torstai 3. tammikuuta 2013

3/1/13 Lentsun toko-oppia netissä

Tänään alkoi Lentsun nettitokokurssi! :)

Pähkäilin pitkään, ilmoittautuisinko alokas- vai avoimenluokan nettikurssille mutta päätin lähteä mestarin oppiin ihan alkeista lähtien. Kun pohjat on tehty kunnolla, on mukavampi edetä korkeampiin luokkiin.

Olen maailman huonoin ja surkein ihminen tekemään suunnitelmia. En ikinä tykkää suunnitella lomareissuillekaan päiväohjelmaa; Ausseihin ja Thaikkuihinkin lähdettiin vain lentolippujen ja viisumien kanssa. Siellä sitten paikan päällä päivä ja viikko kerrallaan mietittiin että mitä tehtäis. Koiran koulutukseen moinen suunnittelemattomuus ei kuitenkaan sovi, ja tässä Lentsun kurssi tulee olemaan mulle apuna koska saan kahden viikon välein treenisuunnitelman ja tavoitteet kahdelle viikolle.

Ensimmäisen kahden viikon treeniteemana on nopea maahanmeno. Tavoitteena on, että kahden viikon jälkeen koira menee nopeasti maahan edessäni, sivullani tai liikkeestä aina ja kaikkialla. Tämä onnistuu käyttämällä alkuun runsaasti vartaloapuja. Toisella viikolla mukaan otetaan häiriö.

Toinen treenin aihe on pään maassa pitäminen paikallamaatessa. Näin PM toko-kisojen paikkamakuussa, että tämä on todella hyödyllinen taito osata: arvokisoissa sakotettiin rankasti koiraa jonka pää pyöri paikkamakuussa, vaikka koira pysyikin nätisti paikoillaan. Tavoitteena on, että kahden viikon treenin jälkeen koira pitää päätä maassa ainakin minuutin verran.

Onko teillä muuten eri käskyt liikkeestä maahanmenolle (jossa ei välttämättä tarvitse laittaa päätä maahan) ja paikkamakuulle (jossa haluatte että koira laskee pään alas)?

Tao oli eilen kuin eri koira. Tuntuu että päivät vaihtelee suuresti, on tämä koiruus kyllä vielä niin junnu ja paljon tapahtuu asioita elimistössä. Tehtiin alkuillasta reilun kolmen kilometrin juoksulenkki koirien kanssa. Tao juosta jolkottaa kuin juna omaa raidettaan pitkin, villakoira menee hepsankeikkalaukkaa ja jäi ainakin kaksi kertaa joko mun tai Henkan jalkoihin, kun yhtäkkiä pitikin pysähtyä ottamaan joku lumipaakku suuhun. No, ei siitä sen enempää, ehjin nahoin ja hyvillä mielin päästiin kaikki kotiin. ;)

Illalla annoin Taon iltaruoan treenin ohessa, tehtiin seuruuta, jääviä, kaukoja ja Anulta saamani vinkin mukaisin maasta eteen istumaan ponkaisuja. Tao oli todella hyvässä vireessä ja teki töitä sellaisella innolla ja vauhdilla, että en voinut kuin nauraa ääneen. Melkein kaikki heittämäni murotkin se sai säpäkkänä poikana ilmasta kiinni, mitä ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin. Tao tarjoaa seuruuta nykyisin milloin missäkin; kun lähden kävelemään asunnossamme, huomaankin yhtäkkiä että joku kulkee sivullani hyvin ylpeänä. Näin etenkin jos mulla on kädessä jotain, ihan mitä tahansa.

On varmaan pennun koordinaatiokin parantunut. Toinen muutos jonka olen viime viikkoina huomannut, että nykyisin Tao pystyy menemään kerrostalomme raput alas liukastelematta yhtään, täysin hallitusti.

Bensonin maahanmenot ovat nopeutuneet eikä se enää hiihtele maahanmennessään niin paljon eteenpäin kuin aiemmin, johtunee siitä että olen sen kanssa treenannut maahanmenoa viime aikoina niin runsaasti.

4 kommenttia:

 1. Meillä on oma käsky (platz) paikkamakuun maahanmenolle, jossa pitää laittaa pää maahan. Kaukojen seiso-maahan-vaihdon Luu tekee down-käskyllä, kaikki muut maahanmenot maa-käskyllä. Näissä kummassakaan se ei saa laittaa päätä maahan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anu :) Mulla on jo tuo 'maa' ja 'down' käytössä samoissa tilanteissa kuin sulla, pitääkin nyt liittää uusi käsky tuohon pään alhaalla pitämiseen :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, että kirjoitit tänne tuon Lentsun nettikurssin aihepiireistä. :) Toivottavasti saamme jatkossa kuulla mitä aiheita kurssilla ollaan käsitelty.

  http://rollenneminjamoonanseikkailut.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sanna kommentistasi! :) Kirjoittelen jatkossakin yleisellä tasolla Lentsun koulutuksen sisällöistä.

  Vilkaisin blogiasi ja lueskelen sitä varmasti jatkossakin, niin hyvin olet poiminut koulutusten sisältöjä ja pohdit tokon kouluttamista niin että jo lukemalla oppii kovasti. :)

  VastaaPoista