada Tao etenemään maltilla kohti lampaita, ja opettaa sille että se etenisi aidan viertä saadakseen lampaat irti aidalta. Myöhemmin yhden kerran Tao kaarsi hienosti kauas pois lampailta, kääntyi takaisin ja tuli laumaa kohti aivan aidan viertä pitkin. Ihan ei ajatus kuitenkaan pitänyt loppuun asti, vaan lampaiden lähdettyä liikkeelle sille tuli kauhea kiire juosta pellon puolelta niiden eteen ja ajaa ne taas aitaa vasten. Mukava oli kuitenkin nähdä, kuinka paljon intoa sillä oli touhuun. Lampaatkaan eivät saaneet liikaa kyytiä kun penneli oli koko ajan liinassa, enpä sitä vielä voisi vapaaksi päästääkään ennenkuin tulee jotain ajatusta touhuun. Tässä video:Hauska tilanne paimennuksessa oli, kun isompi lammaslauma päästettiin pois aitauksesta. Ne juoksivat vauhdilla yhtenä laumana, kunnes huomasivat puussa kiinni olevan Bensonin. Lampaat vetivät jarrut kiinni ja lähtivät uteliaina katsomaan tätä viehättävää pientä villaolentoa. Benson sisuuntui ja syöksähti niitä kohti, jolloin lampaat ottivat sorkat alleen.

Paimennuksen jälkeen tein Taolle vielä metsäjäljen, taas makupaloja harvakseltaan ja lopussa namipurkki ja keppi. Jälki meni taas hyvin ja Tao jäljesti huolellisesti ja maltilla. Hännän huomaan koko ajan nousevan ylemmäs. Jälkiliinaa oli reilusti eli hällä oli rauha jäljestää.

Tiistaina käytiin treenaamassa flyballia. Anua ja Luuta odotellessa treenasin Taon kanssa tokoa. Se meni tosi kivasti merkin taakse, vähän täytyy viilata paikkaa taaemmas ettei ole aivan merkissä kiinni. Tehtiin liikkeestä seis, maahan ja seuruuta. Välissä leikittiin vetoleikkiä nahkarätin kanssa. Tao pitää tästä leikistä kovasti. Palloon se ei ole ihan hirveästi syttynyt, hakee ja tuo kyllä mutta ei mennä kaahota pallon perään.

Puudeli sen sijaan kaahotti pallon perään Taonkin edestä! Tehtiin muutama toisto esteillä ja telineillä, ja lopetin kun Benson alkoi saada pallon hienosti kuonoonsa telineeltä. Tämän jälkeen tehtiin viestiä Anun ja Luun kanssa, Benson ei nyt ottanut häiriötä vaan teki hyvin. Kun se saa pallon hyvin suuhunsa telineeltä, myös ensimmäisen paluuhypyn suoritus onnistuu hyvin. Vauhtia oli kovasti ja telinettä lataava Johanneskin aivan liikkui, kun puudeli juoksi telineelle. Ehkemme treenaa lajia ihan hirmuisesti, että pikku villaeläin pysyy ehjänä..

Keskiviikkona Tuulikki tuli sovittamaan Bensonille sademanttelin prototyyppiä. Benson nautti saamastaan huomiosta ja seisoi juhlallisen vakavana sovituspuuhassa. Taon kanssa tein jäljen meidän lähimetsään, näyttääkseni Tuulikille kuinka hienosti se jäljestää. En tiedä mistä johtui (oliko rankkasateet kostuttaneet maaperän liian märäksi? Oliko harhajälkiä?), mutta jäljestys oli yhtä haahuilua. Tuntui että idea puuttui ihan kokonaan. Mentiin koirien (mukana nahkat Minttu ja Mindy) kanssa lenkille. Olin tyytyväinen poikiin, kun ne pystyivät pitämään muhun kontaktia vieraista koirista huolimatta ja tottelivat kivasti käskyjäni. Tuntuu että meillä on Bensonin ja Taon kanssa hyvä suhde, nautin tästä tuntemuksesta ainakin niin kauan kuin voin. ;)

Torstaina vein heti kahdeksaksi Bensonin Elina K:lle laserhoitoon. Selkä ja vasen lonkan seutu olivat paremmat kuin viikko sitten, mutta oikean lonkan seudun käsittelyä se aristi edelleen tosi voimakkaasti. Ja hoidon jälkeen takaosa ja reidet olivat arat sen päivän. Hoidon jälkeen ajeltiin koirien kanssa Kangasalaan, jossa meillä oli treenit Hannan ja tolleri-pentu Rommin kanssa. Tokoilin Taon kanssa, se oli tosi operantti ja tarjosi mulle erilaisia asioita, kuten vadin päälle menemistä, kosketuslaudalle astumista jne. Yritin saada sen kiertämään reppua näyttääkseni Hannalle liikkeestä seisomisen opetusta, mutta Taolle on nyt mennyt niin hyvin kaaliin merkin taakse meneminen, että se meni koko ajan vain repun tuntumaan seisomaan ja katsoi sieltä mua. Seuraaminen ja maahanmeno sujuivat kivasti.

