perjantai 10. toukokuuta 2013

10/5 Agility from the start

Viime viikon perjantain ProCaniksen aksatreeneissä ei päästy yhtä takaakiertopersjättöä pidemmälle. Niinpä tällä viikolla on keskitytty perusteisiin. Roudasin Teiskosta Henkan omin pikku kätösin väkästelemät ihan pikku agi-siivekkeet uuden kotimme pihalle. Meidän vieressä on hiekkakenttä, jonne ei ole iso vaiva kantaa muutamaa hyppysiivekettä, ja pihallakin pystyy tekemään yksittäistä estettä.

Opetin Taolle takaa-käskyllä tekemään takaakierron. Homma on varmuuden ja etäisyyden kasvattamisvaiheessa, tavoitteena on että pystyn kauempaa takaa-käskyllä antamaan Taolle vihjeen, kuinka suorittaa este. Se saa itse valita sopivimman reitin. Omaan toimintaan liittyvä tavoite on, että sitten tosiaan tajuan käyttää tätä vihjesanaa ja vieläpä riittävän ajoissa, eikä vasta sitten kun koira on jo ajautunut liian lähelle estettä.

Tao nauraa

Toinen treenamme perusasia liittyi katsekontaktin puolelle hakeutumiseen. Ajoittain Tao karkaa selän takaa ja niin kävi myös viikko sitten. Olen ajatellut sen liittyvän koiran kokemattomuuteen. Niinpä tehtiin sellaista treeniä, että jätin Taon istumaan ja kävelin 5m päähän seisomaan selin siihen. Kutsuin sitä luokse kääntäen katseeni sille puolelle, johon halusin Taon hakeutuvan. Yhdistin tämän takaakiertoharjoitukseen niin, että lähetin koiran esteelle muutaman metrin päästä, ja kun Tao suoritti estettä käännyin selin siihen ja pyysin sen jommalle kummalle puolelle katseellani. Treeni toimi tosi hyvin - ja tämän päivän aksatreeneissä Tao meinasi yhdessä kohtaa livahtaa mun selän takaa, mutta huomasikin erehdyksenä, löi jarrut kiinni ja hakeutui katseen puolelle. Tätä harjoitusta jalostan niin, että jätän Taon istumaan ja lähden juoksemaan poispäin, eli sama homma liikkeestä. Kerroin tämän harjoituksen Markolle, joka antoi vinkin että voisin tehdä niinkin, että lähden juoksemaan poispäin molemmat kädet suorana sivuilla, ja vaihdan katsekontaktin puolta useamman kerran saman harjoitteen aikana. Kädet pysyvät samassa asennossa. Koira oppii seuraamaan katsekontaktini suuntaa ja pitämään sitä käsiliikkeitä tärkeämpänä vihjeenä.Treenilistalle tuli myös twist. Sitä käytetään päällejuoksun sijaan takaakierron jälkeen, jos halutaan kääntää koiraa esteen jälkeen voimakkaammassa kulmassa. Tähän sellaista treeniä, että tuuppaan koiran takaakiertoon ottaen ohjausjalalla askel eteenpäin, koiranpuoleinen ohjauskäsi matalalle lähelle maata, koiran lähdettyä takaakiertoon peruutan rintamasuunta ja katse alastulokohtaa päin ja tiputan lelun maahan alastulokohtaan. Twistissä pitää hahmottaa kuvitteellinen koiran etenemislinja esteellä, ja pitää oma napa koko ajan tätä linjaa kohden. Mun mielestä on tavattoman vaikeaa olla vauhdilla peruuttaessa törmäämättä esimerkiksi siivekkeeseen. Ikäviä esteitä sinne laitettu ohjaajaparkojen kiusaksi.

Myös päällejuoksua voisi taas vahvistella niin, että pitää lelun vastakkaisessa kädessä ja tiputtaa sen alastulokohtaan.  Tässä ei ole mitään ongelmia - Tao luikahtaa yllättävän pienestä raosta ollakseen melkoinen koiranrotkale, mutta vahvistaa kai aina voi.

Valssissa pitäisi vahvistaa sitä, että valssin ohjausvihjeellä koira irtoaa esteelle, vaikka oma liike ja etenkin käsieleet olisivat täysin pysähtyneet. Tämäkin asia Taolla aika hyvällä mallilla.

Virittelin myös kepit pihaan, mikä ei ollutkaan yksinkertainen juttu, koska kallio näytti kokeellisen tutkimukseni perusteella olevan laajalla alueella vain 3-5cm syvyydessä. Sain ne kuitenkin yhteen kohtaan viritettyä ja niihin verkot kiinni. Tao käy ulos päästessään heti suorittamassa kepit, pujottelu on sen mielestä tosi hauska ja hassu juttu.Benson-paralla on selkä ihan jumissa :( Se juoksi viime viikolla lenkillä päin jotain, olettaisin että oli oksantynkä tai vastaava. Huusi kuin syötävä ja oikeaan etujalkaa tuli lavan etupuolelle ihorikko. Kävin sen jalan läpi nivel niveleltä, ja siinä samalla puudeli rauhoittui. Ei ontunut ja loppu lenkin kulki normaalisti. Pari päivää tämän jälkeen oli ihan oma itsensä, vähän ehkä aristi nirhaumakohtaa. Henkka huomasi, että Benson lepäämästä ylösnoustessaan ontui hetken oikeaa etujalkaansa, tätä ei kestänyt kuin 1-2 askeleen verran. Tätä oiretta oli pari päivää. Tätä oireilua ei tosiaan kauan kestänyt. Eilen tehtiin Henkan ja koirien kanssa kahden tunnin metsälenkki Aitovuoressa. Takaisinpäin käännyttäessä huomattiin, että Benson on ihan puhki. Ei auttanut kuin kävellä kotiin, väsynyt pieni villakoira kävellä laahusti vieressäni. Bot-loimi selkään kotona, mutta tänään on selkä ollut ihan jumissa. Tänään pieni villakoira sai tehdä vain pari puolen tunnin kävelyä ja saunan jälkeen hieroin sen selkää, huomenna on kanssa luvassa lepopäivä. Voi pientä villakoiraa. :-/ Ilonkin aiheita meillä on; me aloitetaan tiistaina Bensonin kanssa rally-toko. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti