sunnuntai 28. lokakuuta 2012

28/10/2012 Lajikirjoa :)

Männä päivinä ollaan puuhattu yhtä sun toista!

Taon kanssa oon tehnyt vauhtinoutoa ja nyt se rupeaa jo hyppimään ilmaan ilosta kun otan noutokapulan esiin, ja varastaa kapulalle. Vielä pitäisi saada lisää vauhtia joka osa-alueeseen: kapulalle juoksemiseen (se on aika nopea), kapulan suuhun ottamiseen ja etenkin siihen, että heti kun kapula on suussa olisi kova kiire takaisin mun luokse. Oon palkannut vetoleikillä, Tao tiputtaa jes-merkkisanasta kapulan eli varsinaista luovutusta ei olla vielä yhtään tehty.

Nyt tuli ohjelmistoon kaukojen seiso-istu-vaihto, jossa täytyy oppia että istumaan peruutetaan. Meillä siis Taon kanssa kaukoissa kriteerinä takajalkojen paikallaan pysyminen. Vaikka kaveri on melkoinen honkkeli, niin ihmeesti se pystyy maahan-seiso-vaihdoissa pitämään ne kinttunsa paikoillaan! Tänään tehtiin myös sellainen treeni tähän väliin, että kun sanon jonkun asennon, siinä ollaan kunnes sanon seuraavan asennon. Meno on turhan villiä välillä, asentojen vaihtotiheys saa ollakin suurehko jotta saadaan paljon toistoja ja liike lihasmuistiin, mutta joku tolkku siinäkin pitää olla ja takajalkojen pysyttävä paikoillaan. Naksuttelin asentojenvaihdoista ja asennoissa pysymisistä, ja jos omatoimisesti vaihtoi asennon niin korjasin takaisin oikeaan asentoon. Taosta näki että se oikein keskittyi ja pohti, ja alkoi nopeasti tajuta mitä siltä odotettiin!

Luoksetuloa ollaan myös tehty. Taon paikallaolosta on tullut melkoisen varma. Esim. tänään jätin sen istumaan ja juoksin 25m päähän, käännyin ja seisoin hetken eleettömänä, ja sitten kutsuin pentua. Olen tyytyväinen siihen, että se heti kutsusta lähtee reippaasti juoksemaan kohti iloisessa mielentilassa ja juoksee suoraan. Tähänkin toivon tulevaisuudessa vielä vauhtia lissää. Olen tässäkin palkannut vetoleikillä.

Perjantaina Procaniksen treeneissä olin kaksi peräkkäistä tuntia, ensin Bensonin, sitten Taon kanssa.
Aluksi treenattiin sivulletuloa häirittynä niin, että vasen käsi oli totutusta poiketen joko tyhjänä sivulla / siinä oli ruokaa tai lelu.
Benson:
- jäi tyytyväisenä istumaan ruoan/lelun alapuolelle puolen metrin päähän jalasta. Piti helpottaa niin, ettei kädessä ollut mitään, ja taputtaa vasenta reittä oikealla kädellä. Hoksasi yhdessä kohtaa ihan selvästi tämän jujun ja rupesi tulemaan jalkaan kiinni, mutta ajatukset oli vahvasti kädessä, katsekontakti huono. Ruoan kanssa vaikeaa ja tarvi paljon apuja, lelun kanssa ei tullut mitään.
Tao:
- paljon viksumpi kuin puudeli ;) Tajusi nopeasti, että pitää tulla jalkaan kiinni sivulle. Haki katsekontaktia. Lelulla kun kokeiltiin, niin tuli vahva epäily että käyttää silmää. Ei varsinaisesti jumittanut, mutta hidastui toisto toistolta lelua käytettäessä. Oon tätä hidastumista huomannut pallon kanssa aikaisemminkin, en tajunnut että on silmän käyttöä. Pysymme siis vetoleikissä ja nameissa.

Seuraava treeni oli liikkeestä jäävät niin, että ne tehtiin kierrättämisen / putkeen menon kautta:
Benson:
- valuu, valuu maahanmenossa kohti. Jää herkästi kyynärpäät ilmaan. On vauhdikas putkeen menijä ja Bensonin saa helposti juoksemaan lujaa luokse. Liikkeestä seis on tosi terävä, maahanmeno ja istuminen huonot, vetelät. Ruokapalkka toimii paremmin kuin pallo, joka saa pienen eläimen suorastaan tärisemään maahanmenossa.
Tao:
- hoputin liikaa putkeen, alkoi kuumua eikä nuorenmiehen pää kestänyt vaan alkoi vuotaa ja haukkua. Ei saa näköjään vielä (jos koskaan?) liikaa nostaa virettä, ei vielä osaa pitää sitä kaikkea innostusta sisällään. Taolla on tosi hienot jäävät: kun annan käskyn niin se tottelee nopeasti; liikkeestä istumisessa se melkein luistaa vielä muutaman sentin pyllyllään. Vireen noustua liikaa liikkeet menivät vähän keskenään sekaisin. Alkaa ennakoida helposti, jolloin luoksetulo-osuudessa hidastaa kovasti. Taon kanssa täytyy tehdä putkea + siivekkeen kierrättämistä/lelulla palkkaamista, jotta saadaan lisää vauhtia luoksetuloon näissä kierrättämis- ym. jutuissa. Tosin täytyy katsella että miten toimitaan ettei ääntelyongelma yleisty, toivottavasti se oli vain kertaluontoinen homma perjantaina...

Eilen oltiin Somerolla Nietosvaaran Päivin opissa. :) Kyseessä oli Tanjan järkkäämä kasvattajatapaaminen, jossa testattiin että syttyykö ipanat lampaille. Paikalla oli 6 pentua, suurin osa olikin jo käynyt syttymässä lampaille. Tao teki ekana, Päivi vei pitkällä liinalla ja opetti pentua. Alkuun vähän jännitti lampaat ja tämä jännitys purkautui lampaille haukkumisena ja valehyökkäyksinä lampaita kohti. Tao lähti herkästi kiertämään lampaita, tosin tämä käytös tuli esille parin metrin päässä lampaista ja saattoi Päivin mukaan johtua siitä, että lampaat on vielä niin jänniä, että sen sijaan että niitä uskallettaisiin lähestyä suoraan, niin ne on mukavampi kiertää ja yrittää sivusta ajaa. Niinpä Päivi keskittyi opettamaan Taolle suoraa ajoa eikä päästänyt sitä kiertämään. Ja oli Taon tukena niin, että se uskalsi lähestyä ihan lampaiden lähelle. Päivi tarvittaessa hätisti lampaita poispäin, Tao ei tätä huomannut vaan luuli itse saaneensa lampaat liikkeelle ja sai näin lisää itseluottamusta. Toinen tärkeä oppi, jota Päivi opetti, oli rauhallinen lähestyminen kohti lampaita. Tao olisi mieluummin juossut vauhdilla ja lujaa. Treeni kesti kymmenen minuuttia, ja sinä aikana näki selvän parantumisen Taon työskentelyssä! Kun tietää mitä tekee, niin osaa opettaa koirillekin mitä niiden kuuluu tehdä. Vaistot on siellä vahvoina, mutta pitää oppia lähestymään hillitysti, kuuntelemaan ja tottelemaan paimenta ja saada rohkeutta ja itseluottamusta siitä, että pelkällä katseella voi saada isonkin eläinlauman väistämään.

(Kuva: Tanja Vahtera)
Katselivat toisiansa...
Kenen korvat ei kuulu joukkoon?
Paimennusten jälkeen pennut saivat juosta pellolla, ja kylläpä niillä oli mukavata. Tao ihastui siskoonsa Kuloon ja seurasi tämän kannoilla. Tao teki ihmeellisiä jäniksenhyppyjä ja viiletti peltoa. Korvat sillä oli jääneet johonkin muualle, mutta oli ilo katsella kuinka reipas pentu se oli. :) Oli niin mukava vaihtaa kuulumisia Tanjan ja muiden pennunomistajien kanssa, kuinka onnekasta että kaikki ovat niin tavattoman mukavia että pentutapaamisia odottaa niin innolla!

(Kuva: Tanja Vahtera)

(Kuva: Tanja Vahtera)
(Kuva: Tanja Vahtera)

Pes, Piu, Tao, Manna, Jallis ja Kulo
Pippa, Pes, Piu, Tao, Manna, Jallis ja Kulo
"Vapaa!" (Kuva: Tanja Vahtera)

(Kuva: Tanja Vahtera)

Jallis seurasi kakaroiden menoa

Kulo on Taon mielestä niin ihana :)
Kintuissa on mittaa vaikka muille jakaa!

Benson vietti päivän kotona

Tänään käytiin treenaamassa Eteläpuistossa flyballia, päästiin tekemään neljän koirakon viestiäkin. Bensonista on tullut varma menijä radalla, se ei paljon ympärilleen katsele vaan päähän mahtuu vain ajatus pallosta. Toistoja tuli yhteensä kuutisen kappaletta, enempää en viitsinyt tehdä kun koira osaa eikä sen terveys ole paras mahdollinen, Benson tömäyttää aika itseään säästelemättä pallotelineelle:Flyball-treenien jälkeen treenasin molempien koirien kanssa lyhyesti tokoa. Kun tulin Taon kanssa treenaamasta, oli Benson murtautunut ulos häkistä ja löytänyt Frolic-pussin. Pussin sisältä kuului vaimeaa vinkumista. Auton hätävilkut oli hän tajunnut laittaa päälle ;)

Kiero puudeli pinteessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti