sunnuntai 21. lokakuuta 2012

21/10/12 Christan tokokoulutus

Viikonloppu meni mukavissa merkeissä 16h tokokoulutuksessa, kouluttajavieraana Christa Enqvist. Tässä on muistiinpanoni viikonlopulta. Heti täytyy todeta, että tuntuu että sain varmaan yhden kymmenesosan viikonlopun annista ja tiedosta ylös, tuli niin paljon asiaa ja kaikkea ei ymmärtänyt, kuullut tai muistanut. Nämä muistiinpanot jotka tässä esitän, ovatkin asioita jotka minä opin viikonlopulta, eli minun ymmärrykseni kautta käsiteltyjä asioita, ei välttämättä asioita jotka Christa oli näin tarkoittanut kuin olen ne tähän kirjannut. Jos tätä blogikirjoitusta lukee joku viikonlopun koulutukseen osallistunut, niin pyydän korjaamaan jos olen käsittänyt jonkun asian väärin. Kiitos. :-) Huom. Kursiivilla olevat kommentit omaa pohdintaa.

Christa painotti pennun koulutuksessa asenteen, motivaationja intensiteetin hakemista. Nämä asiat täytyy saada kuntoon, sen jälkeen liikkeet on helppo opettaa. Tämä tuli mulle mukavana yllätyksenä, että tokomaailman huippu ajattelee näin. Joskus tokosta tulee sellainen käsitys, että se on pikkusievää teknistä näpertämistä, jossa ei ole väliä koiran hyvällä vireellä vaan sillä, että se tekee teknisesti oikein. Christan mukaan liikkeisiin pitää saada voimaa, hän painotti sitä viikonlopun aikana monessa kohtaa. Upeaa olisikin, että saisi koiransa koulutettua tekemään tarkasti ja oikein, ja lisäksi innokkaasti ja voimakkaasti. Siinä on tavoitetta!

Christa painotti sitä, että perusasiat täytyy treenata tosi varmoiksi ennenkuin niitä lähdetään jalostamaan korkeamman luokan liikkeiksi. Pennun kanssa tärkeimmät treenattavat asiat ovat:
- istu
- maahan
- seiso
- nouto
- sivulletulo
- kontakti

Pennun treenaus sisältää paljon leikkiä, ja sen täytyy oppia ajattelemaan omistajansa olevan maailman paras. Christa opettaa koiran jo pienestä pitämättä olemaan välittämättä treenikentällä muista ihmisistä ja koirista.

Virheiden sietäminen:
Koiran täytyy tuntea alusta asti, ettei sen tarvitse pelätä virheiden tekemistä. Nuorta koiraa voi palkata, vaikka se tekisikin virheen --> itseluottamus ja into kasvaa. (Palkan arvottaminen? Huonommasta suorituksesta huonompi palkka?) Myöhemmin kun koira osaa, palkataan vain onnistuneista suorituksista --> koira tehtyään virheen yrittää entistä paremmin. Toisaalta täytyy olla äärimmäisen mustavalkoinen ja reilu koiraa kohtaan siitä, mistä palkkaa tai huomauttaa. Kriteeri ei voi vaihdella ja aaltoilla. Koiralle opetetaan "kädestä pitäen", että sen täytyy luottaa ohjaajaan ja kuunnella häntä. Jos koira on epävarma, sitä ei pidä yrittää tsempata (koska se vain ruokkii koiran epävarmuutta), vaan neutraalisti antaa sille tarvittava lisäkäsky.
-- Koira on vakava, pelkää virheitä --> hurlumhei-treeniä, jossa tulee paljon virheitä mutta on hauskaa ja vauhdikasta. Esim. Koira lähetetään ruutuun -- jossa tehdään kaukovaihtoja (esim. istu-maahan) -- siitä luoksetuloon -- kesken luoksetulon seis -- oikealta hakemaan noutokapula -- noutokapula suussa tokohyppy kohti ohjaajaa -- kapulan luovutus ohjaajan edessä -- ohjaajan sivulle -- lähetetään hakemaan kolmesta noutokapulasta keskimmäinen. Koiraa autetaan tarpeen mukaan, virheitä ei pelätä eikä niistä rangaista vaan homma jatkuu ja on kivaa ja rentoa!

Luoksetulon stoppi:
- luotava vahva mielikuva uudesta asiasta
- pallo (pehmoinen lelupallo) heitetään suoraan kohti koiran rintaa --> saadaan koira pysähtymään etukroppaansa käyttäen, eli etuosa menee alaspäin ja paino on etujaloilla
- tarvittaessa appari voi heittää pallon

Sivulletulo:

- Christan mukaan kun koiralle opettaa vahvan sivulletulon, on seuraaminen tämän jälkeen helppo opettaa.  Eli opeta sivulletulo todella valmiiksi, ennenkuin lähdet liikkeelle.
- alkuun koira tulee edestä sivulle. Sitten lähetetään koira kiertämään jotain. Ohjaaja pysyy samalla kohtaa, mutta vaihtaa hieman rintamasuuntaansa --> koiran on opittava tulemaan eri kulmista suoraan asentoon sivulle.
- Jos koira tulee vinoon tai tulee muuten väärään paikkaan --> sen on opittava itse korjaamaan paikkansa. Ohjaaja pysyy paikallaan ja antaa koiralle uuden käskyn --> koiran tullessa oikeaan kohtaan annetaan nami --> koira oppii korjaamaan asentonsa paikallaan olevan ohjaajan vieressä.  Ohjaaja ei siis ota askelta eteenpäin auttaakseen koiraa korjaamaan asentoaan!!!
- Jos koira tulee heti oikein --> superpalkka!!!
- Koiraa ei rangaista virheestä, mutta se huomaa että oikeasta suorituksesta tulee parempi palkka, ja parantaa suoritustaan tavoitellessaan tätä.
- Tavoitteena on aktiivinen koira, eli opetetaan koira korjaamaan itse virheensä. Christa antaa aina kuitenkin käskyn toivoessaan koiran korjaavan virheensä, tällä vältetään se että koira rupeaa sähläämään luullessaan palkan viipymisen johtuvan esim. väärästä paikasta.


Seuraaminen:

- Koira seuraa ohjaajaa - ei päinvastoin! On koiran tehtävä pitää oikea paikka ja fokus omistajassa. Jos koira on passiivinen, omistaja herkästi muuttuu aktiiviseksi ja näin ruokkii koiran passiivisuutta. Jos koira hidastelee, ohjaaja jää herkästi odottelemaan sitä jolloin koiralle tulee tunne, että ohjaaja huolehtii että se pysyy mukana eikä sen itse tarvitse huolehtia. Pitäisi luoda juuri päinvastainen ajatus!

Koiran aktiivisuus vrt passiivisuus (jos koira passivoituu - älä itse aktivoidu vaan vaadi koiran aktiivisuutta)
Fokus ohjaajassa vrt ohjaajan luota karkaaminen

Koiran motivaatio seuruussa huono: tee motivaatiotreeniä: 
- sivulletuloja -- palkkaa
- seuraa-käsky, jota seuraa palkka
- seuruun lähtöjä, jota seuraa palkka
---> Koiralle korkea odotusarvo seuraa-käskyssä

Koira on seuruussa liian etäällä jalasta
- käännöksiä vasemmalle
- palkka jalassa kiinni
- taputa reittä ja pyydä lähemmäs

Koira luulee tietävänsä paremmin kuin ohjaajansa:
- Aluksi koiralle opetetaan liikkeet niin varmoiksi, että nähdään sen osaavan ne. Tästä seuraa se, että koira syttyy tekemiseen ja alkaa luulla tietävänsä omistajaansa paremmin, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vaikka halutaan, että koira on fokusoitunut tehtävään, se täytyy silti myös keskittyä omistajaan. Koira yrittää sulkeutua omaan kuplaansa keskittyessään tulevaan tehtävään, mutta tästä seuraa se että koiran ohjaajan kuuntelu ja keskittyminen ohjaajan sanomisiin kärsivät. Eli...
- Sitten lähdetään rikkomaan liikkeitä yhdistämällä niitä tavoilla, joita koira ei voi ennakkoon tietää:
- Bensonin kohdalla tämä ilmeni noudossa, jossa se alkoi ääntelemällä komentaa että saisi luvan hakea noutokapula ja oli kovin jännittyneenä jousena sivulla. Tehtiin näin:
-- Benson sivulle -- noutokapulan heitto -- seuraa-käsky -- täyskäännös -- seurauttamista -- täyskäännös -- käsky hakea noutokapula
-> tässä kävi niin, että Benson ampaisi seuraa-käskystä noutokapulalle, eli se ei kuunnellut mitä sille sanottiin luullessaan tietävänsä miten homma menee ilman, että tarvisi kuunnella mitä ohjaaja sanoo. Vasta kolmannella kerralla saatiin onnistunut suoritus, koiralta joka oli jo aika merkittävällä tavalla nöyrempi kuin harjoituksen alussa!
- voi tehdä myös näin: heitä noutokapula -- peruuta pari askelta -- pyydä koiraa uudestaan sivulle -- palkka

Palkkaus:
- treenaa liikkeiden välejä ja kisanomaista palkkausta
- tee 3-5 koeliikettä, sitten superpalkka
- palkkaa puolet kerroista liikkeiden aikana kun koira tekee hyvin, puolet liikkeiden välissä
- treenaa namista / palkasta luopumista, lisäksi jos arkielämässä huomaat liiallista kiinnostusta johonkin asiaan, treenaa siitä luopumista. Älä päästä jumiutumaan lelulle, puutu ajoissa ennenkuin kehittyy ongelma!
- mieti sellaisia palkkauskeinoja, joita voit käyttää kisatilanteessa. Häivytä ajoissa pois sellaiset palkkauskeinot, joita et voi hyödyntää kisatilanteessa, esim. takapalkka.


Häiriötreeni eli mitä varten ne koiran korvat ovat olemassa - ohjaajan kuuntelemista varten!:
- Häiriötreenillä aiheutetaan koiralle ristiriitainen olo --> opetetaan koiraa selviytymään siitä --> suoritusvarmuus kasvaa
- opetetaan koiralle, että treenikentällä ei välitetä muista
 -- koiran on helpompi olla
 -- koiraa on helpompi kouluttaa
 -- koira on luotettavampi

- tavoitteena, että koira keskittyy vain omistajaan - ei siihen mitä ympärillä tapahtuu tai mitä ympärilläolevat sanovat / käskevät
- aloita kun koira 6-8kk vanha. Esim: Koiralle käsky Käy siihen / pistä maate (eri asia kuin varsinainen paikkamakuu) --> pyydetään jotain toista kutsumaan koiraa -- jos koira lähtee liikkeelle, huomautus ja palautus takaisin paikalle. Opetetaan koiraa treenikentällä keskittymään vain ohjaajaansa
- jos koira ei keskity ohjaajaan -- älä lähde mukaan varmistelemaan -- huomautus koiralle ja uusi mahdollisuus
- jos koira karkaa -- hae se heti takaisin / laita hihnaan estääksesi karkaamisen. Koiralle ei saisi seurata mitään hyvää karkaamisesta
-- asiaa treenattiin esim. niin, että koira laitettiin paikkamakuuseen. Appari houkutteli koiraa iloisesti kehuen, antaen käskyjä (istu, tänne, putkeen jne), nameilla, lelulla hetsaten. Alkuun oli kriteerinä, että koira pysyy paikallaan, myöhemmin vaikeutetaan kriteeriä niin, että täytyy säilyttää katsekontakti ohjaajaan. Jos koira liikkuu paikalta, se nostetaan päättäväisesti takaisin oikeaan kohtaan. On tärkeää, ettei ohjaaja hermostu vaan pysyy tyynenä ja päättäväisenä. Käskysanaa voi hokea, ja koiran aikoessa tehdä virheen on tärkeää reagoida jo kun se on aloittamassa esim. paikalta poistumisen. Christa sanoi, että hän ei osallistuisi edes alokasluokan kokeeseen, mikäli koira ei selviydy tämänkaltaisesta paikallaoloharjoituksesta. Koiran pitää esim. pysyä paikkamakuussa, vaikka vierestä kutsuttaisiin toinen koira luoksetuloon. Jos omistaa useamman koiran, voi laittaa koirat paikkamakuuseen ja kutsua niitä nimeltä - se koira saa tulla jonka nimi sanottiin.
-- häiriötä aiheutettaessa täytyy seurata tarkasti koiran raktioita ja elekieltä! Jos koira alkaa väistää häiriötä (esim. kääntää katseen pois, ahdistuu) --> silloin pitää olla koiralle reilu ja lakata puskemasta päälle
-- jos koira alkaa sählätä, ota päästä tiukka ote ja anna napakka Lopeta-käsky --> saadaan koira rauhoittumaan, kuulolle
-- NEUTRAALI KORJAUS ON USEIN KAIKKEIN PARAS
- häiriötreeniä tarpeen mukaan, esim. kerran kolmessa viikossa / kuukaudessa

Korvat auki:
- Koiralle lupa mennä syömään nameja apparin kädestä -- sitten kutsutaan koira luokse. Jos ei tule -- mennään hakemaan koira pois. -- Annetaan uudestaan lupa mennä makupaloille (aluksi joudutaan huomauttamaan koiralle siitä, ettei se saa karata apparin luokse ilman omistajan lupaa) -- kutsutaan koiraa -- kun se tulee luokse superpalkka! (tai ainakin parempi palkka kuin apparilla oli)

HÄIRIÖTÄ VOI TREENATA IHAN KAIKESSA

A) Seuruun häiriötreeniä:
- joku kutsuu iloisesti, kun koira seuraa iloisesti. -- jos koira lähtee moikkaamaan, pannasta kiinni ja vedetään neutraalisti koira takaisin oikeaan paikkaan
- seurauta lähelle seinää, esineitä jne.
- joku heittää leluja, nameja
- appari huutaa käskyjä, heiluu tiellä jne.
--> koira keskittyy vain omistajaan seuratessaan

B) Hypyn häiriötreeniä:
- ihmisiä istuu maassa hypyn takana, silti pitää tehdä oma suoritus oikein

C) Noudon häiriötreeniä:
- ihmisiä matkan varrella, voivat kutsua luokse, heittää lelua

D) Tunnarin häiriötreeniä
- tunnarikapuloiden joukossa pallo, silti pitää etsiä ja tuoda oma
--> koira menee tunnarikapuloille tarkkana, eikä henkseleitä paukutellen
-- reagoi kieltäen jo kun on avaamassa suutaan ottaakseen pallon
-- ole alkuun tosi lähellä
- tunnarikapuloiden joukossa ohjatun noudon kapula
 1) pyydä koiraa nouda-käskyllä hakemaan ohjatun noudon kapula
 2) pyydä koiraa etsi-käskyllä etsimään ja tuomaan oma tunnarikapula
--> harjoitus jossa koiran vire erilainen, kehittää koiran keskittymistä ja vireensäätelyä, ohjaajan  käskyjen kuuntelemista

Ruutu
- vastuu oikeaan kohtaan menemisestä koiralla
- täytyy kasvattaa koiran ruutumotivaatio tosi korkeaksi, jotta saadaan voimakas ja vauhdikas ruutuunmeno. Ensin pitää kasvattaa koiran motivaatiota, voimaa ja vauhtia ruutuun menemiseen, vasta sitten ruvetaan hiomaan tekniikkaa!
- on ok laittaa välillä pallo ruutuun. Christa ei laita palloa ruudun taakse / ulkopuolelle vaan siihen kohtaan, mihin haluaa sen pysähtyvän --> vahvistetaan oikeaa kohtaa. Jos pallo olisi ennen ruutua, olisi se Christalla häiriötreenin vuoksi näin: pitäisi juosta silti ruutuun oikeaan kohtaan
- On ok käyttää kosketusalustaa alkuun, mutta siitä täytyy päästä kohtuunopeaan eroon, muuten koira jumiutuu siihen ja etsii kosketusalustaa, eikä hahmota omaa sijaintiaan ruututötsien mukaan. Kosketusalustaa ei häivytetä pienentämällä sitä, muuten kehitetään koirasta sellainen, että se etsii ruudusta kaikkea sellaista minkä se voisi tulkita kosketusalustaksi.
- jos koira jää väärään kohtaan, vedä se pannasta oikeaan paikkaan, kehu ja vapautus (mutta ei lelupalkkaa)
- jos koira peruuttaa oikeaan kohtaan / hakee hitaasti oikean kohdan -- kehu ja vapautus, ei sen ihmeempää palkkaa
- Vauhtia ja intensiteettiä niin, että lähetetään koira kiertämään siivekettä ja siitä ruutuun. Monelle koiralle helpompi tehdä vauhdikas ruutuun meno vauhdikkaasta lähdöstä. Passiivisesta sivullaistumisesta aktiiviseksi ruutuun juoksijaksi hankalampaa muuttua (ainakin joillekin koirille) -- Tätä voidaan treenata:
Passiivisuudesta aktiivisuuteen: 
Koira istumaan -- ohjaaja vähän matkan päähän narupallo kädessä -- jes-sanalla koira saa juosta lelulle. Jos koira ei lähde riittävän innokkaasti, sille ei anneta lelua, vaan ohjaaja leikkii sillä tai voi kopitella apparin kanssa - koira alkaa enemmän tavoitella lelua ja lähtee seuraavalla kerralla säpäkämmin

Nouto: 
- pitää tehdä koirasta noutokapulahullu, ennenkuin aletaan huomauttelemaan ja hinkkaamaan tekniikkaa
- metallinouto: ensin ei yhdistetä käskysanaa, vaan alkuun leikitään noutokapulalla ja heitetään sitä, kun koira tuo niin kehu ja palkka. Hetsaamalla saadaan koira tarttumaan kapulaan hyvän kautta. -- sitten koiran ottaessa metallisen noutokapulan suuhun tehdään kaikkea superkivaa, esim. esteiden hyppimistä ja putkeen menoa
- tavoitteena, että nouto on asia jota koira haluaa tehdä, ei sellainen velvollisuus minkä se tekee vakavana
- paljon (useita kuukausia) vauhtinoutoa alkuun! Älä hätäile!

Kaket:
- tekniikka supervarmaksi - vasta sitten etäisyyttä (etäisyys ei ole ongelma, kun koira varmasti tietää mitä sen kuuluu tehdä)
- mustavalkoisuus: älä koskaa palkkaa tassujen liikkuessa = pidä kiinni kriteeristä! Muuten koiran on todella vaikeaa tajuta mitä siltä odotetaan
- paljon toistoja --> liike lihasmuistiin
- vasta sitten aletaan kasvattaa etäisyyttä, kun koira tekee vaihdot oikein olipa namikäsi missä tahansa
- ei käsimerkkejä, jos etäisyys alle 5 metriä. Lisäavut vasta kun etäisyyttä on enemmän.
- alkeistreeniä: nopeaa asennonvaihtoa makupalan avulla -- liike lihasmuistiin
- sitten samaa treeniä mutta nyt kädessä ei makupalaa
- kiinnitä huomiota maahan - seiso -vaihtoon: jos koira nousee liian pitkään asentoon (etujalat liian edessä), se jää liian pitkäksi jolloin sen on vaikea tehdä oikeanlainen istumaanperuuttaminen tästä -- kosketa koiran etutassuja, kun koira väistää taaksepäin niin kehu. Koira oppii siirtämään etutassut taaksepäin jo pelkästä osoittamisesta. Palkan arvottamisen avulla saadaan se siirtämään tassut omatoimisesti hyvään kohtaan.
- jos koira istumaannousussa jättää asennon vajaaksi - korjausliike mutta ei palkkaa
- takapalkka kakeissa on hyvä -- saadaan ajatus taaksepäin, jolloin koiran paino siirtyy takajaloille

Merkki:
- alkeistreeni: lelu merkin taakse, päästetään koira merkille. Tätä useita viikkoja, kuukausia --> koirasta tulee merkkihullu. Sitten välillä pallo pois, appari taputtaa kohtaa merkin takana, ja oikeasta merkin taaksemenemisestä palkka lentää.
- jos koiralla on tapana nuuhkia merkkiä, yritä palkata ennenkuin ehtii nuuhkia. Merkkihulluutta kasvattamalla saadaan merkin nuuhkiminen pois, koska koiralla on kova kiire merkin taakse
- sitten: jätä koiraa eri kohtiin, merkin viereen, eteen, taakse (takaa kaikkein vaikein siirtyä muutama askel eteenpäin oikeaan kohtaan merkin taakse, koska koira usein jo kokee olevansa sen takana)
- opeta koira hakeutumaan aina sille merkille, joka on suoraan sen edessä: laita kaksi merkkiä vähän matkan päähän toisistaan - koiran on mentävä sille joka on sen edessä
- merkin opettaminen kierrättämällä on vähän huono, koska siinä vastuu oikeaan kohtaan pysähtymisestä on omistajalla, ja toisaalta siinä annetaan toistuvasti ristiriitainen käsky koiralle: käsketään kiertää mutta ei anneta kiertää.

Ohjattu nouto
- monet koirat lukitsevat keskimmäisen kapulan. Kun koira juoksee merkille - odota pari sekuntia ja anna vasta sitten suuntakäsky
- häiriötreeniä tässä: lähetä koira noutokapulalle -- anna seis-käsky -- lähetä koira oikealle / vasemmalle (johon on aikaisemmin laitettu ylimääräiset noutokapulat)


Taon kanssa näytin, mitä ollaan tähän asti tehty ja mitä se osaa. Saatiin tällainen palaute:
- Ei tarvitse osata enempää tämänikäisenä
- Hontelo, kehonhallinta vielä tosi huonoa, ei voi vaatia ihan hirveästi / teettää harjoituksia jossa tarvitaan kehonhallintaa
- leluhulluutta lisää, eli joka treeni aloitetaan kahden lelun leikillä (Taolle alkoi tulla pallohulluutta! :) )
- seuruussa pitkiä suoria -- pääsee seuraamisen rytmiin. Ei liian vaikeita kulmia (tosin namin avulla voi tehdä, teki ne kivasti)
 - jäävät: meni hyvin, mutta istu-käskyllä meni ajoittain maahan. Tällöin korjaa käsiavulla istumaan mutta älä palkkaa
- nouto: tee paljon vauhtinoutoa. Heitto 20-30m päähän (appari avuksi!) - pennun pannasta kiinni ja vapautus nopeasti - jes! - ja palkka
 -- tavoitteena noutokapulalle juoksu ja paluu laukalla; Tao on iso koira ja isoilla koirilla on riskinä, että ne tippuvat herkästi raville jos ei ole kova motivaatio
  -- älä tee pitotreeniä - vauhtinoudolla kasvatetaan kapulannoutointo tosi suureksi ennenkuin tehdään pitotreeniä (jos sitä edes tarvitsee tehdä, usein jos kapulainto ja sen palautusnopeus on riittävän suuri, ei mälväämistäkään esiinny)

