sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

21/4 Taolle alo1

Osallistuin tänään Taon kanssa Tamskin järjestämään tokokokeeseen, tuomarina Mauri Pehkonen.

Aloitettiin luoksepäästävyydellä ja paikkamakuulla. Tao otti Mauri-sedän vastaan ystävällisesti, mutta pysyi varmasti sivullani. Yksi koira oli aika arka ja tuomari antoi siitä sanallista palautetta. Odoteltiin pitkään maahanmeno-osuutta, ja Tao katseli muualle ja vaipui omiin ajatuksiinsa. Niinpä maahanmeno oli hidas ja ehdin jo antaa sille tuplakäskyn.

Me oltiin yksilöliikkeissä suoritusvuorossa toisena. Ensimmäisen koirakon suorittaessa virittelin Taoa. Se lämpesi aika kivasti, sain hampaasta kulmaani muun muassa. Oli kuitenkin jotenkin vähän sellainen pliisu, että jos en nostattanut niin vire lässähti saman tien. Vielä ennen kehään menoa kuiskuttelin agilitysta tuttuja käskyjä, joilla tiedän että saan Taon nousemaan.

Sitten oli meidän vuoro. Heti alusta alkaen rupesi jo näyttämään huonolta, hyvä kun sain Taon sivulleni, se oli ihan sen oloinen ettei sitä voisi vähempää kiinnostaa. Katseli muualle, kävi jotenkin superhitaalla, ei ollut kuulolla. Enemmittä selittelyittä, jokainen voi seuraavasta videosta katsella meidän taaperrusta tokokokeen läpi. Mikään liike ei onnistunut täysin, kaikissa oli ärsyttäviä virheitä. Liikkeestä maahanmenossa annoin käskyn eri äänenkorkeudella kuin normaalisti (ylläripylläri; paljon kimeämmällä äänellä):Kokeen jälkeen oli eri meininki. Kun kaikki olivat suorittaneet palasin Tallille ja leikin Taon kanssa. Se oli hurjana hihnansa kimpussa. Palkintojen jaon jälkeen (tultiin kolmansiksi) mentiin kentälle tekeen pikkutreenit. Nyt seuruun vire oli paljon, paljon parempaa ja seisomaan jäi niille sijoilleen.

Nyt mä sitten mietin että miten tästä eteenpäin. Ainakin vireenhallintaa ja kisapalkkausta varmaan tarvis opetella enemmän. Antaa Taolle aikaa kehittyä, oppia. Järjellä kun ajattelen, niin vein sen kokeeseen liian ei-valmiina. Oon ollut keväällä kolmessa kokeenomaisessa tilanteessa, joissa Tao on oppinut että palkkaa ei heru. Pitäis varmaan tehdä kokeenomaisia treenejä ja käydä möllikisoissa. Treeneissä palkkaan Taoa tiheästi, ja yritän pitää sen vireen mahdollisimman korkeana leikin keinoin. Pitäisikö nyt jatkaa asennetreeniä - vai pitäisikö Taolle alkaa opettaa että silti pitää toimia, vaikkei palkkaa joka välissä tulisikaan? Ehkä tärkeimpänä pitäisin nyt kumminkin sitä, että loisin sille toimivan palkkaussysteemin ilman leluja/ ruokaa, sellaisen jota voisin käyttää kisoissakin.

Kaikki hyvät neuvot on enemmän kuin tervetulleita. Vireensäätö on mulle vielä niin opeteltava asia, Bensonin kanssa se kun aina on ollut tapissa. Mutta nyt me pidetään Taon kanssa pieni tokotreenitauko ja emäntä keräilee tokomotivaatiota. Tao on ihana potentiaalinen koira, viä kun mä opin toimimaan sen kanssa oikein. Ja älkää sanoko että löysää pipoa, en mahda mitään että vaadin paljon niin itseltäni kuin koiraltakin. Mun tarvii nyt vaan opetella muuttamaan omaa käytöstäni ja toimintaani ja kaivaa Taosta esiin se hieno tokokoira, johon siinä on potentiaalia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti