sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

14/4 Liikkurikurssilla demokoirakkona

Eilen käytiin Anun, Hannan ja Lean kanssa testaamassa Wuffin kentän tekonurmipohjaa. Samanlainen voisi olla yksi vaihtoehto Tamskin mahdolliseen uuteen halliin. Kenttä oli ihan superpieni, seinä tuli nopsaan vastaan enkä voisi kuvitellakaan treenaavani siellä rataa. Pohja oli pitävä niin koiran kuin ohjaajan näkökulmasta, ihanan pehmeältäkin tuntui jalan alla. Kumpikaan, niin Tao kuin Benson, eivät näyttäneet arastelevan uutta pohjaa yhtään. Kokeilin ekaa kertaa Taon kanssa serpentiiniä erittäin lyhyillä esteväleillä, en meinannut saada pikkupeuraa millään menemään niinkuin olisin halunnut, mutta aikuisilla koirillakin oli aika haastavaa. Muisteltiin myös valssia, missä innokas Tao karkasi alkuun putkelle mutta muisti sitten että pitää varmaan seurata mihin mä jäin ja kääntyä pian takaisin. Bensonkin pääsi kuukausien tauon jälkeen vähän höntsäilemään. Jostain syystä ei alkuun meinannut millään irrota putkiin. Sain kokeilla Anun Luuta ja olipa se kivan tuntuinen! Niin herkkä mun rintamansuunnalle ja osaava agilitykoira! Itsestäni huomaan että olen vielä niin kokematon, etten osaa tosta noin vaan keksiä jotain radanpätkää ja mun meno ja sitä kautta ohjaus oli vähän hakusessa kun suuren osan ajasta en oikein itsekään tiennyt mihin olin menossa. Yritän palautella mieleeni erilaisia agilityn ohjaustekniikoita. Voi että kun tuo agility on niin kiehtova laji, oikein perhoset kutittelee vatsanpohjaa kun miettii sitä. On niin paljon opittavaa tässäkin lajissa, niin monta ohjaustekniikkaa ja sääntöä jotka odottavat oppimistaan.

Tänään osallistuttiin Taon kanssa liikkurikurssille demokoirakkona. Meidän liikkurina oli Mimmu, joka oli suunnitellut oman kehänsä liikkeet ja aloitimme evl-seuruusta. Siinä mentiin mm. juosten käännöksiä ja täyskäännöksiä, pitkät hitaan kävelyn pätkät ja askelsiirtymät oikealle, vasemmalle ja taakse. Täyskäännöksissä pakka levisi ja mun täytyy ruveta nyt jatkossa tekemään täyskäännökset oikean kautta, kunnes Taon kehonhallinta on parempi. Nyt se ei mun mielestä riittävän hyvin työskennellyt takapäällään tai saanut takaosaansa riittävän nopsaan käännettyä. Juosten käännökset vasemmalle ja oikealle toimivat mun mielestä yllättävän hyvin! Askelsiirtymät oikealle meni kivasti, vasemmalle vähän hitaasti, taakse ei oikein ollenkaan (voi johtua siitä ettei niitä oo treenattu...). Uutena tuli esille vanha ongelma, josta ei näköjään olla vielä päästy eroon, että teki huonot perusasennot. Jäi vähän peppu vasemmalle vinoon ja paikka oli vähän liian edessä. Kontakti pysyi hyvin ja uskomattoman hyvin jaksoi tsempata superpitkän seuruukaavan, jollaista ei olla ennen tehty. Ei antanut periksi eikä luovuttanut. :) Kaikkiaan seuruu oli vielä nuoren koiran aaltoilevaa seuruuta jossa paikka ja takapää hieman elivät.

En muista ihan tarkkaa järjestystä, mutta oliskohan sitten ollut ohjattu nouto, jota ei olla tehty vielä ollenkaan. Arvoin meille vasemman kapulan, yritettiin tehdä niin kokeenomaisesti kuin mahdollista. Vein namilla merkille, peruutin vähän matkaa ja kädellä suuntaa näyttäen lähetin pidä-käskyllä kapulalle. Ajattelin että tästä ei varmaan tuu yhtään mitään. Tao oli aluksi kummissaan koska se ei ollut nähnyt noutokapulan lentävän, mutta sitten oikein ilahtuneena bongasi sen ja meni hakemaan kapulan. Otti kapulan suuhun, pudotti sen, otti uudestaan ja lähti sitten vauhdilla tuomaan luokse. Palautus eteeni oli huono, löyhä ote ja niin pois päin. Tässä jatkuu treenit (joita en oo ehtinyt tehdä edellispostauksen jälkeen - perjantain aksatreeneissä vähän kokeilin kun koira oli hyvässä vireessä, mutta läähättävän koiran kanssa ei kyllä noutokapulan vakaata pitoa treenata joten ne treenit loppui lyhyeen).

Sitten oli luoksetulo, etäisyys 25m, matkan varrella kaksi kartiota. Mimmu olisi liikkuroinut evl:n luoksetulon, me tehtiin ihan perus suora luoksetulo koska en halua nyt tässä vaiheessa sekoittaa Taon hyvää luoksetulon vauhtia tekemällä stoppeja. Vähän jännitti että kuinka reagoi kartioihin, koska on joskus lähtenyt flänkkäämään, mutta teki oikein hyvän suoran luoksetulon laukalla. Lopussa tuli sivulle. Tää meidän täytyy työstää pois, koska mulla on tavoitteena että tulisi eteen istumaan. Tai sitten rupean tokossa kutsumaan sen liki-käskyllä ja pk-tottiksessa tänne-käskyllä (tähän yhdistettynä hieman erilainen seisoma-asento).

Ruutu meni aika plörinäksi, ei olla vähään aikaan treenattu ja 25m lähetysmatka tuntui turhan pitkältä. Juoksi kyllä ruutuun mutta hitaasti ja teki laajan kaarroksen vasemmalle. Ruudussa oli kosketusalusta.

Sitten oli avoimen luokan kaukot. Menin vajaan parin metrin päähän. Reagoi hyvin maahanmeno-käskyyn. Ei noussut ekalla istu-käskyllä, siihen kaksoiskäsky. Sen jälkeen vaihtoi asennot kivasti, paikallaan pysyen, käskyyn heti reagoiden.

Lopuksi oli avoimen luokan hyppy. Tao kummasteli kun pitikin istua toisella puolella, haastoin koiraa ihan kunnolla (oliko järkee?) ja tehtiin ekan kerran avoimen luokan hyppy kokeenomaisena. Fiksuna koirana totteli kuitenkin hienosti ja istui käskystä. Liki-käskyllä tuli hienosti hypyn kautta.

Tao toimi kivasti mutta on meillä vielä ihan hirveästi hiottavaa ja parannettavaa. Välillä tuntuu että se osaa tosi hyvin, välillä tuntuu etten ole osannut opettaa sille mitään tai että sen suoritusvarmuus on vielä niin huono. Sellaisina hetkinä tulee tunne, että Taon pitäisi jo osata paremmin ja enemmän ja että joku mua taitavampi olisi varmasti sen kanssa jo pidemmällä; olisi opettanut jo noudon, ruudun ja tunnistusnoudon ja saanut jäävistä liikkeistä näyttävämmät ja nopeammat, muutaman asian joista itseäni ruoskin mainitakseni. ;) No, näillä mennään, tässä oppii niin koira kuin kouluttajakin.

Räsäsen Riitta oli tänään liikkurikurssilla kouluttajana ja näki vähän lisää Taon menoa. Tokorinkipäätöksiä ei olla vielä tehty. Saas nähdä, paransiko vai huononsiko tämänpäiväinen debyytti meidän osakkeita. Nyt en ainakaan jännittänyt juuri yhtään, mitä nyt muuten sekoilin aika huolella ohjatussa noudossa ja ruudussa.

Mentiin iltapäivästä Teiskoon ja Henkan äiti Malla joutui meille apuohjaajaksi. Otin sivulletuloja, ja kun Tao jäi vinoon istumaan, Malla tökkäisi sen takamusta kepillä ja kun Tao korjasi niin tuli palkka. Alkuun tehtiin aika monta liikettä jotka vaativat asennonkorjausmuistutuksen, mutta sitten kun Malla tökkäsi Taon takapuolta pari kertaa nopeammin (eli heti kun takapuoli laskeutui maahan vinoon), niin rupesi tulemaan edistystä. Lopetettiin treeni oikein onnistuneeseen sivulletuloon, sen jälkeen käveltiin pihassa. Tao oli niin innokkaana että tehtiin vielä muutama yksittäinen sivulletulo, näissä kaikissa pyöräytti peppunsa suoraan, yhdessä jopa hieman yli. Huomenna tavoitteellisten tokossa joku saa varmaan kulkea keppi kädessä meidän perässä, pitävätköhän ihan hulluina? ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti