torstai 11. huhtikuuta 2013

11/4 Noudon palautusta

Tänään alkoi projekti Taon nouto kuntoon.

Tilanne tällä hetkellä:
- innokas noutokapulaa kohtaan, ottaa kapulan mielellään suuhun mutta voisi ottaa vieläkin innokkaammin
- puruote löyhä
--- ajoittain pureskelee kapulaa / pyöräyttää sitä suussaan
--- toisinaan sylkäisee kapulan maahan juuri ennen eteen istumista
--- toisinaan edessä istuessa nostaa kuonoaan liikaa ylös, jolloin kapula valahtaa takahampaiden väliin jos ote on ollut löyhä --> pureskelee herkemmin
- palauttaa usein tullen hieman sivuun; vasemman jalkani eteen
- ei paineistu edessä istumisesta. Pystyy tekemään hyvinkin tiiviin edessä istumisen kapula suussa
- pystyy tekemään asennonvaihtoja ja temppuja (ympäripyörimisiä, peruuttamista) kapula suussa, toisinaan maahanmennessä tipauttaa kapulan, myös pureskelua esiintyy toisinaan
- ei ennakoi käsien liikkeitä kapulan ympärillä, ts irroittaa vasta luvalla
- mielentila iloinen, kiinnostunut, hieman epävarma

Aloitan projektin takaperinketjuttamalla noudon luovutuksesta:

Tavoitteet:
- kapula itsessään on neutraali esine, jonka ottaa mielellään suuhun mutta joka ei itsessään ole palkka / lelu
- puree vakaasti kapulaan. Ei järsi kapulaa / pyörittele sitä suussaan
- palauttaa kapulan vauhdikkaasti saadakseen palkan
- tulee eteen istumaan itsevarmalla, innokkaalla asenteella
- tulee suoraan asentoon hyvälle etäisyydelle

Keinot:
- palkkaus kuntoon (tänään käytin pääsiäislampaan rippeitä) -- hyvällä palkalla motivaatio korkeaksi. Tässä tavoitteena käyttää patukkaa palkkaukseen jatkossa.
- johdonmukaisuus, selkeys koulutuksessa (esim. huomautus jos pureskelee/pyörittää kapulaa - välitön kehu/palkka kun korjaa toimintaansa)
- suorituksen pilkkominen pieniin osiin jotta pääsee paremmin vaikuttamaan jokaiseen osa-alueeseen. Nyt tehtiin vain loppuosaa:
 --- villitsen Taoa kapula kädessä (mikä on helppoa, ja johtaa siihen että Tao tavoittelee noutokapulaa villisti)
--- pyydän Taoa istumaan ja annan sille noutokapulan suuhun (ottaa sen halukkaasti)
--- peruutan vähän matkan päähän ja kutsun eteeni
--- edessä odotan pienen hetken ennen palkkausta, ettei ala ennakoida palkkaa ja sylkäistä kapulaa
- löyhä ote paremmaksi: tönin kapulaa kevyesti Taon ollessa luovutusasennossa -- puree napakammin -- kehu ja palkka. Tehty myös vetoleikkiä kapulalla, jolloin merkkisana kun puree kapulaan lujaa ja vakaasti
- jos munklasi kapulaa suussa, otin kevyesti kuonosta kiinni että ote rauhoittui - sitten kehu ja palkka

Suoritus tänään oli lyhyt, eli kapula valmiiksi suussa Tao siirtyi eteeni istumaan. Suoritusinto ja motivaatio kasvoivat nopeasti, kun Tao tajusi mitä siltä odotettiin. Tänään tein niin, että jos Tao tuli sivuun / vinoon, peruutin askeleen taaksepäin ja pyysin Taoa uudestaan eteeni. Tässä treenissä päätavoite oli siinä, että Tao tulisi mahdollisimman halukkaasti ja itsevarmasti noudon loppumatkan eteeni istumaan ja tulisi suoraan asentoon (ja luovuttaisi kapulan vasta luvalla). Kestoa loppuasennossa ei ollut kuin 1-2s eikä esille tullut ongelmaa kapulan sylkemisen  suhteen. Halusin jo tässä treenissä hieman puuttua puruotteeseen, koska en halunnut palkata silloin kun se oli huono. Seuraavassa treenissä tehdäänkin vain kapulan pitoa edessä istuen. Siinä pääpaino jälleen hyvässä itsevarmassa mielentilassa (kapula suussa edessäni istuminen on superkivaa!), että puree kapulaa vakaasti ja luovuttaa kapulan vasta luvalla.

Tao oli innokas treenaaja :)

Loppuun tehtiin hieman seuruuta niin että kannoin kapulaa samalla kädessä. Tao seurasi innokkaasti toivoen saavansa kapulan. Tehtiin oikealle käännöksiä. Miten musta tuntuu että ne meni tänään kivasti; tein mielestäni kaikki käännökset samalla tyylillä (aloitin käännökset oikealla jalalla ottaen lyhyen askeleen jossa jalka oli 45 asteen kulmassa) ja mun mielestä Tao pysyi tiiviinä käännöksissä eikä auennut niiden jälkeen. Vitsit kun pystyis videoimaan omaa suoritusta niin tietäisi että oliko tuo mun tunne vain toiveajattelua!

Otin eilen itseäni niskasta kiinni ja trimmasin villakoiran. Että mä vihaan tätä turkinhoitoa. Olis niin paljon kivempaakin tekemistä koirien kanssa. Benson ei myöskään yhtään tykkää tästä, kun näkee että virittelen trimmausvehkeitä valmiiksi niin hiippailee sivummalle mököttämään. Bensonin turkki oli päässyt ihan julmetun huonoon kuntoon. Ei auttanut kuin ajella koko koiruus lyhyeen turkkiin (missä meni kaksi tuntia...), sen jälkeen pesin Bensonin korvat, leikkasin kynnet, pesin vehnäshampoolla ja pesun yhteydessä tyhjensin anaalirauhaset. Koko koiran olemus ja ilme muuttuivat, kun jatkuvasti kuumissaan olevasta karvapallerosta kuoriutui pieni vähän viluinen otus. Kaivoin fleeceasun kaapin pohjalta ja korjasin Back On Trackin manttelin, niitä käytetään taas toisella. Tekis mieli ostaa oikein lämmin ihana fleeceasu toiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti