lauantai 8. syyskuuta 2012

8/9/2012 Bensonista TK2

Tänään oli kuudes ja tämän vuoden viimeinen tokokoe Bensonin kanssa, TamSK:n kisoissa Hakametsän jäähallilla, jossa samalla käytiin villakoirien ja westien rotumestaruus. Tuomarina oli Jaana Tala, liikkurina Jari Kujanpää.

Olin eilisiltaan asti menossa kokeeseen Tallille jossa TamSK:n kokeet ovat olleet, onneksi tuli vilkaistua kisakirjettä. Ja onneksi tajusin vasta eilen, että kisat ovat ulkona, enpähän jännittänyt kuin vasta illasta alkaen. Tämä meidän fifi ei meinaan ole maailman säänkestävintä lajia (lue: rakastaa lämmintä ja kuivaa, inhoaa kylmää ja märkää), joten ajatus 3 minuutin paikkamakuusta (joka ei muutenkaan oo meidän vahvin valttikortti) tuntui vähintäänkin vatsan pohjaa nipistävältä.

"Tuonne, puudeliseni!"

Niin mentiin kisapaikalle, alussa paistoi aurinko mutta synkät pilvet vyöryivät nopeaa tahtia taivaalle. Meillä oli kisanumerona 2. Benson oli just sopivassa mielentilassa paikkamakuuta ajatellen; se seisoskeli rentona mun vieressä ja ajattelin että nyt näyttää hyvältä. Kunnes mentiin kehään, jossa Benson heti huomasi, että liikkuri-Jarihan on tosi epäilyttävä tyyppi (mustissa vaatteissaan), tuomari Jaanankin läsnäolo oli vähintäänkin kyseenalainen, ja oikein näin kuinka rento fiilis valui koirasta kuin vesi hanhen selästä. Näitä epäilyttäviä tyyppejä piti vilkuilla sivusilmällä, mutta sain koiran heti ensimmäisellä käskyllä alas. Juuri ennen piiloon menoa vilkaisin ja näin koiran makaavan hyvässä asennossa. Piiloon alkoi hyvin nopeasti kuulua, kuinka joku koira oli tavattoman äänekäs. Mulla oli omat epäilykseni siitä, kukahan tämä laululintunen voisi olla. Ihmeekseni puudeli löytyi rivistä makaamasta siihen mihin olin sen jättänyt, mutta tuomari vahvisti epäilykseni; Benson oli laulanut koko paikkamakuun ajan, pisteitä saimme 6. Paikkamakuun jälkeen fiilikset olivat kaksijakoiset; en tiedä olisinko ollut iloinen kun koira kuitenkin pysyi maassa, vai surullinen kun sen piti äännellä niin kovasti.

Yksilöliikkeet menivät kohtalaisesti, paljon on edelleen parannettavaa ja ihan niitä meidän perusvirheitä tehtiin. Lopussa alkoi sataa vettä, ja se vähän laski fiiliksiä. Tuomaria ja liikkuria piti tuijotella, eikä Bensonin keskittyminen ollut lopussa ihan parasta. Suoritus ei ollut mitenkään paras mahdollinen, mutta tahkottiin kuitenkin 174 pistettä jolla saatiin luokkavoitto ja koulutustunnus. 

Tässä meidän suoritus videolla, suluissa pisteitä laskevat syyt. Liikkeestä maahanmenossa en ymmärrä, miksi saatiin vain 9. Jos joku osaa videon perusteella / oli paikan päällä ja näki, kertoa, niin olisi kiva kuulla:Me oltiin onneksi suoritusvuorossa jo toisina, joten pystyin seuraamaan muiden puudelien edesottamuksia kokeissa, ja kylläpä näissä on niin paljon samaa. Teimme Henkan kanssa pientä tilastoa: 11 villakoirasta (10 avo/ 1 evl) kuusi nousi istumaan paikkamakuussa (mukaanlukien se evl:n koira), seitsemäs (eli Benson) äänteli paikkamakuun ajan. Tästä voitaneen päätellä jotain villakoiran ominaisuuksista tokon paikkamakuita ajatellen. ;)

Villakoirien hyvinä toko-ominaisuuksina sanoisin olevan:
- eloisia, säpäköitä koiria jotka tekevät iloisesti, pirteästi ja nopeasti
- hyväryhtisiä, pitävät kivasti katsekontaktia
- älykkäitä

Huonoina ominaisuuksina näkisin:
- paikkamakuu haasteellinen (ääntelyä, levottomuutta, epävarmuutta, istumaan nousua jne)
- pomppivaisia (tuomarit eivät jostain syystä arvosta sitä, että sivulletulo tehdään komean ilmaloikan kautta, tai että seuraamisessa koira ravaamisen sijaan etenee pomppien)
- häiriöherkkiä ("kuka tuo epäilyttävä tyyppi on, joka tuossa seistä töröttää kehässä / kehän laidalla?")
- intoa on joskus liikaa suhteessa malttiin, ja homma menee helposti säheltämiseksi
- eivät erityisen säänkestäviä, mitä tulee kylmiin sadekeleihin ja kylmälle maalle maahanmenoihin

Olisi kiva kuulla mitä muut puudelien kanssa tokoilevat ajattelevat tästä asiasta! :)

3 kommenttia:

 1. Onnea koularista!

  Hep! Haluan tietää enemmän susta ja koirista - sut on haastettu!
  http://uffit.blogspot.fi/2012/09/poikkeus-vahvistaa-saannon.html

  VastaaPoista
 2. Hauska paikkamakuu, kun on vaan erivärisiä ja -kokoisia puudeleita!
  Oisko maahanmenon piste mennyt hitaudesta, kun Benson vähän asettelee itseään maahan...? Olisi siis voinut tippua nopeamminkin, vaikka reagoikin käskyyn heti.

  VastaaPoista
 3. Sekö siinä olis, en kyllä mitään muutakaan keksi. Olin vaan niin tyytyväinen kun Benson on tuossa nopeutunut kovasti, mutta pitää näköjään jatkaa vaan harjoittelua :)

  Harvoin näkee tokokokeessa puudelirivistöä ;)

  VastaaPoista