Perjantaina en voinut ProCaniksen treeneissä tokoilla Bensonin kanssa, koska se oli juuri eilen hoidettu, joten Tao pääsi pitkästä aikaa tunnille. Mun mielestä se on kehittynyt kivasti niin osaamistaidoiltaan kuin ominaisuuksiltaan; se jaksoi hyvin koko tunnin, oli yritteliäs ja innokas eikä ollenkaan häiriintynyt muista koirista. Pidin sen koko tunnin vapaana. Tehtiin seuraamista, jossa sain Marialta ideaa kuinka jatkaa harjoittelua. Ollaan harjoiteltu kontaktinottoa niin, että otan Taon sivulle ja pidän vasenta kättä, jossa namit on, suorana sivulla. Ideana on, ettei Tao katso vasemmalle nameja, vaan oikealle mua silmiin. Tässä ollaan pikkuhiljaa pidennetty kestoa ja Taolla on hyvä idea tästä. Nyt tehtiin niin, että otin askelen eteenpäin vasen käsi koko ajan vaakasuorassa sivulla. Tao tuli mukana, mua silmiin katsoen. :) Tässä sivulla tehdään toisenlaista seuruutreeniä siten, että palkkaan sitä tiheästi, vasen käteni on housujen sivusaumassa laskeutuen palkkaamaan ja nousten ylemmäs. Käännöksissä Tao käyttää takaosaansa hyvin, samoin askelsiirtymät oikealle sujuivat hyvin. Askelsiirtymiä vasemmalle kokeiltiin keppiä apuna käyttäen. Tao väistää keppiä tosi hyvin, niin että voin pitää kepin yli puolen metrin päässä sen sivulla ja se menee suorana sivulle.

Harjoiteltiin myös erilaisia jääviä liikkeitä. Maria antoi vinkiksi, että kannattaa enemmän sekoittaa liikkeitä (i-m-s), jotta koira oppii pienestä lähtien erottamaan käskyt. Tarvittaessa aluksi annetaan selkeät käsiavut. Liikkeestä maahan Tao menee hyvällä tekniikalle, mutta ongelmana on että kun harjoittelen treenikerralla liikkeestä istumista, Tao rupeaa herkästi menemään maahan istumisen kautta. Tässä täytyy varmaan vaan pitää käsiapua mukana vielä.

Harjoiteltiin myös luoksetulon stoppia, jonka aion opettaa käsimerkillä. Siinä ei mitään ihmeitä. Tao pysyi hyvin paikallaan istumassa, vaikka kävelin 10m päähän siitä. Täytyy miettiä, että millä käskysanoilla näitä luoksetulon stoppeja treenaa ettei syö tänne-käskyn (=luoksetulo + eteen istuminen) merkitystä. Maria antoi vinkin, että tokoluoksetulossa seison jalat vierekkäin ja leuka ylhäällä, pk-luoksetulossa jalat hieman harallaan ja leuka alempana.

Myös tunnilla harjoittelin omaa vuoroa odotellessa rauhoittumista. Onpa kivaa, kun on hyvähermoinen koira, joka malttaa odottaa vuoroaan hiljaa ja rentona. :)

Eilen ei varmaan tehty mitään erikoisempaa kuin lenkkeiltiin. Kävin punnaamassa Taon Mustissa&Mirrissä ja tassuteltiin myymälässä. Tao on niin fiksu :) Se ei kyllä ota ympäristöstä häiriötä vaan on aina niin lunki paikassa kuin paikassa (paitsi jos näkyvillä on lammaksia). Taolla oli muuten korkeutta 55cm ja painoa 17,3kg. Ikää on nyt 6kk 12vrk.

Tänään tein Taolle jäljen lotimärkään metsään. Alku oli ihan hirveä; Tao meni niin kovalla vauhdilla että se hukkasi jäljen. Huomasi sen itsekin. Kirosin sen vielä siihen päälle kun ketutti moinen häslääminen. Tao meni ihan luimuun, mutta nousi siitä samantien kun annoin sille uuden jälki-käskyn. Tämän jälkeen loppujäljen se jäljesti huolellisesti kuono syvällä maassa. Ja sai kehut ja nameja hyvästä työskentelystä. Tämän jälkeen tehtiin kiva tunnin lenkki tosi vaihtelevassa metsäisessä maastossa.

Huomasin muuten, että Lentsu pitää nettitokokursseja tammikuusta lähtien. Ilmo päättyy lokakuussa. Mun pitää miettiä, että mihin nettikurssin luokkaan ilmoittautuisin. Tuntuu vaikealta vielä tietää että missä luokassa haluaa tammikuussa treenata, mutta ehdottomasti jossain tullaan treenaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti