lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kesäkuulumisia ja laidunhommia

Kesäkuu spurttasi vauhdilla käyntiin ja on jo yli puolen välin! Alkukuukausi meni vähemmän koiramaisissa puuhissa ja puolivälissä koitti hartaasti odottamani agilityn sm-kisat Hakametsässä. Odotusta lisäsi tieto, että Pirjo tuli Taon ja Kulon iskän Wallun kanssa meille yökylään. Pirjo asuu kaaaukana, joten tapaaminen on jäänyt vain kertaan, ja nyt saatiin päivä viettää yhdessä toisiimme tutustuen, hiljaisia hetkiä ei kyllä paljon ollut :D

Perjantaina katsottiin vähän kisoja ja käytiin hallilla treenimässä. Pirjo kokeili agilitya Taon kanssa, peura ampui taas pitkillä loikilla maata kiertävälle radalle ja saatiin hyviä vinkkejä, kuinka lähteä treenaamaan kokoamista ja kääntymistä, merkkausta ja ohjauksiin tuloja vasan kanssa. Wallu oli hieno, pätevä agilityeläin!

Lauantai ja sunnuntai menivät kisoja seuratessa. Mahtavaa seurata huippuagilitya kotinurkilla. :) Wallu oli aivan sydämellinen kaveri.Muuten ollaan pääasiassa tokoiltu Kulon ja vähän Taonkin kanssa. Vaihtelevissa paikoissa, niin että on ollut kaksi tai useampi kehä vierekkäin. Tekee tosi hyvää Kulolle. Se on saanut rutkasti itsevarmuutta tällaisiin tilanteisiin, mutta vilkkaana koirana ehtii välillä vilkaista viereiseen kehään ennenkuin itsekään edes tajuaa tehneensä niin. Kontaktinpitäminen ja keskittyminen ovat parantuneet kevään mittaan kuitenkin huomattavasti.

Ruutu ja tunnari etenevät Kulon kanssa pikkuhiljaa, teemana ylä- ja alamäet. Välillä tekee hienot suoritukset, sitten tulee jotain ihme aivopieruja, jolloin esim. ruutun lähetettäessä kaahottaakin kentän toiselle puolelle hakemaan noutokapulaa tai tunnarissa jää tönöttämään oma kapula suussa tunnarien keskelle. Hyvää on ruudussa se, että on alkanut paremmin fokusoida ruudun. Treenilistalle: leluja ja noutokapuloita ruudun lähettyville, silti pitäisi pystyä keskittymään ja juoksemaan ruutuun. Paikan varmistaminen, se vähän elää nyt ja selvempi varmaan olisi koiralle jos onnistuisin kertomaan paikan tarkemmin. Tunnarissa juoksee laukalla kapuloille, ei maistele vääriä, tietää mitä etsii ja oman löydettyään ottaa sen heti suuhun. Palauttamista täytyisi vahvistaa niin että lähtisi aina heti tuomaan sitä mulle, nyt tosiaan usein jää kapula suussa pönöttämään paikoilleen.

Luoksarin stoppia ollaan alettu työstää ja tänään sain Kati S:ltä hyviä ajatuksia. Nyt takapalkka aina luoksareihin ja paljon suoria luoksetuloja ja niistä palkkauksia. Palkan paikan vaihtelua, niin että välillä saa mennä takapalkalle mun jalkojen välistä kierrettyään, välillä palkka tulee multa ja tässäkin vaihtelua sen suhteen, onko palkka oikeassa vai vasemmassa kädessäni. Stoppi vartaloavuin ensin lähempänä mua ja heti stopin jälkeen vapautus takapalkalle. Ei stressiä siitä jos jää vähän vinoon. Voisin pyöräyttää takapalkalle aina vastakkaiseen suuntaan pyöräyttäen kuin mihin on kääntynyt vinoon?

Seuruussa paikka on siirtynyt vähän taaemmas ja seuruu on muuttunut sitä myöten nätimmäksi. Olen työstänyt takapään käyttöä paikallaan pyörimisellä sillä seurauksella, että ylityöskentelee vasemmalle käännöksissä heittäen takapäätään liikaa mun taakse, ja sitten tulee kiire ehtiä perään. Näiden työstämistä namikädellä ohjaten ja käännöksen jälkeen palkaten, ja oman kävelyn rauhoittamista kulmissa.

Liikkeestä maahanmenoa treenattiin tänään niin, että Maiju aiheutti häiriötä. Kulo meni Maijun down-käskyistä maahan, joten aluksi työstettiin pois toisen käskyihin reagoiminen. Kun tämä onnistui, pitikin pystyä reagoimaan heti mun käskyyn. Tämä onnistui yllättäen heti, niin että Kulo ei reagoinut Maijun käskyihin mutta mun käskystä tipahti alas.

Noutokapulan nostoja täytyisi muistaa koko ajan tehdä, Kulo jättää jarruttamisen niin viime tippaan että vähän törmää kapulalle ja nosto on ruma. Kaukoissa tekniikkatreeniä läheltä, takatassut tahtovat välillä liikkua.

Taon kanssa on tullut tokoiltua niin, että nyt alkaa tulla kiintiö täyteen. Se ei mitenkään vaan oikein puhuttele mua, että Tao tekee kaiken niin rauhallisesti. Ja sitten tulee niitä ahdistumisia esim. kaukoissa ja tunnarissa. Onneksi on näitä lajivaihtoehtoja niin että peuranvasakin pääsee kyllä tekemään ja tuntemaan itsensä tärkeäksi!

Agilitya ollaan treenattu 1-2 esteellä kikkaillen sellaisia harjoituksia, joissa Tao on kuulolla, tekee tiukat käännökset esteillä yms. Pirjon vinkkien mukaan.

Torstaina käytiin paimentamassa Tanjan ja Larin kanssa. Kulon paimennuksesta ei tullut mitään paimennushistorian suurinta tapahtumaa, ei sitä voi edes hihnasta päästää vapaaksi. Tao puolestaan oli täyttä dynamiittia! Se oli heti autosta otettuani paimennusmoodissa, vaikkei edes nähnyt vielä lampaita ja vaikka viimeksi on käynyt lampailla viime syksynä. Alkuun Taon keskittyminen meni lampaisiin ja tuntui ettei sillä riittänyt ajatusta mulle, ja mä ohjeistin sitä jatkuvasti suuntakäskyillä. Olin Tanjan ohjeesta ihan hiljaa, ja sitten alkoi edistyminen! Tao pystyi keskittymään paremmin ja miettimään itse, ja pian se alkoi pitää lampaita mulle ja hakeutua itse tasapainopisteeseen. Tein käännöksiä oikealle ja vasemmalle, ja aina Tao haki oikean paikan. Se luki lampaita taitavasti ja opiskeli koko ajan niiden käyttäytymistä, tajuten itse että reunalampaiden kanssa piti olla tarkkana etteivät ne päässeet päälaumasta erilleen. Aika mahtava tunne, minä kävelin pitkin peltoa ja Tao piti huolen että lampaat tulivat yhtenä laumana mun perässäni.  :)
Tässä vielä loppuhuipennukseksi Luun ja Ihmeen hienot ruudut duettona, kuvattu tänään kun oltiin treenailemassa tokoa Hakametsän kentällä. Jos viikko sitten sain ihailla upeiden agilitykoirien menoa, niin nyt oli upeiden tokokoirien vuoro! :D

Luun ja Ihmeen ruutu

Puudelin kuulumisista lyhyesti. Bensonin takapää on ollut aika jumissa ja se seisoo takajalat yhdessä, huojuen. Olen hieronut sitä ja ollaan iltaisin tehty aktiivisemmin jumppaa ja tuntuu että näistä on ollut hyötyä. Tänään käytiin kaverien ja koirien kanssa Katajajärven laavulla, jolle on meiltä vain nelisenkymmenen minuutin kävelymatka. Tosin tänään ajeltiin autot lähelle kun ei vielä tiedetty laavun sijaintia kovin tarkasti. Benson äkseerasi ja touhasi niin että kyseessä oli varsinainen puudeli-show. Se putosi järveen, varasti kepin useammalta eri koiralta, yritti varastaa makkaroita ja sai sellaisia ärrinpurrin-puudelihepuleita ja oli ihan väsymätön. Kun laavulle tuli muita ihmisiä, Kulo ja Tao olivat onnesta soikeina, mutta pienen villakoiran ajatusmaailmaan ei mahtunut hyväksyä tunkeilijoiden saapuminen, niinpä se sai putista hihnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti