keskiviikko 9. tammikuuta 2013

9/1/13 Tallilla taas, voin ottaa rennommin...

Tultiin hetki sitten treenailemasta poikien kanssa, laitanpa heti ylös miten meni. :)

Meillä oli tänään vain puoli tuntia aikaa joten yritin käyttää sen tehokkaasti.

Raivasin kentän ja rakensin sinne ruudun, sinne lelu valmiiksi. Benson autosta. Seurautin sen hallin ovelta ruudun aloituskohtaan. Pari kertaa kontakti tippui, tästä pieni muistutus. Lähetin ruudulle vähän reilun 20m päästä. Lähti kohtuuvauhdikkaalla laukalla, oli vähän ajatusta kaartaa kulmakartion taakse seisomaan mutta huomasi lelun ja kiihdytti ruutuun. Aloitin Bensonin treenisetit tänään aina seurauttamalla sen hallin ovelta aloituskohtaan ja lähettämällä ruutuun, jossa lelu oli valmiina. Ruutuunjuoksu nopeutui treenin kuluessa ja kentälletuloseurautus sujui varmemmin ja varmemmin.

Tämän jälkeen liikkeestä istumista, jossa taas herkästi tarjosi maahanmenoa (kun puudeli jotain keksii, niin puudeli sitä myös tarjoaa). Käsiavulla muutama onnistunut toisto pohjalle, sitten pari toistoa ilman käsiapua. Kaikkiin nopea palkkaus eli ei tehty yhtään kestoa. Tärkeimpänä olisi nyt saada selkäytimeen käskyä seuraava oikea toiminto.

Tehtiin myös voi-luokan luoksetulo. Ei ollut täysimittainen, koska kentällä ei tila riitä. Kartioiden etäisyys oli kahdeksan metriä, kaikenkaikkiaan etäisyys oli 24m. Seisominen meni hyvin, maahanmenossa eteni noin puoli koiranmittaa asentoa vaihtaessaan. Palkkasin maahanmenon jälkeen heittämällä lelun koiran taakse.

Sitten oli Taon vuoro. Ennen kuin hain sen, laitoin frisbeen ruutuun. Seurautin Taon namiavusteisesti 20m päähän ruudusta, en tiedä mikä aivopieru oli ottaa näin pitkältä matkalta vaikka olin etukäteen suunnitellut lähettäväni 5m etäisyydestä. Vähän virittelyä ja pentu matkaan. Hyökkäsi muutaman metrin päässä matkalla ruutuun olevan karvanöyhdän kimppuun, sitten ikäänkuin olisi muistanut että there was a job to be done - juoksi innokkaalla laukalla - juosten vasemman etukartion taakse seisomaan. Nice. Päätin juuri, että me ei muuten treenata merkkiä kuin vasta vuoden päästä, olisi yksi voittajaluokkakin suoritettavana ennenkuin merkille menoa oikeasti tarvitaan.. Käskytin uudelleen ruutuun, siirtyi frisbeen kohdalle seisomaan, yhdisti sen kosketusalustaksi. Kun huusin jes, nappasi frisbeen suuhun ja toi innolla mulle. Otin sitten vielä uuden samanlaisen treenin täsmälleen samanlaisin tuloksin, lukuunottamatta tuota karvanöyhtäepisodia. Ensi kerralla käydään yhdessä viemässä lelu tai käyn taputtamassa oikeaa kohtaa. Tämä merkillemeno väliepisodi äkkiä pois!

Tämän jälkeen pientä putkesta putkeen höntsäilyä ja frisbeen noutoa. Frisbeen avulla olen vain parin treenin aikana saanut luotua Taolle ajatuksen, että kannattaa juosta täysillä lelun perään jotta sen saisi kiinni. Menee pallonkin perään nyt kovemmalla vauhdilla.

Sitten oli vauhtinoudon vuoro. Tao on todella, todella innostunut noutokapulasta. Vähän liiankin kanssa, koska se pitää noutokapulaa parempana kuin lelua joten en tiedä millä palkkaisin sen. Se on tässä niin innokas, että taitaa ihan itse tekeminen riittää palkaksi. Heti kun otin noutokapulan esiin, pentu, joka oli jo alun alkaenkin tosi innoissaan, alkoi ihan hyppiä ympärilläni ja yritti saada noutokapulan kädestäni. Juoksi hyvällä laukalla kapulalle ja lähti heti tuomaan sitä mulle takaisin. Merkkasin ja heitin frisbeen, sillä seurauksella että pentu lähti kapula suussa hakemaan sitä. Teki frisbeen taakse hienon seisomisen, kapula suussa. (Tämä siis ei ole tavoitteena.) Pari vauhtinoutoa, ja kun intoa oli vaikka muille jakaa, kokeilin ottaa eteenistumaan tulon kapula suussa. Ekalla kerralla tiputti kapulan maahan, siitä pidä-käskyllä otti kapulan uudelleen suuhun. Peruutin ja annoin uuden tänne-käskyn, tuli eteen istumaan, hieman tiiviimminkin voisi tulla. Tästä palkka. Mun täytyy saada eteenistumaan tulemisiin se sama into, mikä niissä oli muutama kuukausi takaperin. Oon onnistunut sössimään tämän. Siis sama into ILMAN sitä voimakasta kuonolla haaraväliin tökkäsyä. ;)

Tehtiin myös seuruuta. Tätä ennen muutama sivulletulo, ei oikein olisi malttanut tulla kun odotusarvo frisbeen heittämiselle oli niin kova. Pari uutta sivulletulokäskyä ja reiteen taputus, tätä harjoitusta joutui muutaman kerran toistamaan jotta Taolle aukeni syy-seuraus-suhde: kun tulet sivulle jotain kivaa tapahtuu. Sitten rupesi jo tarjoamaan sivulletuloa että palkka lentäisi.

Otin suoraa seuruuta, jossa Tao vähän jätätti. Lähdin juoksemaan ja pennulle tuli kiire: tuli hätä että se jää jälkeen. Palkkasin sen kun se tuli oikeaan kohtaan. Tämän jälkeen Taolla oli taas sellainen asenne kuin halusinkin: että sen pitää pitää huolta mukana pysymisestä eikä minun.

Seurautin ylösalaisin käännetylle vadille, niin että pentu meni etutassut vadin päälle seisomaan. Tässä kun vauhti pysähtyi, tuli esiin käytös jota Tao jo pikkupennusta alkaen on lähtenyt tarjoamaan, eli että sen takapää avautuu ja se lähtee myötäpäivään kaartamaan eteeni, tuntuu olevan jonkinsortin paimennuskäytöstä koska tekee sitä myös Bensonille ja kissoille eli kaartaa eteen pysäyttämään. Nyt vadin avulla pystyin tehokkaasti puuttumaan tähän, koska vadin avulla ollaan harjoiteltu vastapäivään pyörimistä. Niinpä lähdin nyt liikkumaan vastapäivään ja pentu muutti heti suuntaa ja lähti tekemään vatiavusteisesti hienoa vasemmalle kääntymistä sivullani, etupää pysyi paikoillaan ja kääntyi takapäätä käyttäen. Tästä lensi palkka, kun oli suorassa vasemmalla puolellani. Näitä perään toinen toisto, jossa taas oli ajatusta lähteä avaamaan takapäätä vasemmalle, mutta nyt sai ajatuksesta nopeammin kiinni ja lähti siirtämään takaosaa oikealle. Koska vadilla tuli niin hyvä ajatus takapään liikuttamisesta vastapäivään, kokeilin vadin vieressä ilman tätä lisäapua eli tehtiin täyskäännös vasemman kautta. Otin edeltävästi pienen pätkän suoraa seuruuta, frisbee oikeassa kainalossa. Lähti hienosti kääntämään takaosaansa, piti oikean paikan ja hyvän ryhdin! Tehtiin tämän jälkeen vielä vähän lisää vadin päällä pyörimistä.

Loppuun iloista höntsäämistä. Tao oli tänään jopa vielä paremmassa vireessä kuin maanantaina, ja sillä oli superkiva asenne tekemiseen. Vauhtia ja yritystä riitti mutta keskittyminen säilyi. Tao haki treenikassista leluja ja toi niitä tarjolle, asia mitä se ei ennen ole tehnyt. Yritän ehtiä käydä hallilla ainakin kaksi kertaa viikossa, siihen lisäksi ProCaniksen agilitytreenit. Välipäivinä hyvä lenkki ja iloista pennun oloa. :)

Treeni loppui Taon osalta tänään niin, että se kävi hakemassa treenikassista patukan ja toi sen mulle. Rupesi innokkaasti kiskomaan. Keräsin tavarat kassiin ja kassi olalla hallin ovesta ulos, sekä hallissa että hallin ulkopuolella oli ihmisiä ja yksi koirakin, autolle ja auton takaluukkuun kassi. Tao roikkui koko tämän ajan patukassa ja kiskoi sitä hyvin pontevasti. :)

Yksi mahtavimpia juttuja Taossa on sen keskittymiskyky. Vieressä saa vaikka taivas tippua, niin se ei välitä. Ei haittaa muut ihmiset tai koirat. Vaikka huomaisikin ne, niin ne ei totista pientä työkoiraa kiinnosta. Arvostan tätä ominaisuutta ihan hirmuisen paljon Bensonin kanssa saamani kokemuksen jälkeen. Bensonin kanssa ollaan päästy kanssa asian suhteen pitkälle - esimerkiksi tänään väliaita kahden kentän välillä oli auki ja toisella puolella treenattiin agilitya. Tämä ei haitannut, koska pystyin luottamaan ettei Benson lähde kesken treenin toiselle kentälle. Noh, pitihän yksi nainen käydä haukkumassa kun hän tuli siirtämään väliaitoja. Tämän jälkeen Benson pääsikin autoon miettimään että kannattiko lähteä luotani. Mutta ihan hirveästi ollaan edistytty muistaen niitä aikoja, jolloin Benson karkasi luotani kesken tekemisen milloin mitäkin haukkumaan. :-)

Tao on alkanut viime aikoina ulisten tai kimein yksittäisin, varsin koomiselta kuuluvin haukahduksin tervehtiä kun tullaan kotiin tai mennään Teiskoon Henkan vanhempien luokse. Ilo niin suuri, ettei se pysy pienen koiran sisällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti