maanantai 23. helmikuuta 2015

Oppia saamassa ja osaamista näyttämässä

Melkoisen tokotäyteinen viikonloppu takana. :)

Lauantaina oltiin Kana-Areenalla Oilin opissa Tamskin tokovalmennusryhmän kanssa.

Katsottiin Oilin kanssa Kulon luoksetuloa ja keskusteltiin luoksetulon opettamisesta, tässä jotain ajatuksia:
- saatava koira ajattelemaan, että stoppien teko on tosi kiva juttu
- kriteereistä kiinni pitäminen niin stoppien kuin luoksetulovauhdin suhteen. Jos treenaa stoppeja pehmeässä hiekassa, hyvän stopin tunnistaa siitä että hiekka pöllähtää. Jos koira alkaa selvästi hidastaa ja ennakoida stoppia ja juoksee huonolla vauhdilla, sille pitäisi huomauttaa asiasta, tämä ei kelpaa, ja palkata hyvät vauhdit. Mutta siinäpä onkin haastetta, että osaa määrittää kriteerit, arvioida niiden toteutus ja vielä reagoida oikea-aikaisesti ja oikein! Tästä mietittiin, että kun tulee toistojen kautta kokemusta, omakin silmä kehittyy.
- pääsääntöisesti luoksetulo täytyy vain työstää kuntoon ihan kokonaisena liikkeenä. Koiralle opetetaan mitä siltä odotetaan. Ohessa voi tehdä vaihtelevia harjoituksia (esim. koira jätetään luoksetulon alkuun, lähdetään juoksemaan lelu kädessä, kutsutaan koiraa, käsketään sen pysähtyä. Käskyn aikana joko jatketaan itse juoksemista koiraan katsoen tai käännytään samanaikaisesti ympäri) ja toki palasiakin pitää treenata

Tokassa setissä katsottiin merkkiä
- Kulo juoksi merkille ihan hyvällä vauhdilla (voisi olla räjähtävämpikin nopeus) kun tehtiin pelkkää merkkiä, mutta ohjatussa juoksi matalana könkköä laukkaa ja jäi vähän vajaaksi, merkin viereen
- ohjeeksi tehdä merkistä todella kiva asia koiran mielestä, eli paljon sellaista treeniä jossa liikkuri vie kapulat, lähetetään merkille ja siitä superpalkka. Jos menee huonossa vauhdilla, huomautus ja uusi yritys. Kapuloiden heitto merkin taakse ja sitten merkille lähetys, voi olla myös leluja yms. Kulo on kyllä näihin häiriöihin reagoinut lisäämällä vauhtia.

ja ruutua
- olin matkan varrella, Kulo juoksi ruutuun vilkuillen mua. Nyt taukoa siihen, että palkka tulisi mun suunnasta niin, että Kulo saisi palata mun tykö palkalle. Joko tuon palkan Kulolle tai palkka on ruudun takana. Ja voisi tehdä niitä että kosketusalusta ruudussa ja joko pysähtyy sille ja vapautetaan ruudun takana olevalle palkalle, tai saa juosta ruudun läpi palkalle.

- Jotenkin näin se Oili taisi asiasta sanoa. Mulle iski tokassa setissä ihan hirmuinen ahneus tehdä yhtä sun toista, sillä lopputuloksella että olin ihan pihalla että mistä me oltiin Oilin kanssa puhuttu. Ja mä kun olin päättänyt että nyt kun näitä koulutuksia on, niin käydään korkeintaan pari ongelmaa per kerta niin muistankin jotain. Näin hyvin se päätös piti...

Moni meidän ryhmästä teki osaavien, kokeneiden koiriensa kanssa liikkeiden sekoittamista ja kuuntelutreeniä. Esim. ohjaaja heitti metallikapulan hypyn yli, kääntyi ympäri ja lähetti tunnistusnoutokapuloille. Tai heitti metallikapulan hypyn yli mutta lähettikin hypyn sivulla olevalle merkille. Tai luoksetuloa niin, että koira otettiin tunnistusnoutorivin läpi tai kesken juoksun sille huudettiin "oma" ja sen piti vaihtaa tunnarimoodiin. Tai niin että ohjaaja istui maassa ja lähetti koiraa hypylle, merkille tai ruutuun antamatta eleapua, eli koiran piti kuunnella mitä ohjaaja sanoi. Ruutu oli ohjaajan takana.

