keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kevään eka jälki :)

Kävin tänään moikkaamassa Heleä ja lapsia, samalla näin aivan mahdottoman hienon mali-ipanan Jarmon, ikää 16 viikkoa, enemmän lihasta kuin olisin voinut uskoa yhdelläkään vauvakoiralla olevan, ja hienosti Hele oli saanut koulattua järkeä tuon naskalihampaan päähän joten sisällä se ei ollut sellainen tuholainen kuin olin odottanut.

Hele teki Jarmon kanssa namijäljen, pennulla oli hirveä imu jäljelle!


Tämän jälkeen tein Taolle jälkitreenin Helenan valvovien silmien alla. Rutikuivana viime kesänä en saanut mentyä jälkimetsään kuin jonkun surkean kerran ja viime kerrasta oli lähes puoli vuotta aikaa, joten päätettiin tehdä ihan namijälki nurmikolle. Pääosin namit joka askelella, mutta välissä 2-3 askelen pätkiä joilla ei namia. Kolme kulmaa, joista yhdessä ei namia. Jana metrin mittainen. Tarkoituksena oli tsekata, että missä mennään Taon jäljestyksen teknisen osaamisen suhteen.

Heti jälkeä tehdessä kävi selväksi, että mä kävelen jälkeä tehdessä liian levein askelin. Näin tulin tehneeksi tavallaan kahta jälkiuraa. Tämä näkyi Taon jäljestämisessä siinä, että alkuun se pää heiluen jäljesti jalanjäljeltä toiselle, mutta hyvin pian valitsi toisen uran jättäen vasemman puoleiset askelet huomioimatta. Tao jäljesti tarkasti ja keskittyneesti kuono syvällä jäljellä, kuono ei noussut kertaakaan. Ne osuudet, joissa ei ollut namia, se jäljesti erittäin huolellisesti tarkastaen joka askelen. Se ei aina syönyt jalanjäljellä olevaa namia, eipä se tokotreeneissäkään aina namista perusta, tämän olen tunnaria treenatessani huomannut. Tao tuntuu enemmän keskittyvän käsillä olevaan tehtävään kuin nameihin. Kulmissa se meni aina hieman yli, pysähtyi, nenällä haravoi kulman jatkon huomaten sen nopeasti. Hihna oli koko ajan löysänä ja mun tehtävänä oli vain olla häiritsemättä koiraa. Tao-parka ei kyllä edennyt jäljellä sellaisella raivolla kuin pikkumali, mutta Taon tuntien näin sen tekevän innoissaan ja hyvällä mielentilalla, ja toisaalta mun hommani on tosi helppo, kun liina löysällä seuraan koiran tarkkaa hienoa työskentelyä ja vastuunkantoa! Jäljen jälkeen leikittiin ja tässäkin huomasi, kuinka koira oli itseensä tyytyväinen ja leikki erittäin vapautuneesti! Jäljen tekninen osaaminen on hyvällä mallilla, erittäin kelpoa metsäjälkeen. Nyt opettelen itse kävelemään jäljen hieman eri tavalla, tehdessäni tekniikkaa nurmijäljellä.

Suunnitelmissani on tehdä etenkin alkukeväästä tekniikkaa näin (keppejä jäljelle laittaen), ja sen ohessa janatreeniä sekä keppi-ilmaisua metsässä. Janatreenissä on tärkeää suunnitella treenit niin, että onnistumisprosentti on korkea ja koira saa itsevarmuutta irrota janalle ja uskoa että jälki löytyy aina sieltä edestä. Yritän yhdelle janatreenikerralle saada tehtyä useamman janan ja kasvattaa matkaa viikkojen kuluessa, pikkuhiljaa. Metsäjälkeäkin aletaan pian tekemään kun on pienet tekniset muistelut tehty pohjalle nurmella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti