lauantai 11. toukokuuta 2013

1/5 Lentsun opissa

Ihan mahtava oli tämän päivän Lentsun koulutus, tykkäsin!! Opittiin niin paljon ja saatiin hyviä vinkkejä kuinka treenata tiettyjä ongelmakohtia. :) Voi kun tuon Lentsun oppiin pääsisi viikoittain tai edes kuukausittain... Vitsailtiin että hän tulee joka lauantai tästedes opettamaan Treelle.

Tao oli ihan hassu. Se on ollut viime aikoina niin kivassa mielentilassa, ja sama jatkui tänään. Alussa kun selitin meidän ongelmia, Tao kieri selällään, kävi pusuttelemassa katsojat ("Ihan nopeesti vaan, mamma!") ja sillä oli sellaista kivaa pilkettä silmäkulmassa, mistä oon haaveillut kuukausia. Mua ei yhtään haittaa se, jos Tao tekee jotain höppänää. Tavoite on, että treeneissä on hauskaa niin ohjaajalla kuin koirallakin!

Seuruu
Ekassa setissä näytin meidän seuruuta. Koska herra roopenkollie oli niin kovin innoissaan, seuruu oli ihan järkyttävää. Siinä poikitettiin, edistettiin, hammasteltiin, oltiin välillä väljänä, välillä painettiin. Lentsu oli ihan kauhuissaan. :-D Kokeiltiin hidasta käyntiä, ja siinä pentunen (voiko näin enää sanoa??) toimi tosi kivasti - keskittyi ja toimi hyvin. Tehtiin niin, että kävelin 5 askelta hidasta, 2 askelta normaalinopeutta ja 5 askelta hidasta. Saatiin kotiläksyksi, että teen tässä hitaassa käynnissä pysähdykset, käännökset, askelsiirtymät, peruuttamiset ja väliin normaalinopeudella tehtyä seuraamista. Näin siirretään koiralle vastuuta oikeassa paikassa pysymisestä, eli sen täytyy keskittyä ja tsempata. Ideana ei kuitenkaan ole kaupata seuraamista tylsänä juttuna koiralle. Pidän tällä hetkellä Taon asenteesta seuruuseen - nyt kun saa sen vielä skarpimmaksi niin kyllä siitä hyvä tulee :)

Maahanmeno
Näytin myös meidän liikkeestä maahanmenon kysyäkseni vinkkejä nopeuden kasvattamiseen. Haluaisin, että Tao tipahtaisi niiltä sijoiltaan maahan kun se kuulee "maa"-käskysanan. Tähän saatiin sellainen treeniohje, että
- lähetän Taon kiertämään esim. puuta
- peruutan namit molemmissa käsissä, kädet edessä
- odotan että Tao tulee riittävän lähelle - enkä itse ennakoi!
- kun Tao on lähellä, teen nopean kyykkäisyn jaloilla (vartaloapu) ja samaan aikaan maa-käsky. Tavoitteena markkinoida läpi maahanmenokäsky niin, että sitä seuraa välitön, nopea maahanmenoliike
Saatiin tosi hyviä toistoja, joissa Tao löi liinat kiinni ja tipahti alas.
Kun koiralle on alkuun opetettu, mitä siltä halutaan, voidaan ruveta poimimaan ja palkkaamaan nopeita maahanmenoja.
- kun treenaan maahanmenoa sivulla liikkeestä, koira ei seuraamiskäskyn alla

Luoksetulo
- Tehtiin pitkältä matkalta (30-40m?) -- tuli lujalla vauhdilla, iloisella asenteella loppuun asti :) Oon tyytyväinen että nyt näyttäisi siltä, että ollaan selätetty se tohdinko-juosta-vauhdilla-kohti-emäntää-ongelma! Lentsunkin mukaan luoksetulon vauhti täytyy tehdä pitkällä etäisyydellä, ja että vauhtia ei tarvitse olla enempää - enemmänkin tarvitsee ruveta miettimään että kuinka Taon saa pysähtymään tuosta vauhdista...

Nouto
- täytyy treenata useita eri osa-alueita:
1) noutokapulan nosto varmemmaksi ja nopeammaksi:
-- lähetän koiran hieman kaartaen noutokapulalle (ei suoraan, koska siinä vauhti töksähtää) koiranpuoleisella kädellä ja jalalla
-- kun koira ottaa kapulan, jes! --> lähden peruuttamaan lelu kädessä ja vauhdikas noutokapulan vaihto leluun
-- eri käskysana kuin tavan noudossa merkiksi koiralle, että tässä kyse nopeasti noutokapulan nostoleikistä
2) Palautusvauhti nopeammaksi ja itsevarmemmaksi
-- koira kiertämään puuta noutokapula suussa
-- roikotan palkkaa jalkojen välissä takanani
-- kun koira kiertänyt puun ja palaamassa kohti, pidän sihinä-ääntä
-- tavoitteena että koira ampuu kiinni leluun
3) Edessäistumisasento suoraksi (nyt treenattu sivulletuloja niin paljon, että Tao ruvennut eteenistuessa ajautumaan hieman keskilinjan ohi vasemman jalkani eteen)
- sisätreeninä / pihalla
- istun tuolilla jalat harallaan
- odotan että Tao tarjoaa eteen istumista (alkuun täytyy antaa pientä vihjettä)
- palkaksi nami koiran yli muutaman metrin päähän (mietin että voisinko tässä antaa namin myös edestäni ja toisella vapauttaa koiran?)
- kapulan kanssa sama juttu. (Tässä ajattelin, että voisinko palkata namin edestäni ja kapulan heitolla saada Taon irtautumaan musta? Näin saisin sen innokkaammin noutokapulan peräänkin)

Paikkamakuu
- keksin ihan itte laittaa Taolle makkaranpalan metrin päähän eteen kun se makasi paikkamakuussa pää maassa --> toimi hyvin!
- Lentsu huomasi, että Tao ajattelee laskiessaan pään maahan liikaa taaksepäin --> paino liikaa taakse --> menee lonkkalepoon. Eli pitää houkutella sitä venyttämään kaulaa eteenpäin --> paino etupäähän --> pystyy olemaan ryhdikkäässä makuuasennossa vaikka olisikin leuka maassa

Oli tosi kivat treenit ja muita katsoessani näin hyviä vinkkejä:
- tunnarikapulat muutaman sentin päähän seinästä --> koira oppii, että olipa se missä vireessä tahansa, sen täytyy pysähtyä "kuin seinään" tunnareille tullessaan. Samalla saa pois sen, että koira etutassuilla lyö tunnaririvistön tuhannen p*n päreiksi (Bensonin rakas tapa). Lentsulla tunnarit 90% treeneistä lähellä seinää, aitaa tai muuta estettä
- ruudussa palkan heitto ruudun eteen --> koira ruutuun päästyään käännähtää nopeasti ympäri kohti ohjaajaa. Täytyy olla tarkkana kriteerin kanssa, eli että koira juoksee hyvään kohtaan ruudussa. Lentsu käyttää lelua ruutumotivaation lisääjänä ja kosketusalustaa paikan merkkaajana ja harrastaa lelu-kosketusalusta-yhdistelmiä.
- ruutu-käsky = juokse 25m täysillä eteenpäin ---> tätä käskysanaa ei käytetä ruutuun sijoittumistreenissä (vaan esim. mene, korjaa, oikea/vasen/tää)
- koiran hieno pepun pyöräytys ja sivulleperuuttaminen: koira istumaan, sijoitutaan parikymmentä senttiä sen taakse ja pyydetään sitä sivulle --> se peruuttaa viereen istumaan. Matkaa pidennetään hitaasti 1-1,5 metriin. Tämä on kuulemma koirien mielestä kiva temppu! Tällä mekin voitais saada sivulletulon pomppu pois

Pakko fiilistellä: Tao on niin ihana! En tiedä mitä sille on tapahtunut, mutta se on nyt "puhjennut kukkaan"! Tämäkin blogikirjoittaminen piti keskeyttää hetkeksi, koska piti käydä tekemässä pienet treenit pihalla. Tao kerjää huomiota, eikä hellitä ennenkuin ollaan käyty treenaamassa. Oon niin mielissäni siitä, että sen treenimotivaatio on ihan tapissa. :) Sille on tullut ihan hirveästi vauhtia, motivaatiota, virettä, iloista asennetta, hulluutta, pilkettä silmäkulmaan, sanoinko jo vauhtia, leluhulluutta, treeni-intoa... :-) Mun ei enää tarvitse innostaa sitä, vaan se on ihan sata lasissa tekemässä töitä mun kanssani ja yrittää innostaa mua! Ollaan tehty sen kanssa 1-2h metsälenkkejä päivittäin, joissa se on saanut kiipeillä milloin missäkin (Tao rakastaa kiipeillä tukkipinojen ja isojen kivenlohkareiden päälle ja se on ROHKEA). Se on saanut tosi kivasti lihaksia ja kehonhallintaa, mikä näkyy treeneissä siinä, että se saa kroppansa liikkeelle ja jaksaa laukata!

Lentsun treenien jälkeen jäin harjoittelemaan keinua. Ollaan vasta siinä vaiheessa, että Tao paukauttaa keinun etutassuillaan. Se oli tänään ihan liekeissä keinusta, paukauttaen sen oikein voimallisesti alas. Ei yhtään ujostellut.

Lentsun treenien jälkeen käytiin kisaturisteilemassa Tamskin agi-kisoissa. Paljon oli tuttuja kisaamassa, oli kiva katsella heidän menoaan. Taas tuli sellainen tunne, että pitäis raahautua tuonne lenkkipolulle ja tehdä siellä ketteryysharjoituksia.. Eikä muutaman ylimääräisen läskikilon tiputtaminen varmaan ois yhtään pahitteeks.. ;-) Tao ei voinut millään käsittää, ettei se muka pääsisi suorittamaan rataa. Se tarjosi hienoja sivulletuloja ja seuruuta, huusi ja veti radalle. Nähtiin myös aivan ihana länderi-villis-sekoitus (suunniteltu, Kennelliiton hyväksymä!), aivan eksoottisen näköinen ja ihana oli hän. Nähtiin myös melkein Taon kokoinen ja näköinen trikki-bc-uros, ties vaikka olisi yhteisiä sukulaisia. Mahtavan oloinen ja kuuloinen koiruus oli hän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti