lauantai 2. kesäkuuta 2012

2/6/2012 Suussa sulavat makupalat ja tokotreenailua

Tein eilen makupaloja seuraavalla reseptillä:

Paketti pentuNEU:ta
6kpl











2dl Oscar koiran puuroaineseosta

Levitin seoksen pellille ja paistoin uunissa 200 asteessa puoli tuntia. Leikkasin kuutioiksi. Tuli sopivan kiinteää ja koossapysyvää, ja molemmat koirat tekisivät vaikka mitä tätä saadakseen.

Uuniin menossa

Valmis pala, josta murran treeneissä pienempiä paloja


Eilen illalla  oltiin Bensonin kanssa Maria opissa ProCaniksella, oli taas hyvä tunti!

Ekaksi treenattiin ruutuun menoa. Benson on hoksannut jujun, jos on ruutunauhat. Kaikissa kokeissa niitä ei välttämättä ole tai ne ovat siten ettei koira niitä näe, joten kannattaa opettaa koira hakeutumaan ruudun keskikohtaan kartioiden perusteella. Bensonilla opettelu on hyvällä alulla siinä mielessä, että sillä on jo hyvä haju ruudulle hakeutumisesta. Se ei kuitenkaan vielä hahmota ruutua ilman nauhoja, vaan tarjoaa kartion takana / päällä seisomista. Nyt poimin sen kaikki käytökset, joissa se vilkaisee / siirtyy ruudun keskikohtaa päin. Jos palkkaa väärään aikaan, tulee helposti vahvistaneeksi kartion taakse menemistä / ohjaajan luokse tulemista, eli tarkkana saa olla! Lelu toimi tässä palkkana meillä parhaiten, kuten yleensäkin.

Toiseksi treenattiin kaukoja. Kokeilin avoimen luokan kauko-ohjausliikkeitä 4m päästä, ja homma toimi hienosti. Benson piti takapään paikoillaan ja liikutti etujalkoja. Maahan-menossa huomattiin, että kannattaa antaa pelkkä sanallinen käsky, koska käsiliikkeen kanssa se suorastaan syöksyi maahan liikahtaen samalla sentin eteenpäin. Sanallisella käskyllä se laskeutui maltillisesti paikallaan pysyen.

Kokeiltiin myös seiso-maahan-liikkeitä, olen tässä vasta ihan alkeisvaiheessa eli ohjaan asennonvaihdot ihan täysin makupalakädellä. Marian kanssa löysimme oikeat käden asennot, joilla koiran saa pysymään paikoillaan. Näitä lähdetään työstämään varmemmaksi, ja sitten käden liikkeet häivytetään pikkuhiljaa. Tässä pitää olla tarkkana, että koiran niska on suorassa. Benson menee herkästi sen tuhannelle mutkalle joten tehtävä ei ole helppo. ;)

Väliajalla kokeilin avoimen luokan hyppyä ja luoksetuloa. Molemmat onnistuivat kivasti. Paikkamakuu 3min mun ollessa piilossa on tämän läheisyysriippuvaisen vinkukallen kanssa suurin haaste ja harmaiden hiusten aiheuttaja. Viime alokasluokan täyden kympin suoritus antaa kuitenkin toivoa, että tästäkin haasteesta selvitään! Noutokapulaan kokeilin Korrien kirjasta löytämääni vinkkiä: kapula koiran suuhun ja sitten käsillä keikuttelee sitä suussa. Benson joutui puremaan kapulaa tiukemmin ettei se olisi tipahtanut ennenaikaisesti. Tätä treenataan lisää.

Tänään käytiin pikku-Taon kanssa ekoissa rokotuksissa, herrahan on nyt jämptisti tasan 12 viikkoa. En tiedä minkäkokoinen vasikka tästä on tulossa, painoa oli taas tullut roimasti lisää. Tarkkana saa olla ravinnon laadun ja määrän ja liikunnan suhteen, jos kasvuvauhti jatkuu näin huimana. Rokotusten ohella osallistuimme Eläinystäväsi lääkärin pentupiiriin, jossa olikin paljon pikkuväkeä. Tao oli viime kertaa huomattavasti reippaampi ja mennä viiletti muiden pentujen kanssa!

Kotiin tultuani rupesin tekemään lihaskuntoliikkeitä (vielä ehtii bikinikuntoon ;))). Benson aikansa mun touhujani seurailtuaan kaivoi oman jumppatyynynsä tuolin alta esiin ja meni sille seisomaan, nauttien tämän jälkeen runsaista kehuista. Kun kehuminen ja huomiointi loppuivat, Benson keksi että lisäkehuja saa kun ottaa metallisen noutokapulan suuhun (sitä oli kanniskeltu jo aiemmin ja tiputeltu mun päähäni kun tein punnerruksia ja tökitty sillä mua kylkeen), ja menee sen kanssa jumppatyynylle seisomaan. Voi sitä kehujen ja itsetyytyväisyyden määrää tämän jälkeen:


Tänään treenattiin ruutua ilman nauhoja. Benson on taas yön aikana kovasti tuumaillut, ja sillä oli jo hyvä haju homman jujusta:


Aina ei mee treenit putkeen. Jos homma ei ota sujuakseen niin se ei vaan suju:


4 kommenttia:

  1. Ihana! Katsekontakti on niin luja, että keskittyy väärään tehtävään (ei noutoon). Se fokus :)

    Onko B:llä joku vihjesana noudolle? Noutolupa tulee aina vasta kun B katsoo kapulaa. Tokostahan en mitään tiedä, peilaan vaan nomeen ja agiin.


    edelleen yksi blogin vakilukija,
    Riikka

    VastaaPoista
  2. Kiitos Riikka kommentistasi, tätä juuri toivonkin että ihmiset laittaisivat vinkkejä / ajatuksia meidän treeneihin liittyen :)

    Bensonilla on vihjesana "Pidä" noutoon. Olen miettinyt tuota katsekontaktiasiaa kanssa, mutta kun toinen tarjoaa niin intensiivistä katsekontaktia niin en ole sitä raaskinut kouluttaa pois. Toisaalta en tiedä, että miten homman pitäisi oikeaoppisesti mennä: onko tuomarin mielestä parempi että katsoo vain noutokapulaa vai ohjaajaa?

    VastaaPoista
  3. Enpä ole tota miettinytkään. Mulla on kuitenkin kutina, että 10 tulee vaikka koira katsoo koko alun kapuloiden laittoa, sekä luvan annon ajan ja se olisi koiraa ajatellen pakollistakin hyvään suoritukseen: markkeeraa sen kapulan paikan ja tietää mitä on tekemässä. Tällöin luvan anto riittää, eikä koiran tarvitse luvan saatuaan pyöriä ympäriinsä ja etsiä sitä noudettavaa tai merkkiä. Mutta kysy tästä joltain tietävältä, muakin kiinnostaa kovasti.

    Riikka

    VastaaPoista
  4. Maanantain treeneissä huomasin, että jos Benson jää tuijottamaan noutokapulaa niin se alkaa vuotaa hirveästi ennen lupaa hakea kapula, ja hakee kapulan liian korkeassa vireessä (lyö sitä tassuilla, pureskelee). Eli meille näyttäisi ehkä sopivan paremmin Bensonin kanssa katsekontakti muhun. Tätä ongelmaa ei tietenkään ole vähän parempihermoisen koiran kanssa. Taon kanssa teen varmaan toisin kuin Bensonin kanssa.

    Kysyin asiaa tänään yhdeltä toko-tietäjältä, hänen mukaansa ei olisi väliä katsooko koira noutokapulaan vai ohjaajaan. Esim. ruudussa kannattaa ennen suoritusta viritellä koiraa (missä merkki, missä ruutu), jotta se hahmottaa itselleen näiden sijainnit. Tämä olisi hyvä ottaa mukaan heti ruudun alkeisharjoitteluun.

    Kiitos vielä kommentistasi, on mukava pohdiskella näitä asioita jonkun kanssa! :)

    VastaaPoista