tiistai 30. huhtikuuta 2013

30/4 Vauhtia ja ei-vauhtia

Eilen aloitettiin Taon kanssa treenata tunnaria. Harjoiteltiin kolmea eri osa-aluetta, välissä tauot. Ensin tunnarikapulan mulle tuomista: Tao muutaman metrin päähän, tunnarikapula meidän väliin, oma-käskyllä toi sen eteeni. Tao pitää tunnarikapulaa kivalla, vakaalla otteella. Sitten tehtiin myöhemmin päivällä pihalla hajuerottelua. Laitoin kompostiverkon alle kolme tunnarikapulaa, yksi oma. Vapautin Taon (makoili vähän matkan päässä kun virittelin verkkoa). Naksautin kun ilmaisi oman. Alkuun kesti hetken ennenkuin sai ideasta kiinni; joko tarjosi tunnarikapuloiden päällä seisomista, tökkäisi kuonollaan jokaista tunnarikapulaa tai yritti saada tunnarikapulan (minkä tahansa) verkon alta. Alku olikin pientä sählinkiä, mutta kun naksautin silloin kun Taon nenä oli kiinni omassa kapulassa, vahvistui tämä käytös. Ihan täysin ei vielä saanut ideasta kiinni, mutta kertakin oli vasta eka. (Bensonkin pääsi tekemään tätä ja se on kyllä niin tajunnut että mistä tässä on kyse.) Kolmanneksi piilotin omaa kapulaa pihaan. Näitä kaksi kertaa, Tao etsi nenää käyttäen ja toi mulle. Tämän jälkeen oltiinkin taas nenä maassa, Tao rakastaa nenätyöskentelyä!

Tao ja Benson saivat näin hienot BOT-loimet, sateenkestävät! Kiitokset Reinelle. :)Käveltiin eilen pihan ohi, jossa nainen heitti bordercollielleen lelua pitkillä heitoilla, koira syöksyi perään vauhdilla. Tao oli mulla vapaana. Ainoa mikä kertoi, että sen sisällä ehkä kuohui, oli että sen ryhti nousi ja se katseli toisen koiran leikkiä kiinnostuneena. Aika cool, kaveri, ei ihan hevillä saa rauhallista pintakuorta rikottua... 

Illalla sitten yritettiin tavoitteellisten treeneissä saada kaveriin vauhtia, siinä ihan hyvin onnistuenkin!
- vauhtinoutoa: pidin Taon pannasta kiinni, heitin kapulan kahden agi-hypyn taakse, kilpaa juostiin kapulalle ja takaisin. Tuli just sellaista ilmettä tekemiseen kuin halusinkin!
- luoksetuloa: Tao agi-hyppyjen taakse - kutsuin. Tuli laukalla loppuun asti. Laitoin vielä Taon aika lähelle ekaa hyppyä (korkeus 15cm), että saisi heti lähtöön painon räjähtävää voimaa tuottaville takajaloille.
- nopeita maahanmenoja: koiran lähetys hypyille, takaakierto, takaisin hypyt, hypyn jälkeen vartaloavuin koira nopeasti maahan. Tuli juuri sellaisia toistoja kuin halusinkin! 
- kokeiltiin nopeisiin maahanmenoihin lelua vs ruokaa, ruoka toimi paremmin. Lelun kanssa himmailee, jumittaa? Tämä myös patukalla. Kokeilin tätä myös tänään hiekkakentällä eikä johtunut Tallin pitävästä pohjasta, tänäänkin himmaili. 
- kaukoja: Minna piti kevyesti kiinni oikeasta takajalasta ettei saanut liikutettua sitä seiso-maahan-vaihdoissa, teki ne hyvällä tekniikalla! Tänään kokeilin ilman apparia ja toimi hyvin! Tassut pysyi kuin liimattuna.
- paikkamakuun luota poistumisia ja takaisin paluita, kriteerinä että kuono pysyy maassa. Laittaessa kuonon maahan menee heti lonkkalevolle - haittaakse?
- Tao innoissaan noutokapulasta, mutta haluan että iskisi suoraan kapulaan kiinni - se treenilistalle

Tänään käytiin kentällä tekeen pikatreenit:
- Benson treenasi merkkiä - ja saatiin murrettua sitä laukka-askelten mittailua ainakin merkin kanssa. Parhaimmillaan lähetin merkille 35m päästä. Venytin vielä vähän onneani ja yhden kerran pyysin merkin takana istumaan, yhden kerran menemään maahan - molemmat onnistui 35 metristä!
- Taon kanssa nopeita noutokapulaan tarttumisia - heti kun tarttui kapulaan huusin jes ja heitin frisbeen. Haaste: lähtee frisbeen perään noutokapula suussa, odottaa että frisbee laskeutuu, sitten vähän ihmettelee että mitäs sit tekisi, sitten vasta tiputtaa noutokapulan suusta ja ottaa frisbeen. Ilman noutokapulaa juoksee vauhdilla frisbeen perään.
- Vauhtinoutoja: kilpaa kapulaa kohti ja takaisin tullessa juoksen karkuun roikottaen vetolelua - tässä vaihtaa hyvin kapulan vetoleluun.
- Seuruun käännöksiä oikealle/vasemmalle naksutellen, huippuherkku palkkana.

Sitten alkoi sataa. Tao alkoi vähän hyytyä, nyt kun ei ollut agi-esteitä niin se ei ollut niin liekeissä kuin olisin halunnut - teki innolla mun kanssani mutta ei niin vauhdikkaasti kuin olisin halunnut enkä keksinyt kuinka olisin sitä vauhtia saanut. Hmmm... Nyt pitää miettiä että mitä mä tuolta koiralta oikein haluan ja mihin laitan riman. Tao on niin nöyrä ja oppivainen, mutta sillä on niin supervahva maltti! No, iloitaan nyt siitä että sivulletuloihin on tullut kiva asenne, Tao on ruvennut tarjoamaan niitä ja usein oikein leiskauttaa pyllynsä mun jalan viereen. Monessa asiassa ollaan edistytty, nyt pitää vaan uskoa meihin... Onneksi meillä on tulossa hyviä mielenkiintoisia koulutuksia ihan lähiaikoina.. :)

3 kommenttia:

  1. Ruokaa vaan jääviin! :) Luu ei edes käytä kovin paljon silmää, mutta en mä silläkään voi maahanmenoa ja istumista lelulla palkata. Tai voin, jos lelu on taskussa ja palkkaan ensin sosiaalisesti, mutta nopeus asentoihin on tehty nameilla. Seisomisia voi sitten tehdä vaikka lelu kädessä.

    VastaaPoista