keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

6/6/2012 Treeniopissa

No nyt on koirien kanssa niin paljon treeni-ideoita, ettei tiedä mistä alkaisi! :)

Olin tänään Heidi S:n opissa, kiitos Heidille lukuisista vinkeistä ja neuvoista! Teimme Taolle kaksi namiruutua ja 7-8m pitkän suoran jäljen. Nassikan kuono pysyi hienosti tallatuissa kohdissa, hyvin se hoksasi että makupaloja ei ole sen ulkopuolella. Minun ei vielä tarvinnut yhtään himmailla pikkukoiran menoa, riitti kun alussa näytin jäljen alkukohdan ja kuljin perässä siten, ettei Tao päässyt kääntymään ympäri ja palaamaan takaisin päin. Tao imuroi tarkasti kaiken ruoan jäljeltä. Jälkien ajaminen tuli nyt mukaan päiväohjelmiin. Heidi antoi hyvän vinkin, että kannattaa pitää kirjaa jäljistä (kerrat, pituudet).

Tämän jälkeen hypättiinkin suoraan voi/evl-liikkeisiin ;) Aloitettiin ruudulla, johon kokeilimme aluksi laittaa lelun. Tao ei vielä kuitenkaan tavoittele paikallaan olevaa lelua niin kovasti, että se olisi toiminut magneettina. Tao kyllä leikkii hanakasti kiskomisleikkejä, mutta heti kun lelusta päästää irti, se kantaa lelun vähän matkan päähän ja tiputtaa sitten suustaan (ja tulee luokse). Jonkun verran olen makupalalla houkuttelemalla saanut sen tuomaan lelun mulle asti. Mutta kaikki aikanaan. :) Teimme sitten ruututreeniä siten, että kävimme Taon kanssa laittamassa ruutuun namialustan, palasimme muutaman metrin päähän kera virittelysanojen (missä se ruutu on), odotin että koira katsoi kohti ruutua, käskysana (ruutuun) ja koiran vapautus. Tao meni ensimmäiset kerrat ruutuun hitaasti ja epävarmasti, mutta namialustan nähtyään kiihdytti vauhtia ja sai hurjat kehut ruutuun päästyään. Tosi hyvä alkaa harjoitella tätä irtoamista heti alusta alkaen, niin ei sitten myöhemmin ylemmissä luokissa tule ongelmia.

Tämän jälkeen treenattiin merkille menoa. Heidi piti Taoa kiinni, ja minä kävin merkin takana taputtamassa maata ja hihkumassa (katsos kuinka valtavan hieno ja siisti paikka täällä on!). Tämän jälkeen palasin Taon luokse, ja jälleen sen katsottua merkkiä käskin sen sille (merkki). Nyt Tao lähtikin paljon reippaammin liikkeelle, näköjään rohkeus kasvaa nopsaan. Se ravasi merkin taakse nuuhkimaan sitä kohtaa, jota olin taputellut, jääden seisomaan merkin taakse oikeaan asentoon, jolloin pääsin palkkaamaan sitä oikeassa paikassa, oikeassa asennossa seisomisesta. Näitä kaksi onnistunutta toistoa ja harjoitukset jatkuu. Nyt pitäisi hommata erilaisia kartioita, jotta saisi monipuolisia harjoituksia.

Sitten treenasimme luoksetuloa. Heidi piti taas penikkaa kiinni ja minä juoksin muutaman metrin päähän. Heidi päästi Taon vasta sitten, kun se oli aivan hiljaa (ei saa palkata vinkumisesta). Taon tullessa luokse ohjasin sen makupalalla eteen istumaan jalkojen väliin. Heidi antoi vinkin, että kannattaa heti alusta alkaen ruveta harjoittelemaan suolapatsaana seisomista, ettei kontrasti ole liian suuri kokeisiin mentäessä. Seisoin hetken aikaa suolapatsaana, ja kun Tao oli puolivälissä reippaassa laukassa, kehuin sitä ja palkkasin sen eteeni istumisesta.

Lopuksi treenasimme kaukoja. Tao tekee tosi upeat i-m-liikkeet, sen takajalat pysyvät kuin naulattuina paikoillaan. Tätä mä en saa sössiä pilalle ;) S-m-liikkeessä se menee hyvällä hissitekniikalla alas jalat paikoillaan, mutta seisomaan noustessa ottaa korjausaskeleen. Kehonhallinta ja syvät lihakset eivät vielä ole parhaat mahdolliset näin pienellä. Tässä pohdimme kriteerien asettamista, alussa riittää että koira nousee maasta seisomaan, ja kun tämä muuttuu varmemmaksi niin ruvetaan vaatimaan tassujen paikallaan pitämistä.