Bensonin kanssa ilmeni seuraavat asiat:
- maahanmenossa sivullaistuessa jää oikea kyynärpää ilmaan
-- koira sivulle -- nami vasemmalla kädellä ulkokautta nopeasti alas, sen avulla nopea maahanmeno alas
-- ilman käsiapua: jos jää kyynärpää ilmaan, kosketa sormella kyynärpäätä + maahankäsky -- kehu jos korjaa kyynärpään alas
-- jos tekee oikein eli lyö molemmat kyynärpäät alas -- voi esim. appari naksauttaa ja tästä superpalkka!
-- koira maahan -- hyppimällä vieressä yritetään provosoida nostamaan kyynärpää(t) ilmaan, jolloin päästää huomauttamaan
-- namikädellä hämy (tai muunlainen häiriö) + maahan-käsky -- pitää totella heti ja mennä kunnolla alas
-- lelun avulla nopea maahanmeno
- Benson maahanmennessä herkästi ryömii eteenpäin, mutta tämä jää todennäköisesti pois kun maahanmeno opetetaan tosi nopeaksi ja varmaksi
- näsäviisaus josta oli edellä juttua ("Minä tiedän mitä minun pitää tehdä eikä tartte kuunnella mitä mamma sanoo")
- seuruu oli Christan mielestä hyvän näköistä, ajoittain oli epävarma: --> seurautetaan lähellä seinää, esineitä --> itsevarmuutta ja luottoa ohjaajaan lisää
- ÄÄNTELYYN SAATIIN TREENIVINKKI:
- Benson paikkamakuuseen -- namipala eteen. Jos ääntelee -- palkka pois ja koira pois. Jos pysyy hiljaa, saa palkan. Ensin pidennetään kestoa, sitten etäisyyttä. Tavoitteena, että lopulta Benson saa paikkamakuun jälkeen palkan repusta kentän laidalta
- voisi jalostaa näin: Benson sivulle -- saa lähteä palkalle kun on hiljaa?
- Benson ei ikinä saa tehdä yhtään mitään asiaa, ennenkuin se on hiljaa
- Opetetaan Benson vaikenemaan saadakseen haluamansa asian. Bensonin kohdalla ongelmana on kärsimättömyys ja epävarmuus, se joko komentaa vinkumalla tai vinkuu epävarmuuttaan -- opetetaan että ohjaajan komentaminen ei ole ok, lisätään itsevarmuutta
- Liikkeestä seis, ongelmana se että ollessani selin Bensoniin se teputtaa:
- ongelma ei tullut esille, kun olin kasvot Bensoniin päin.
- Pyrittiin aikaansaamaan ongelma, jotta siihen voitiin puuttua: peruutin nami kädessä Bensonia houkutellen -- seiso-käsky -- jos koira vielä tulee eteenpäin, huomautus ja työnsin koiran siihen kohtaan mihin sen piti alunperin pysähtyä. Jos koira pysähtyi heti käskystä -- yritin makupalalla houkutella sitä vielä etenemään jotta pääsisin huomauttamaan sitä tästä. Kun pysyi kaikesta huolimatta paikallaan, kehu ja palkka
- Benson sivulla seuraamisessa, sanoin seiso-käskyn ja samanaikaisesti käännyin ja heitin pallon ihan sen yli taakse (isommalla koiralla etujalkojen väliin)
- Leikittämistä, yhtäkkiä seiso-käsky
- Koira paikkaseisomiseen, sen ympärillä riekkumista ja hyppimistä, on oltava aivan paikoillaan

Jos on joku ongelma - sukella pää edellä ratkomaan sitä!  :)

1 kommentti:

  1. Superintressant och bra skrivet!Tack för att du delat med dig av det du lärde dig!
    Hälsningar från Sverige

    VastaaPoista