lauantai 23. maaliskuuta 2013

23/3 Jessican koulutus

Tänään olin Jessican toko-koulutuksessa kuunteluoppilaana. Paljon tuli asiaa, tässä pieni murto-osa siitä mitä opin (paikalla olleet laittakaa korjauksia jos jonkun olen laittanut väärin):

Tunnari:
- kapuloita maahan sikin sokin, oma joukkoon
- koira paikkamakuussa pienen matkan päässä kapuloista
- koiran tassujen eteen makupaloja, ei saa ottaa niitä ilman lupaa
- koira vapautetaan, saa syödä namit, siitä lähetys tunnarikapuloille
- koiran palautettua rauhallinen palkkaus
- aijjaavalta koiralta voi vaatia katsekontaktin ennen tunnarikapuloille tai noutokapuloille lähettämistä (tällöinkin koira saa vilkaista esim. mihin noutokapula lentää)
--> rauhoittaa mielentilaa ennen tunnareille siirtymistä
- kokeenomaista treeniä voi tehdä niinkin lyhyeltä matkalta kuin 1m päästä.
- anna koiralle rauha etsiä oma
- älä palkkaa liian voimakkaasti / vauhdikkaasti koiran palatessa, muuten koiralle voi tulla palkan toivossa hirveä kiire hakea vain joku kapula

- koira vilkuilee omistajaansa etsiessään omaansa --> omistaja kääntyi selin seuraavalla kerralla, muut olisivat kertoneet jos olisi tuonut väärän

- koira osaa, asenne vähän sellainen että tunnari on läpihuutojuttu: rikotaan kaavaa, vaikeutetaan:
- tunnarikapulat hypyn takana. Ensin teetetään hyppynouto. Sitten heitetään noutokapula ja kun koira on lähetetty hakemaan sitä, käsketäänkin sen hakea oma tunnarikapula --> koira joutuu lennosta muuttamaan mielentilan ihan toiseksi
- tunnarikapulat ihan lähekkäin, muutaman sentin välein
- sisällä: laita oma kapula kirjavalle matolle kuvion päälle

- jos koira epäonnistuu, rauhoita tilanne, käske koira maahan, anna sitten uusi mahdollisuus löytää oma

- koira mälvää tunnarikapulaa --> mieti palkkaus, onko liian kiihdyttävä? Kun koira mälvää -> reagoi äp-äp! -> kehu kun pitää kauniisti

Ruutu:
- laita koira 1m päähän ruudun sivuun / taakse / eteen, itse kauemmas --> käy näyttämässä ruudun paikka (joka on keskilinjan takana, sivusuunnassa ei niin väliä) --> menen kauemmas --> lähetä koira ruutuun --> merkkaa kun oikeassa kohdassa --> palkkaa (vaihtele palkkaustyyliä: välillä kävelet / juokset ruutuun palkkaamaan, välillä lentää palkka -- älä kangistu palkkauksessakaan kaavoihin)
- älä hyväksy vähän kaikkea, vaan pidä kriteeristä tarkasti kiinni, muuten liike tuntuu koirasta kovin epäselvältä!
- jos koira epäonnistuu matkalla ruutuun (jää ruudun ulkopuolelle) - ÄLÄ kutsu koiraa luokse ja ota uutta yritystä, vaan opeta koira uudella ruutuun käskyllä menemään ruutuun haluttuun kohtaan --> käske koira tällöin suoraan maahan kun se on ruudussa, ettei mene lisävähennyksiä käskyjen määrästä. .Ruutuharjoitus loppuu aina vasta siihen, että koira on ruudussa!
- pitkältä matkalta ruutuun lähetettäessä lelu ruudussa / ruudun takana kasvattaa vauhtia.
- jos lelu ruudun takana, välillä seiso-käskyllä koiran pysäytys ruutuun, välillä vapaa-käskyllä saa juosta ruudun läpi lelulle
- laita kaksi ruutua kentän vastakkaisiin kulmiin, ja kaksi merkkiä vastakkaisiin kulmiin. Seiso itse keskellä. Lähetä koiraa merkin taakse / ruutuun (ruutuja siis x2, merkkejä x2)

Seuruu:
- koira tekee vinot perusasennot --> treenaa eri suunnista. Opeta koira käskystä korjaamaan asento oikeaksi, jos on tullut liian eteen/vinoon/yms. Älä itse liiku, vaan anna vastuu oikean kohdan löytymisestä koiralle. ÄLÄ anna mitään eleapuja (hartiat, katse, käsi, jalka, ...)
- jos koira tekee seuruussa vinon perusasennon -- korjaa -- kehu -- jatka seurauttamista -- pysähdy -- jos tekee suoran perusasennon -- PALKKA!
- koira seuraa kulmissa / täyskäännöksissä väljästi -- voi tehdä esim. täyskäännöksen ja seis (jossa Jessica ei ota yhtään, pientäkään askelta eteenpäin)
- kulmiin ja täyskäännöksiin hieman lyhyemmät askelet, ei liian äkkinäisiä liikkeitä
- treenaa yhtä asiaa kerrallaan: esim. kontakti / edistäminen / tiiviys / ryhti / vinkuminen / käännökset. Kaikkea ei voi yhden treenin aikana korjata kerralla!
- ääntely seuraamisessa: seurauta koiraa -- pysähdy -- laita nameja koiran eteen maahan (kiellä koiraa vielä ottamasta näitä) -- koiran otettava katsekontakti -- saa syödä namit -- kun syönyt viimeisen namin, lähde liikkeelle (älä anna seuraa-käskyä jos tuntuu että se on koirasta kiihdyttävä) -- uusi pysähtyminen jne. Anna koiran itse oivaltaa se, että pitää ottaa katsekontakti
- koira lähtee seuruussa haahuilemaan, ei kiinnosta -- vedä pannasta takaisin luokse, vaadi seuraamaan kunnolla. Koira ei saa päättää, koska treeni loppuu. Joskus koira voi olla väsynyt, silti pitää pystyä yrittämään. Asennekasvatusta koiralle tässä.

Nouto:
- ensin kuntoon asenne (--> vauhti), sitten tekniikka
- erilaisia palautustreenejä
- koira sivulla, kapula edessä maassa --> koiran otettava kapula suuhun --> palkka
- koira 

Ohjattu nouto:
- Jos nouto kunnossa ja koira suurin piirtein osaa suuntakäskyt, Jessica laittaa aika nopsaan noutokapulat ohjatun noudon treeniin (ei harrasta kosketusalustoja ollenkaan / juurikaan, hieman turha välivaihe?)
- Jessica laittaa keskikapulan oikeaan kohtaan merkin taakse
- Sivulla olevat kapulat 7-8m päähän merkistä, aluksi merkin kanssa samaan linjaan. Koiran taitojen kehittyessä kapuloita aletaan siirtää hitaasti taaksemmas. Jessicalle 8 kertaa 10:stä reunimmaiset kapulat ovat normaalia kauempana sivuilla --> vahvistaa koiran ajatusta sivusuuntaan merkiltä lähtiessä (ettei ajautuisi niin herkästi keskikapulalle)
- Ohjaaja voi tarpeen mukaan olla hieman sivussa, siellä suunnalla johon koiran lähettää
- Jos koira ei osaa merkkiä, se viedään sen taakse ja jätetään siihen
- lähetys oikealle / vasemmalle, palkkaus (vaihtele ajoitusta: joskus heti kun ottanut oikean kapulan suuhun, joskus matkan varrella)
- Älä pelkää sitä että koira karkaa keskimmäiselle kapulalle! Se on treenattava asia! Jos koira lähtee kohti keskimmäistä kapulaa --> pysäytys-käsky (pieni tilanteen rauhoitus) --> anna uusi käsky. Opetetaan koiralle ettei pysäytys ole rangaistus, vaan pysäytyksen avulla ohjaaja saa mahdollisuuden antaa koiralle lisätietoa. Samoin jos tämä korjausliike opetettu koiralle vahvaksi, voi esim. kokeessa pelastaa muutaman pisteen, sen sijaan että liike nollautuisi.

Kaukot:
- treenataan alkuun vain yhtä vaihtoa kerrallaan (i-m / s-m / i-s), ei sekoiteta eri asentoja
- voi laittaa namit koiran mol. puolin -- etäisyys koiran mukaan (auttaa koiraa skarppaamaan, voi aluksi lamata koiraa)
- Jessica treenaa istu-seiso -vaihdot niin, että koira on laatikon päällä jossa se juuri ja juuri mahtuu istumaan. Seiso-käskyllä koira laittaa etutassut maahan. Istu käskyllä sen täytyy ponnistaa taaksepäin. Jos se on liikkunut eteenpäin, sen etutassut eivät enää mahdu laatikon päälle.
- Jos koira pudottaa kontaktin kaukojen alussa -- jätä koira kokeenomaisesti -- kävele muutaman metrin päähän -- käänny äkisti ja palkka lentää (koira oppii että kannattaa seurata ohjaajaa tarkasti)

Häiriötreeniä:
- tunnari: liikkuri tiputtaa kynän
- kaukot: appari laittaa kynän maahan viereen
- ohjattu: liikkuri kompuroi merkkiin, pudottaa noutokapulan

Vedä syvään henkeä, rentoudu. Unohda pahimmat skenaariot, yritä uskoa koiraan ja onnistumiseen. Jos sinä et usko että onnistutte, niin miten voitte ikinä onnistua? Epäonnistuminen ei ole maailmanloppu. Jos koira epäonnistuu, toimi loogisesti, eli kerro koiralle selvästi koska se teki virheen ja mitä odotat sen tekevän. Jos koira löysäilee, älä helpota harjoitusta / laske kriteeriä, vaan vaadi koiraa tsemppaamaan. Jos koira on passiivinen / löysä, älä riekkumalla yritä aktivoida koiraa, koska silloin se oppii että kannattaa löysäillä, ohjaaja muuttuu aktiiviseksi ja hirveän iloiseksi. Sen sijaan palkkaa iloisesti ja vauhdikkaasti kun koira onnistuu -- ruokkii koiran yrittämistä ja onnistumishalua, tulee positiivinen kierre.

Nyt on hirvee treenimotivaatio :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos Katri kun kirjoittelit muistiinpanoja, niistä tuli yksi vinkki mieleen, jonka olet varmaan saanut korjattua, liittyen luoksetulon jättöihin. Muistaakseni kirjoitit, että Tao ei malttanut jäädä paikalleen odottamaan, kun kävelit sinne toiseen päähän. Noissakin voisi yllättää koiran samalla tapaa kuten kirjoitit Jessican koulutuksen kaukoissa, että jätön jälkeen kävelee parin metrin päähän ja palkkaa jo siitä :-) näin koiran pitää olla aina tarkkana ohjaajan suhteen terkuin Heidi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Heidi vinkistä! Tällä viikolla on muutenkin treenattu pysymistä, agilityssa tehtiin erilaista häiriötä ja koiran piti silti pysyä lähdössä ja se meni hyvin. Toivottavasti perään lähteminen oli joku tiistain oikku! :)

    VastaaPoista