-----------------------------------------------------------------

Sunnuntaina kurvattiin Sääksjärvelle tokokokeeseen. Tuomarina Mauri P, liikkurina Sari S.

Mä olin aamulla aikas kauhusta kankeana. Hartiat korvissa ja niin poispäin. Annoin jännityksen hyökyä, en edes yrittänyt pidätellä sitä. Ajattelin että jos en taistele sitä tunnetta vastaan vaan annan sen tulla, niin ehkä se sillein laimenee. No, ei laimennut ;)

Ekasta kehästä ei valitettavasti ole videota, koska muistin vasta kehässä etten ollut antanut kameraa kenellekään.

Eka kehä:
1. Tunnistusnouto 9
--- meni hyvällä vauhdilla kapuloille, oman löydettyään lähti heti tuomaan sitä mulle (jes, treeni on auttanut!), toi vähän löysällä laukalla, lopun perusasento hieman vino (en oo nyt puuttunut näihin treeneissä kun olen tehnyt vain tuota mielentilaa, mutta pitää ruveta laittamaan tämä nyt kuntoon)
2. Zeta 9,5
--- seuraaminen nättiä, istuminen vähän vino
3. Metallinouto 7
---- meidän muka niin varma liike, maksanut tähän mennessä eniten pisteitä... Kulo meni ihan hyvällä vauhdilla, otti kapulan nätisti, tuli HYPYN kautta :D , mutta päätti ettei irrota kapulasta eli jouduin antamaan tuplairrotuskäskyn
4. Ohjattu 10
--- juoksi kyllä vähän huonolla vauhdilla merkille eikä mennyt ihan merkin taakse, tästä hyvällä kaarella hakemaan oikean puoleinen kapula, suora palautus ja nyt nätti irrotus. Tuomari naureskeli että on se kumma kun puisen irrottaa hyvin mutta metallista ei halua luopua... :D

Toka kehä ja videot:
5. Ruutu 10
--- kohtuullisella vauhdilla merkille, vähän flänkäten ruutuun, ennakoi stopin, sen jälkeen nättiä työtä. Kiltti kymppi.
6. Luoksetulo 9
--- Tähän mä oon niin tyytyväinen! Eihän tämä vielä ole valmis, mutta on mennyt huomattavasti eteenpäin ihan vajaassa parissa kuukaudessa, vaikka on ollut Kulon lihasjumien takia treenitaukoa ja vaikka ulkona ei nyt liukkailla keleillä oo pystynyt treenaamaan riittävästi. Seisomasta maahanmeno-välillä Kulo bongasi ruudun ja hetken ja panikoin että juokseeko sille, mutta onneksi muutti mieltänsä ja muisti että mitä liikettä ollaan tekemässä. Jotenkin nuo hetket tuntuu kisatilanteessa ihan hurjan pitkiltä, videolla ei näytä niin pahalta
7. Seuraaminen 8
--- Nyt on muutamana kertana käynyt niin, että kisoissa moititaan vinoista perusasennoista. Sitten kun olen niitä treeneissä tehnyt, niin kouluttajat tai treenikaverit ovat sanoneet että tekee suorat perusasennot. Kävelenköhän mä jotenkin oudosti kisoissa? Todennäköisesti. Kulo oli hitaassa käynnissä jotenkin herpaantunut, kontakti tippuili ja se peitsasi. Onneksi meillä on fyssariaika pian.
8. Kaukot 10
--- Käytössä oli ekaa kertaa sähköinen taulu liikejärjestyksen näyttämiseen, tykkäsin. Kulo teki niinkuin tekee treeneissäkin. Hauskaa että yleisö alkoi taputtaa ennenkuin tuomari oli sanonut edes mitään, tuli jotenkin ihan sellainen suuren maailman tunne kun oli tuo näyttökin ollut käytössä :D

9. Istuminen 10
10. Paikkamakuu 10

Pisteitä 296,5, kunniapalkinto ja sijoitus 1./10. Ja kait se valiokello alkoi tästä tikittää.... :)

-------------------------------------------------------------

Kisojen jälkeen ajelin Ylöjärvelle Heidi P:n koulutukseen, joka oli nuorten koirien tokorinkiläisille järkätty. Takki oli aika tyhjä, varmaan angiinasta kärsivällä koutsillammekin, mutta saatiinpa taas hyvin vinkkejä!

- seuruussa jos on käännös ja liike seis, niin ei oteta käännöksen jälkeen yhtään askelta. Itse asiassa, kun oli oikealle käännös ja liike seis, Kulo teki paljon paremman perusasennon kuin jos olin ottanut yhden askelen käännöksen jälkeen
- merkille menoon vauhtia niin, että lähetin Kulon kiertoon ja siitä merkille. Juoksi vauhdilla ihan merkin taakse, tästä lensi lelu. Tätä voisi jatkaa niin, että lähetän Kulon taakseni kiertoon, käännyn kokeenomaisesti kohti merkkiä ja Kulo vasemmalta puoleltani merkille, liike ei kohdallani hidastu. Kolmas vaihe olisi se, että kierron jälkeen otan perusasentoon sivulleni ja tästä heti lähetys merkille. Virittelynä liikkeeseen voisi käyttää sitä, että ottaa ennen merkille lähetystä koiran takakautta kiertäen sivulle perusasentoon.
- sivulletulosta Heidi sanoi että ei paha, mikä tokomaailmassa varmaan tarkoittaa jotain ihan hyvää :D Tästä voisin opettaa vielä vauhdikkaamman (vrt MM-kultaa v -14 voittanut koira). Treenattiin tätä niin, että heitin yhden namin vasemmalle etuviistoon, toisen namin oikealle etuviistoon, kolmannen namin taas vasemmalle, ja tästä hoputin koiran sivulle, namikäsi oli valmiina. Saatiin hyviä toistoja.
- Luoksarista stoppien treenaamista kierron kautta niin, että hoputan Kuloa juoksemaan lujaa kohti, tästä voimakkaat vartaloavut ja palkka lentää samalla, tavoitteena saada vain kunnon reaktio ja stoppi. Heidi oli sitä mieltä, että voisi antaa vartaloavun ja käskyn samaan aikaan, koska koira kuitenkin tottelee vartaloapua, näin vartaloavun voisi saada häivytettyä paremmin pois.
- Tein häiriötreeniä, ruutua niin että ruudun takana seisoi ihmisjoukko. Kulo hidasti selvästi ja jäi ruudussa ruudun etuosaan. Tehtiin kolme toistoa, kolmannella uskalsi jo juosta normaalisti. Heidi muistutti, että täytyy pitää kriteeristä ihan yhtä lailla kiinni, vaikka laitetaan haastetta. Tämä olikin ehkä päivän suurin oivallus, usein mä nimittäin haasteharjoituksissa sallin Kulolle virheitä, mutta tavallaanhan tällöin tilanne on koiralle entistäkin epäselvempi eli pitäisi pystyä tässäkin olemaan itse tilanteen tasalla ja pitää samat kriteerit kuin muutenkin.
- Ohjattua kokeiltiin samoin, tässä Kulo ei häiriintynyt vaikka kokeiltiin sellaistakin, että ihmiset liikehtivät ja taputtivat noudettavan kapulan takana. Hyvä Kulo!

Phuuh, tuntuu että teksti on tänään aika kaoottista eikä tästä varmaan selviä ihan kaikki pointit siten kuin olen tarkoittanut, mutta pääasia että ne on nyt ylhäällä! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti