tiistai 29. lokakuuta 2013

Kivat tokotreenit

Yövuoron jälkeen kun iltapäivällä heräsin, oli jo kiire mennä viereiselle hiekkakentälle tokoilemaan ennen hämärän tuloa. Talviaikaan siirtyminen ei ole mun mielestä mitenkään jees juttu, pimeä tulee aikaisemmin eikä valoisasta ajasta juuri ehdi nauttia.

Jokatapauksessa, raapustin paperilapulle treenisuunnitelman, viskoin tarvittavat varusteet kangaskassiin ja riennettiin Taon kanssa kentälle. Tao oli ihan liekeissä, osallistui kassin pakkaamiseen ja juoksi ulos päästyään kentälle odottamaan. Nähdessäni toisen innon oma viimeinenkin väsymyksen hiven unohtui ja tuli hyvä treenifiilinki. :)

Alkuun kokosin ruudun ja siitä 40m päähän merkin. Tao oli tässäkin innokkaana apulaisena, riepotellen samalla karvapatukkaa jonka olin antanut sille. Vastoin treenisuunnitelmaani (näin siinä aina käy) päätin kokeilla osaisiko se näin kaukaa (40m) hakea katseellaan vihjesanasta ruudun ja juoksisiko se ruutuun asti. Tuumasta toimeen ja tuloksena vauhdikas ruutuun juokseminen, hyvä paikka ruudussa ja innokas odottaminen siellä! Hauskaa kun Tao innostuu ihan jo siitäkin, että se tietää tietävänsä mitä sen kuuluu tehdä. :-)

Ruutuun lähetyksen jälkeen kaksi vauhtinoutoa. Tao juoksi mennen tullen hyvällä vauhdilla, mutta vaikka kapula oli nyt isompi, haluaisin edelleen että se nostaisi kapulan nopeammin. Nyt se juoksee kapulalle, miettii pienen hetken (puhutaan sekunnin murto-osista mutta anyway) ja nostaa sitten kapulan. Haluan että pidä -käsky tarkoittaisi: juokse lujaa kapulalle, iske välittömästi kapulaan, jo kapulaa suuhun ottaessasi lähde kääntymään takaisin kohti ohjaajaa ja lopulta: juokse lujaa ja itsevarmana kapulan takaisin ohjaajan eteen. Yritin nostattaa toisessa kapulalle lähetyksessä Taon intensiteettiä hetsaamalla sitä, menovauhti oli hyvä mutta edelleen vähän tuumaileva se kapulan nosto. No, kyllä se nosto vielä saadaan tavoitteenmukaiseksi, asenne noutoon on kuitenkin positiivinen Taolla. :)

Sitten pari luoksetuloa pitkältä matkalta, aloitusasento makuu. Lähti hyvällä vauhdilla, lähestulkoon heti jes ja palkka tuli näkyviin. Taas kaksi numeroa lisää hyviin luoksetuloihin. ;)

Tao tarjosi tässä välissä ruutuun menoa, käskin sen maahan ja lähdin kävelemään ruudun loppukävelyä. Kutsuessani Taoa seuraamaan se tuli kamalalla vauhdilla eikä pystynyt hidastamaan vauhtiaan riittävän ajoissa vaan ajautui ohitseni. Tätä treenasin lähettämällä Taon kiertämään kasallaan olevia jääkiekkokaukalon laitakasoja. Tao nousee näistä kierrättämisistä ja juoksi kovalla vauhdilla mennen tullen. Namilla ja käsiavulla annoin ihan kunnon vihjeen sivulle tulon paikasta poispäin kävellessäni, ja Tao tajusi että tässä pitää jarruttaa oikein kunnolla. Tässä tuntui tulevan ihan kunnon ymmärrys, tarvii testata huomenna uudestaan. 

Tämän jälkeen pieni pätkä seuruuta, tässä pään asennon vahvistamista. Tao on alkanut pitää poskeaan mun housun sivusaumaa vasten kevyesti. Katsotaan tuleeko sanomista liian tiiviistä seuruusta. Itse tykkään kun tunnen sen posken kosketuksen, tiedänpähän ainakin että se on siinä. No okei, kyllä se kosketus välillä vähän voimakkaampikin on ja pitäisihän sitä työstää. Seuruussa on kyllä niin paljon asioita joita pitäisi treenata!

Ruutuun lähetyksiä. Juoksi aina hyvään sijaintiin ruudussa paitsi yhden kerran, jolloin jäi ruudun eteen  jostain syystä. Kutsuin pois ja Tao lähti tulemaan, mutta kääntyi sitten keskenkaiken ympäri ja juoksi ruutuun keskelle. Joku ajatuskatkos jonka itsekin tajusi. ;)

Merkkiä treenattiin siten, että laitoin sen lähettyville erilaisia leluja. Tao ei tuntunut edes huomaavan että siinä mitään leluja oli. Merkki-ruutu-rallatusta muutama kerta ja sitten oli aika lopettaa treenit!

Tao oli koko treenien ajan ihan hirmuisen innoissaan! Mä opettelin tänään vetoleikin rytmittämistä suhteessa treeniin. Olen palkannut Bensonin heittämällä sille palloa, ja yleensä se on mennyt niin että suoritus - pallo lentää - suoritus - pallo lentää jne. Tao palkkautuu taisteluleikistä mikä on itselleni ollut uusi palkkaustyyli, ja olen jäänyt liikaa tekemään sitä vetoleikkiä, jolloin Tao on päässyt purkamaan suotta omaa intoaan leikkiin eikä itse tekemisessä ole siten välttämättä ollut niin suurta draivia kuin olisi mahdollista. Nyt ollaankin harjoiteltu lelusta irroittamista käskystä, leikkituokiot ovat lyhyempiä mutta yritän pitää ne hyvin intensiivisinä (haastan Taoa vetoleikin aikana esim. yrittämällä tarttua sitä etutassusta). Mun mielestä tänään toimi tässä Taon mielentilassa kivasti, leikki tavallaan loppui vähän kesken, niin että Taolla säilyi korkea motivaatio saada lelu takaisin ja se oli valmis tekemään innokkaammin töitä sen eteen. Kiitos Marikalle ja Hellulle mieltä avartavista treenikeskusteluista viikko takaperin. :)

Mutta ihan superkiva fiilis jäi treenien jälkeen! Tao teki niin hyvällä draivilla että näin jo haaveideni silmissä kuinka se "isona" koirana on näyttävä tokokoira. Isolla tarkoitan psyykkisesti valmiina. Koska keskenhän Taon matka vielä on paitsi taitojen, myös kypsyyden osalta. Mutta suunta tuntuu olevan oikea, matkaan mahtuu välillä huonompia päiviä, mutta sitten on kiva muiltakin kuinka se on edistynyt ja muuttunut edukseen jo kesäänkin verrattuna. Ja tällaiset treenit saavat ohjaajan hymyn korviin. :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti