keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Paimentamassa

Tao ja Kulo pääsivät Tanjan luona lammastelemaan, tuhannesti kiitoksia tästä! :)

Tao yllätti pätevyydellään, se oli selvästi talvitauon jälkeen miettinyt asioita ja oli parempi kuin syksyllä! :-D Hakukaari, nosto ja lauman kuljetus mun luokse sujuivat hienosti, samoin peruskuljetus. Poispäinajo vaatii työtä, Tao ei voinut tajuta että me olisimme samalla puolen laumaa vaan yritti jatkuvasti kiertää lauman taakse. Aluksi Tao suurella koollaan pelotti lampaita, mutta voitti niiden luottamuksen ja rauhoitti ne. Tao on saanut intensiivisyyttä, mutta se järkevänä koirana ei tee mitään arvaamattomia tyhmyyksiä ja kohtelee lampaita niiiiin nätisti.

Kulo oli pellon laitaan päästessään heti innokkaana ja matalana menossa kohti lampaita. Mutta lähemmäs päästyään sitä alkoi jänskättää aika lailla ja lampaat aistivat tämän heti eivätkä meinanneet liikahtaa. Kulolle ei omasta mielestään jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vähän pyrähtää lampaita kohti ja yrittää napata. Myöhemmin Kulo aina jännän tilanteen jälkeen purki jännitystään syöksähtämällä lampaita kohti. Se vielä heilutti häntäänsä lampaille näin tehdessään! Tätä sitten työstettiin pois, koska se on ihan ehdoton nounou että lampaiden kanssa hölmöillään. Aluksi Kulo myös tarjosi minulle katsekontaktia, luuli varmaan että lampaat ovat häiriötreeninä. :-D Kova halu sillä oli kuitenkin lampaiden luo, joten odoteltiin että se lakkasi kyttäämästä minua ja vilkaisi lampaita ja tällöin pääsi jatkamaan paimennusta. Hakukaari oli Kulolla ahdas. Peruskuljetuksessa se ramppasi aika lailla, itselle tuli tunne että sitä vähän jännitti eikä se uskaltanut niin kuljettaa lampaita pelkällä tuijotuksella vaan tarvi liikkeen mukaan. Kulolle oli kunnia-asia pitää lauma kasassa, se oli tässä tarkka että kukaan ei jäänyt porukasta. Poispäinkuljetus sujui paremmin kuin Taon kanssa, mutta Kulon kanssa onkin paimennettu niiiiin vähän että sille ei ole vielä ehtinyt vahvistua mikään osa-alue yli muiden. Hieno paimenkoira siitäkin varmaan kokemuksen myötä voisi tulla.

Hauskoja sisaruksia, jotenkin niin erilaisia! Toinen on vakaa, niin järkevä ja ajattelee itse paljon, ja toinen sinkoilee mutta toisaalta ottaa enemmän käskyjä vastaan. Kummallakin paimennusura aivan alussa vasta. Kulo mammalomailee toivon mukaan kesän ja katsotaan että kuinka paljon sen kanssa pystytään tänä vuonna paimentamaan, mutta Taon kanssa toivottavasti startataan paimennuskokeissa tänä vuonna!

Kuvat: Tanja Vahtera

Pisa, Manna, Jallis, Kulo ja Tao

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti