perjantai 17. toukokuuta 2013

Is your dog fit or fat?Is your dog fit or fat? 

Learn how to body condition score him 
Kirjoittaja: Dr. Sophia Yin


Joka kerta kun luennoin koirien käytöskoulutuksesta, joku kysyy minulta: ”Mutta entä jos koirani ei motivoidu ruuasta?” Tämä saa minut aina ihmettelemään, asummeko samalla planeetalla. Ensinnäkin, jos koiralla todella ei olisi minkäänlaista motivaatiota ruokaan, se kuolisi. Mitä osallistujan oikeasti olisi kannattanut kysyä minulta on: ”Miksi koirani ei syö, kun koulutan sitä? Voisiko sillä olla mitään tekemistä sen tosiasian kanssa, että sillä on jatkuvasti ruokaa syötävänä ja se saa makupaloja aina kun edes vilkaiseekaan minua?”

Toisekseen, huolimatta siitä kuinka hämmentyneinä nämä osallistujat esittävät kysymyksensä, useimmiten huomaan että heidän koiransa on aika pulska, jopa lihava! Toisin sanoen, syy miksi koira ei syö kun he haluavat käyttää ruokaa treenaamisessa on se, että koira saa jo ennestään ihan liian paljon ruokaa ja on useimmiten yksinkertaisesti täynnä tai kylläinen.

Ei ole yllättävää, että niillä ihmisillä, jotka  ajattelevat ettei heidän koiransa motivoidu ruuasta, on lemmikkejä joiden ylimääräiset kilot puhuvat muuta. Noin yksi kolmasosa yhdysvaltalaisista koirista ja kissoista on huomattavan ylipainoisia. On yllättävää, että samat ihmiset jotka itse unelmoivat supermallinlaihasta vartalosta, ovat iloisia katsoessaan tanakkaa lemmikkiään. He tietävät missä joka ikinen pikku läskimakkara tai rasvakerros sijaitsee heidän omassa vartalossaan – ainakin naiset tietävät – mutta heillä ei aavistustakaan että ne pehmeät kurvit, joilla heidän koiransa komeilee, ovat oikeasti läskikerroksia.

Ratkaisu on oppia pisteyttämään lemmikkisi vartalo

On olemassa yksinkertainen ratkaisu tähän läskimakkarasokeuteen. Omistajat voivat yksinkertaisesti oppia pisteyttämään lemmikkinsä vartalon (Body condition score, BCS). Pisteytys on Nestle Purinan vuonna 1997 kehittämä. Tässä 9 kohdan pisteytysjärjestelmässä koirat, jotka saavat tuloksen yksi, ovat aivan liian laihoja – käytännössä nälkiintyneitä. Ne näyttävät kuin käveleviltä luurangoilta, koska niiden aliravitsemus on johtanut rasvakudoksen menetyksen lisäksi lihaskudoksen menetykseen.
Asteikon toisessa päässä on pisteytysjärjestelmän koirat, jotka saavat tuloksen 9. Tällainen koira näyttää kuin valtavalta, täyteen ahdetulta makkaralta. Sillä on paksu rasvakerros rintakehän ympärillä, selkärangan päällä ja hännäntyvessä, jotka saavat sen muistuttamaan enemmän pöytää kuin elävää eläintä. Vatsaontelossa sijaitsevan rasvan vuoksi sen vatsalinja ei nouse takaa.


Ideaali on asteikolla tuloksen neljä tai viisi saava, missä arvon 4,5 saava käsitetään atleettiseksi. Koirat, jotka saavat tuloksen 5, omaavat kylkiluut ja selkärangan jonka voit helposti tuntea (Tunnustelu tapahtuu kämmenellä silittämällä – ei kohtisuoraan sormilla painaen!). Ylhäältä katsottuna erotat vyötärön alkavan kylkiluiden jälkeen, ja sivulta katsoen erotat vatsalinjan nousevan. 


Jos olet epävarma koirasi painon arvioinnissa, pyydä eläinlääkäriltäsi arvio. Ja jos huomasit koirasi olevan pulska tai todella ylipainoinen, sait samalla vastauksen siihen miksei koirasi motivoidu ruuasta.

Täältä löytyy Body Condition Score System -juliste

Täältä löytyy Body Condition Score System -video

2 kommenttia:

 1. Hmm, mitähän Sophia Yin olisi tuumannut jo edesmenneesta colliestani. Huonoimmillaan se suostui syömään kerran viikossa. Juuri sen verran, että hengissä pysyi ja jaksoi liikkua. Luut törröttivät kauttaaltaan ja silti koira ei suostunut syömään. Ihan sama mitä sille tarjosi. Pallit lähti pari vuotiaana ja sen jälkeen alkoi ruoka kiinnostamaan edes vähän. Ei se siltikään viitsinyt katsella ruokakuppiaan kuin muutaman kerran viikossa. Että annoinkohan sille liikaa ruokaa :D Tämä kyseinen koira oli muutenkin varsin omituinen otus. Sitä vaan, että arvoisan doctorin mielipide on varsin mustavalkoinen :)

  Ja asiasta viidenteen: tämä kannustajajoukko kannustaa teitä kovasti Taon jutuissa!! Onnea tuleviin koitoksiin ja treeneihin! Seurataan teitä kovasti tämän hienon blogin ja Tanjan(V)kautta :) Oikein hyvää kesää teidän väelle!

  Kati, bc:t Pinto ja Flow

  VastaaPoista
 2. Joo totta, myös Benson eli ja kasvoi ensimmäisen vuotensa pyhällä hengellä, ruoka alkoi maittaa vasta sitten kun se kastroitiin vuotiaana. Musta tossa Sophian jutussa oli hyvin kuvattu koiran painon arviointi ja tuossa kärjistävässä osuudessakin oli ihan hyvää pointtia. :)

  Kiva kuulla, keitä kuuluu lukijakuntaan! Hyvää kesää teillekin :)

  VastaaPoista