Bensonin kohdalla kysyin neuvoa muutaman ongelmakohtaan. Hauska kun on kaksi koiraa treenattavana, niin ei tule treenattua yhden kanssa liikaa vaan voi vuorotella niin että koirat pääsevät autoon lepäämään. Itse saan kuitenkin koko ajan touhuta jotain. :) Heidi antoi vinkkejä noutokapulan varmempaan pitämiseen. Otan koiran sivulle, ja vapautan+palkkaan kun se ei mäyhä kapulaa. Toisinaan vapautan sen niin, että saa tiputtaa kapulan maahan, toisinaan teen luovutusliikkeen loppuun asti. Heidi näytti myös hauskoja treenejä noutokapulalle (ettei aina vain sitä samaa...). Noutokapula suuhun ja puuta kiertämään, palkkaus eri vaiheissa (joko paluumatkalla tai luovutus loppuun asti). Benson ei ikinä voi tietää, milloin se saa palkan. Nyt ajattelisin, että aluksi työstetään kapulan pitäminen varmaksi ja vakaaksi, ja sitten ruvetaan lisäämään vauhtia, toki pitäen silmällä ettei koira kyllästy vaan sillä on hyvä vire. Täytyy sitten treenien mukaan katsoa miten tässä etenee.

Jäävissä liikkeissä seisomisen vinouteen Heidi antoi vinkiksi, että pudotan pallon muutaman metrin päähän eteen tehdessäni itse täyskäännöksen, palaan Bensonin luo (tai taakse ja takaisin sivulle), ja vapautan sen kun se katsoo palloon. Tämä auttaa myös z-liikkeessä seisomisasentoon, koska koira ei selkä mutkalla katso mun kävelyä vaan oppii fokusoimaan katseensa eteen.

Omien koirien treenien jälkeen seurattiin Heidin ja Aronin hienoa menoa, josta saatiin lisää vinkkejä. Ohjatussa noudossa ja ruudussa kannattaa olla merkille menoon eri käskyt. Alkeisopetuksessa noutokapulat / lelut ovat samassa linjassa merkin kanssa, ja niitä aletaan pikkuhiljaa viedä taaksepäin. 

Maanantaina teimme Marjon tunnilla z-liikettä, joka meni muuten ok mutta seisomisessa jäi vinoon ja seurasi mun menoa silmä kovana mennen ihan vinkuralle. Ruudussa ilman nauhoja saatiin muutama tosi hyvä toisto, jossa koira juoksi lujaa ruutuun ja jäi seiso-käskystä paikoilleen ruudun keskelle. Kokeiltiin pitkää seuraamispätkää, ensin hitaassa kävelyssä (jossa Benson piti tosi hyvin paikkansa mun jalan vieressä mutta valui pysähdyksissä liian eteen) ja sitten juoksussa (vielä kun itse oppisin juoksemaan täyskäännökset). Huomasin noutoliikkeessä, että Bensonin kohdalla taitaa olla parempi antaa sen katsoa itseäni silmiin eikä noutokapulaan. Nimittäin nyt kun se katsoi noutokapulaan, se alkoi heti vuotaa kovasti. Lisäksi pidä-käskyn jälkeen se säntäsi noutokapulalle liian kovassa vireessä lyöden kapulaa tassulla ja pureskellen sitä. Heidin mukaan kumminkin voi tehdä.

Taon kanssa leikin niin Tallilla kuin Tavesin kentällä illemmalla. Harjoittelimme myös sivulle tuloa ja sivulla olemista sekä katsekontaktin ottamista. Valitettavasti pyssy ei ollut kunnossa, joten ei pystytty harjoittelemaan laukauksia, mutta muuten oli hyvä kokemus vieraahkossa treenipaikassa leikkimisestä.

Eilen oli Taon pentutokotreenit, joissa se oli oikein taitava poika. Harjoittelimme sivulle- ja luoksetuloa, jotka sujuivat pennulta tosi hienosti! Sivulletulossa se tarvitsee vielä paikallaan jalassa kiinni olevan makupalakäden ja pienen käsiavun, jotta osaa tulla oikeaan kohtaan. Ihana pentu ei yhtään häiriinny muista koirista. Bensonin kanssa tehtiin liikkeestä seisomisen alkeisharjoittelua. Illalla tein Bensonin kanssa iltajumpan treenaamalla m-s-liikkeitä, laittaen koiran seinän ja laatikon väliin jolloin se ei päässyt heittämään persaustaan sivulle. Tehtiin toistoja useampi kymmen, tavoitteena saada oikea liikerata koiran lihasmuistiin.

Tällaista treenailua tällä erää! Tässä poikien kilvoittelua metallikapulasta. Tulee samalla hyvää harjoitusta kapulasta kiinnipitämiseen ;)Tuulikki kävi hieromassa Bensonin, jonka oikean puolen raajojen lihaksista ei onneksi löytynyt merkkejä rasituksesta, olin niitä pelännyt olevan koska se jatkuvasti keventää vasenta takajalkaa. Muuten selkä ja niska olivat jumissa. Täytyy itsekin alkaa hieroa sitä joka ilta kevyesti.

Superkiitokset Tuulikille kuluneesta vuodesta ja onnea pian koittavan valmistumisen johdosta! Näemme varmasti hieronnan ja harrastuksen merkeissä jatkossakin tiiviisti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti