tiistai 1. tammikuuta 2013

1/1/2013 Lelunoudon alkeita

Vuosi vaihtui ja nyt on uudet kujeet edessä. Tai ehkei niinkään, aikas samanlailla elämä jatkuu, jos ei emännän pyhää lupausta herkunsyönnin vähentämisestä ja juoksulenkkien lisäämisestä lasketa ;)

Tao oli Teiskossa evakossa vuodenvaihteen, eipä se ollut kuulemma ollut yhtään moksiskaan niistä parista raketista jotka kauempana oli ammuttu. Benson oli Nastolassa juhlistamassa meidän kanssa, se oli jopa hihnassa mukana ulkona vuoden vaihtuessa kun ammuttiin raketit. Benson oli niin pätevänä, häntä pystyssä, ei moksiskaan paukuista. Tai ehkä vähän, koska piti ottaa suulla hihnasta kiinni ja alkaa vetoleikki. Benson nautti suunnattomasti, kun sai olla ainoana koirana ihmisjoukon keskipisteenä, tuoden pehmoleluja heiteltäväksi.

Tästä pääsenkin aasinsillalla Taoon. Tao ei ole kiinnostunut kuolleesta lelusta enkä ole sitä oikein osannut opettaa niistä pitämään. Naruun sidotun lelun avulla ollaan nostatettu leluuntarttumisintoa. Kun heitän lelun niin tuo sen takaisin, mutta voisi tuoda innokkaamminkin.

Tänään luin hyvän William Halinin kirjoittaman alkeistreenausvinkin lelunoudon opettamisesta pennulle ja tehtiin harjoitus sen mukaisesti:

Laitoin lattialle vetoleikkiin soveltuvia leluja, vasemmassa nyrkissäni oli lihanpaloja. Lopullisena treenin tavoitteena oli, että Tao hakee maassa olevan lelun, tuo sen mulle, tarjoaa sitä käteeni ja vetoleikillä voittaa sen itselleen ansaiten näin ruokapalkan.

Alkuun Tao meni lelulle, otti sen suuhun ja pudotti heti alas. Kutsuin sitä luokse kun sillä oli lelu suussa. Pian harjoitus eteni niin, että Tao toi lelun lähemmäs mutta tiputti sen jalkohini ennenkuin ehdin tarttua siihen kiinni. Otin lelun maasta, innostin Taon vetoleikkiin ja kun se veti hyvin, annoin sen voittaa kiljaisten jes, tästä lihanpala palkaksi. Ruokapalkkaa edelsi aina vetoleikki, koska halusin vahvistaa sitä että lelu kannattaa tuoda mulle käteen sitä suussa hyvällä otteella pitäen ja mennä vetoleikkiä jes-sanan kuullakseen ja ruokaa saadakseen. Alkuun palkkasin kerran siitä, että toi lelun jalkoihini, sitten aloin käsi ojossa odottaa että nostaa sen käteeni. Kun palkkaa edelsi aina pieni vetoleikki, Tao alkoi nopeasti tarjota lelua käteeni vetoleikkiä varten. Se alkoi innostua lelusta ja vetoleikistä yrittäen pontevasti kiskoen voittaa lelun itselleen. Myös alun löyhä puruote leluun alkoi muuttua paljon paremmaksi treenin myötä.

Tätä lelunoutoa hyödynnän myös noudon ja esineruudun opettamiseen.

Agilitytreeneissä kong wubba oli must lelu!

Nyt mun pitäisi selvittää, miten saisin Taon luoksetulossa tulemaan vauhdilla eteeni istumaan. Ongelmana on, että se hidastaa raville. Tao tulee kyllä kiinteästi eteen istumaan, eli se ei mielestäni arista lähelleni tulemista. Ehkä mun pitäisi tässä käyttää parempaa ruokaa palkkana? Olen heittänyt lelua jalkojen välistä taakse, mutta tästä ei oikein ole ollut apua. Olen ollut itse liikkeessä poispäin lelu näkyvillä kädessä, mutta tästä ei ole päästy etenemään yhtään kohti kokeenomaisempaa suoritusta. Osasyinä ovat ainakin lievä silmänkäyttö, rauhallinen luonne ja se etten ole saanut sitä innostumaan leluista riittävästi. Agilitytreenien kautta toivon Taon saavan enemmän virettä ja vauhtia  ja syttyvän enemmän leluihin. Voimaa ja vauhtia tässä koirassa on, kun vain oppisin kaivamaan sen esille siitä. Välillä treenit on jo tosi vauhdikkaita ja Tao on hyvässä vireessä, mutta välillä se taas "lässähtää" ja toimii rauhallisesti.

Koko ajan tässä oppii itsekin, mutta täytyy myöntää että opittavaa on vielä ja paljon itsellä!

Bensonin kanssa ollaan joka ilta tehty pieni hetki kaukoja, ja ilokseni voin kertoa että puudeli pystyy koko ajan suorittamaan liikkeet paremmin ja paremmin paikallaan pysyen. Oon käyttänyt takapalkkaa treeneissä tai sitten ollaan tehty namikädellä ohjaten vaihdot. Tao tekee kaukoja jo tosi kivasti, takapalkan avulla kokeilin ottaa etäisyyttä ja 1 metristä teki vaihdot oikeaoppisesti paikallaan pysyen. Ensimmäisellä maasta seisomaan vaihdolla liikahti vähän eteenpäin, kävin työntämässä takaisin oikeaan kohtaan ja tämän jälkeen teki vaihdot paikallaan pysyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti